用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園會唔會唔鍾收無讀N班的小朋友?
go

幼稚園會唔會唔鍾收無讀N班的小朋友? [複製鏈接]

想請教下如果唔讀n班, 今年直接報讀2012年K1, 有無人知幼稚園會唔會唔鍾意收無讀N班的小朋友呢?

因我亞B是12B, 很難找N班收佢.
   0    0    0    0

不用擔心, 沒有關係的, 只要小朋友interview表現良好, 有無讀N班根本不是問題.
我有個朋友的女兒並沒有讀N班, 因為佢無返工自己湊女, 教到個女不知幾咁叻, 結果佢個女差不多間間學校都收, 我個仔有讀N班, 反而差不多間間都唔收, 所以我可以話比你知有無讀N班係無關係既, 最重要都只係interview當天既表現~~
努力啦~ Good Luck

我見好多學校都有收無返n既學生, 不過到真係返學時, 我見有d小朋友無返n班係要用長d時間去適應.

我仔都冇返n班,報5間都有4間收,但唔係好出名o個d學校囉~

多謝各位意見同鼓勵, 宜家個心定少少啦

原帖由 Ajojo 於 11-5-26 09:47 發表
多謝各位意見同鼓勵, 宜家個心定少少啦

唔駛worry,平時教佢多d野,見多d人,in o個陣唔好冇反應就得~~

No problem at all, but you better let your boy to study one year later.

今年讀唔到出年做大仔囉. 12月細B同早一年既大B compete 一定差DD, 除了反應外, 細仔揸筆寫字都吃力D...所以遲一年做個大B都好......

好似有d學校既申請表係冇問你有冇讀過n架喎, 咁d學校點知小朋友有冇讀過呢?我諗最主要都係睇表演既姐...

some of the KGs will ask if the baby is attending school during the K1 interview. some already ask in the application form.

如果你担心小朋友吃力,你又想小朋友試下的話,你可報幼兒園或活動教學;講多過寫;玩及自理能力會好好多
我小朋友除了PATIENT之外,同大仔冇分別;只不過學校老師喜歡教大仔多些,不用照顧!

原帖由 hosuper 於 11-5-27 11:20 發表
今年讀唔到出年做大仔囉. 12月細B同早一年既大B compete 一定差DD, 除了反應外, 細仔揸筆寫字都吃力D...所以遲一年做個大B都好......

事實係我見不少冇讀N班都好多人收,不過我知果d係大B
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

不用擔心, 沒有關係的。但interview表现要好。

I agree. I have asked a lot of kindergarten teachers and "ju yum" the same questions, and they say the same things. As long as your kid performs ok in the interview (no need to be very very smart, but at least your kid should not show bad temper, or cry, or misbehaviour), then your kid should be fine.

醒目開學勳章

我都覺得interview嘅表現係重要d,只要表現良好都無人理會之前有冇讀過n班,不過對一d怕羞的小朋友,讀過n班總會好一d嘅。

原帖由 sjlam 於 11-6-14 11:31 發表
我都覺得interview嘅表現係重要d,只要表現良好都無人理會之前有冇讀過n班,不過對一d怕羞的小朋友,讀過n班總會好一d嘅。

如果小朋友係12月bb, 最快1月足2歲先可以插班讀N1. K1 interview好多11月,12月就IN, IN 時12月BB都未返N1, 無可能train到bb.  我個仔係10月bb, 11月in 時剛剛返咗n1一陣, 對考k1係無咩幫助.

讀唔讀N1唔好只係考慮對INTERVIEW有無幫助, 係要考慮有無需要.

‹ 上一主題|下一主題