用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新手一問 -- 細b點報N班?
go

新手一問 -- 細b點報N班? [複製鏈接]

我阿B係2010 10月B, 知道如果想報N班, 今年7/8月要開始, 不過成日見到章程都係話N班要滿2歲, 咁係咪即係我阿B唔可以讀N班, 只可以同佢報playgroup然則番K1?

請各位指教, 我不知從何做起, 因為我想比阿B 1歲番playgroup, 2歲讀N班~
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你可以照報先,睇吓到時學校有無位,有位就會call你插班;或者~ 部份較多位嘅學校,會出offer俾你添,但當然,熱門學校就唔駛諗~ 出年K1時轉過間好d架囉!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-4-30 12:53 發表
你可以照報先,睇吓到時學校有無位,有位就會call你插班;或者~ 部份較多位嘅學校,會出offer俾你添,但當然,熱門學校就唔駛諗~ 出年K1時轉過間好d架囉! ...

小曳人, 剛 PM 你,想請教你一些N班的資料,請Check PM,謝!

我也是新手媽媽,女兒已16個月 (2009年12月出生),想今年9月念N班,但還未報名。

請問大家知道沙田/大圍附近有哪間幼稚園有N班,又通常有位讓我女兒這種沒有報名的學生插班嗎?

謝謝!

好多學校已經收晒生,所以你最好打去沙田/大圍既幼稚園逐間問,睇下仲有冇位剩/有人放番出黎,再唔係排左waiting list 先。

原帖由 Joyfuljoyce 於 11-5-1 09:05 發表
我也是新手媽媽,女兒已16個月 (2009年12月出生),想今年9月念N班,但還未報名。

請問大家知道沙田/大圍附近有哪間幼稚園有N班,又通常有位讓我女兒這種沒有報名的學生插班嗎?

謝謝! ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Joyfuljoyce 於 11-5-1 09:05 發表

謝謝! ...

你小朋友9月未足兩歲,兩歲班唔會收!要讀嘅,都要足兩歲先可以入學
恐龍家

原帖由 tamichu 於 11-4-30 11:29 發表
我阿B係2010 10月B, 知道如果想報N班, 今年7/8月要開始, 不過成日見到章程都係話N班要滿2歲, 咁係咪即係我阿B唔可以讀N班, 只可以同佢報playgroup然則番K1?

請各位指教, 我不知從何做起, 因為我想比阿B 1歲番playgr ...

學校通常9-10月會收翌年的N班, 你個B係10月, 可以打聽吓邊D學校收細仔, 咁就照報咗先, 佢地會安排夠18個月時同小朋友Interview!
好似我個仔讀緊呢間, 班中有1/3係細仔(9-12月bb), 佢地會喺足2歲時才返學, 我睇住由開學時N班得24個學生, 到1月時有36個!

醒目開學勳章

我個囡係0912~
由於9月未足2歲, 所以今年12月1號先開學~
有D學校會開1班專收細B架...放心~~

yankaka.... which PN ur son is in now ?

puffy0305: 請問你知唔知邊間PN會開多一班收細仔呢?

我個女係2010年06月, 咁係咪今年先開始報名? 同埋想知幾月會開始?

今年九月未足兩歲,未付合教局2歲才讀PN班的要求
可以報小朋友報名,等佢夠2歲,學校會call插班生

謝謝! ...

醒目開學勳章

回覆 10# alice719 的文章

迦南同啟思都收左我個囡~你可以TRY下...
我去迦南交$$果日好多BB都系同我囡囡一樣係12/1月 (足2歲)開學~
所以我諗呢間學校既下午班應該會係有1班係收細B多~

我都好想知點做呀..
我b係10年4月,幾時要報名呢?
好擔心自己的無知搞到bb冇書讀啊!

我個女1009,想報12年N班,我會努力令佢唔洗做大大B!!

我有個朋友住沙田,有D幼兒園已經開始收生. 我都要多D留意先得

你地放心啦  我bb都係0910出生 你搜集多d資料 有d學校會開細bb班架 & 間間學校收表日期都唔同 咁就要媽咪逐間去問下喇

Same here. I wanna know too!

原帖由 iamjune 於 11-5-10 21:38 發表
我都好想知點做呀..
我b係10年4月,幾時要報名呢?
好擔心自己的無知搞到bb冇書讀啊!

王國會長

今年年底報明年10月插班入學, 不過未必間間會預早收未足齡.

原帖由 tamichu 於 11-4-30 11:29 發表

請各位指教, 我不知從何做起, 因為我想比阿B 1歲番playgr ...

我想知道係邊間迦南同啟思??
‹ 上一主題|下一主題