用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 帶ADHD小朋友睇私家精神科醫生的經驗
go

帶ADHD小朋友睇私家精神科醫生的經驗 [複製鏈接]

阿女5歲,一直被老師或興趣班批評為不能專心,明明有能力做都拖拖拉拉不願郁,打鬧都無用,十問九唔應,無咩眼神接觸。見過clinical psychologist 但無結論,話佢因未足歲做正式測試,排中文大學個情緒中心又未輪到,最後去左睇精神科醫生。醫生問左阿女一連串問題,再問我覺得佢有咩不妥,認為屬專注力問題,但不嚴重,試食Ratalin,連開胃藥食。佢話一般到12歲腦部發展的差距就會平衡,到時再食藥都無用。藥可以刺激腦部掌管控制方面的發展,平衡兩方面機能。

之前見有BK Mom批評醫生點解30分鐘內可以斷症,內心都有忐忑不安,對食藥又驚又喜(好似真係有d效),所以想有類似經驗的媽咪一齊分享下,你地見醫生的情況、論點等。見大家提過的醫生有:
1. 林x健
2. 何x邦
3. 沈x欣
4. 趙x宏
   0    0    0    0

千祈千祈唔好選 4. 趙x宏. 後悔終生
原帖由 mom2006 於 11-2-24 18:34 發表
阿女5歲,一直被老師或興趣班批評為不能專心,明明有能力做都拖拖拉拉不願郁,打鬧都無用,十問九唔應,無咩眼神接觸。見過clinical psychologist 但無結論,話佢因未足歲做正式測試,排中文大學個情緒中心又未輪到,最後去左睇精神 ...
‹ 上一主題|下一主題