用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3成績一定冇機會入band 1中學?
go

band 3成績一定冇機會入band 1中學? [複製鏈接]

請問band 3成績點填統一派位表? 係咪先填band2學校, 然後填band 3, 唔可以填band 1? 就算甲部及乙部填咗第一志願係band 1學校都一定冇機會入呢?
   1    0    0    0

原帖由 ai626 於 11-4-5 22:56 發表
請問band 3成績點填統一派位表? 係咪先填band2學校, 然後填band 3, 唔可以填band 1? 就算甲部及乙部填咗第一志願係band 1學校都一定冇機會入呢?

正常係冇機會,因為連brand1都未必有機會派番brand1中學,brand3又點會入到呢?

無話唔可以填,但派到的機會絕對是零,更白白浪費了第一志願,何必呢?

請面對現實吧.

好似係學校無分banding,只是學生有分,有些學校專收band 1學生,因所有有權派先的band 1生已經揀晒,有些學校專收band 3學生,因那些band 1和 band 2的學生都不會揀的。所以我覺得係冇話那些學校可以填,那些不可以填。只是機會微。我知好多人會搏,還掂band 3都係派最尾,好學校又比人揀先。
我有一朋友的兒子早兩年band 3成績派了入丘佐榮,但好可惜,第一年就留班。第二年又係全級包尾,今年第三年,唔知點樣!佢地兩公婆重猛讚校長好有心機教,一個同學都唔會放棄。我覺得就真係入到都冇用,你都追唔上。

追唔上入嚟做乜呢! 唔多唔少小朋友會冇自信同唔開心,何必呢?!

No chance la.  Otherwise, there will be no point for those who worked so hard to be band 1 students.  Everyone can relax and stay in band 3 and hope that luck will come to him.

如果有特異功能另計。
學校有機會派專人(大哥哥、大姐姐)服侍你個小朋友,同佢補底。功課唔一定會追唔上。

版主

機會唔一定係零,我都曾經聽到有個band3既學生唔知點解派咗入間band1(始終電腦都有機會出錯),但俾佢入到去又點,跟本完全追唔到,年年怡尾,俾著你都冇心機讀 俾佢去番一間適合佢既學校先係家長最重要既決定,因好多都係家長放唔低,覺得自己既小朋友冇理由讀唔到既,好似英文唔得就偏要選擇一間英中

其實band 3派band 1的機會真係零, 除非佢有特殊才能, 在自行收咗, 否則大抽獎就真係無機會. 與其係咁, 不如面對現實, 揀一間校風好d嘅band 2尾或band 3頭的學校, 總好過浪費咗個第一志願, 如果揀得唔好, 派咗去band 3尾+校風唔好, 咁咪可能書又讀唔成, 仲學壞埋咪仲死.

樓主

每位父母都好想小朋友入到band 1中學,但係如果小朋友成績唔得(尤其是英文),上到英中,佢真係會好吃力,計而大家都有壓力。倒不如你博下Band 2中學,因為微調後,而家都有好多中中都有英文班開。

條條大路通羅馬,學校老師好重要,識得位朋友個仔讀緊一間band 2 中中(微調可以開英文班),啲老師好有心教小朋友,連lunch time都去教學生.... 有間band 1官中(呢間學校降咗呢啦),嗰陣時啲學生如果入唔到精英班,就如判死刑一樣,啲老師無心教佢哋.... 試諗下,咁樣學習環境,你仲有無心機返學呢?

唔知你認會認同我o既見解,揀一間良好學習環境o既學校,耳濡目染之下,小朋友自然會有機會用心讀書啦!

你同你小朋友要加油努力呀! 陣而家仲有時間,快揾多啲學校資料啦!

如果妳了解大抽獎的運作,妳就會明白band 3學生可以喺"大抽獎"派到band 1學校嘅機會,絕對喺百份之百等於零。

我覺得band 3成績,考慮駁下入band 2或入band 3頭仲好,band 2都有好多好學校,band 3唔單止零機會入band 1,好似其他家長咁講,就算入到band1都難讀上去...

其實band1學校都唔係個個都天才兒童既遮;如果個小朋友夠鬥心,冇話唔得既;當然要係band1 學校考到top 既成績就實冇可能啦,升到班咪算囉。
當然如果入到去,大人同小朋友要付出的代價實大啦;但值得喎。

Band3入band1中學,大人細佬都辛苦,年年包尾,書讀唔好,連做人自信心都冇哂!到時仲麻煩,唔好發夢嗱,搵間校風好D嘅仲好啦!

就算而家band 1學校都唔係全部猛人。
幾多係邊緣人但抽到入去。
我覺得小朋友肯發力都有得追既,一年唔得咪兩年,三年囉。由其是男仔可能發育較遲。
我記得自行收生交表時,在校務處跟老師傾開,她說好多學生在f3開始定性兼且發力。
但我不是鼓勵band 3生去抽band 1生學校!最好就自己知自己事。

朋友個仔係Band2頭, 大抽獎入咗Band1嘅沙田蘇浙, 依家考到包尾咁滯, 靠運俾你入咗Band1又如何?
Band 3 入Band 1嘅機會真係等於零, 其實無需要諗D無機會發生嘅嘢, 揾間校風似樣嘅Band2尾,Band3頭學校, 俾心機讀好過啦!

醒目開學勳章

原帖由 goodenough 於 11-4-6 15:41 發表
就算而家band 1學校都唔係全部猛人。
幾多係邊緣人但抽到入去。
我覺得小朋友肯發力都有得追既,一年唔得咪兩年,三年囉。由其是男仔可能發育較遲。
我記得自行收生交表時,在校務處跟老師傾開,她說好多學生在f3開始定性兼 ...

agree
我女班主任家長日時都講
好多小朋友, 升到上中一
就算之前幾甘top 都好, 可能吾適應
第一個term 會失手
有d 會無晒自信, 自暴自棄
有d 會發奮圖強
之後成績會穩步上揚
樓主都係問下有無機會
吾需要冷言冷語

p.s 雖然我都吾讚成band 3 生去報band 1 中學
我會揀間校風好既band 2 尾band 3 頭中學去搏, 好彩的入到band 2 尾學校, 要追, 都吾駛追得甘幸苦, 再看下再過一兩年, 會吾會追得到

‹ 上一主題|下一主題