用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行收生2011
go

升中自行收生2011 [複製鏈接]

小兒就讀粉嶺嘉福榮真小學, 平均分83-86, 操行B+和A-, 但全級成績79和98, 想問下點選北區中學排位Band Two中 /頭,可否跨區大埔中學, 成功率有多少?
   0    0    0    0

榮真小六全級約144人,  去到名次79, 98 名已經係 Band 2 頭至中, 其實北區都有好多Band 2 好學校, 馬錦明, 風采, 廖萬石, 馬錦燦, 無需要舟車勞頓跨區去大埔, 讀大埔英中又唔同, 如果專注力唔好及較懶散嘅小朋友跨區有害無益, 反而影響學業。 所以成功率反而係次要, 大埔羅定邦(直資)都可以考慮下。

原帖由 Sandra0711 於 10-12-21 13:55 發表
小兒就讀粉嶺嘉福榮真小學, 平均分83-86, 操行B+和A-, 但全級成績79和98, 想問下點選北區中學排位Band Two中 /頭,可否跨區大埔中學, 成功率有多少?

Dear Ricetaster,

謝謝你的意見,是否不宜博Band One尾中學?

頭5間 Band 1 中學就無謂諗, 佢哋 近幾年100% 全收Band 1 生,  偽 Band 1 風采可以博下嘅 !
原帖由 Sandra0711 於 10-12-22 08:47 發表

謝謝你的意見,是否不宜博Band One尾中學?

回復 1# Sandra0711 的帖子

平均分83-86, 操行B+和A-, 但全級成績79和98,

間學校d小朋友好叻

小女成績一向大上大落, 小五第一次全班第6, 全級40/96, 心想佢都有Band 2 啦!  點知佢第一次呈分試失準, (英 b 數 a 中b 常a) 勁失望. 於是全力吹谷第二次呈分試不過返效果, (英c 中C數c常c 操行b ) 學校摸擬分banding 小女是band 3 頭 , 現在自行選校(荃灣區), 老師叫我選林百欣,其實我有什麼中學在自行可選呢?而姚連生又可否選呢?我小女在音樂及劃畫都有很出色的表現,而她很喜愛美術方面,而她的英文科上只得oral及LISTING方面比較出色每以都達A!所以我都唔知怎樣選校?????

沙田選校問題

小女沙官,全級50-60, 平均2A2B, 好擔心會去到band 2, 請問自行第一選林裘謀,第二沙官可行嗎? 電腦仍未有決定, 有什麼建議呢? 請賜教~

沙官程度都唔錯, 但我唔知全級人數, 如果在首40% 內應該係 Band 1, 你嘅排位都正確, 沙官應排 2nd choice, 但你要留意一般官中, 自行收生數目會明顯少過一般津中, 你要 check 清楚先, 因為位少咗會影響收生機會。

原帖由 仔仔 於 10-12-29 01:29 發表

小女沙官,全級50-60, 平均2A2B, 好擔心會去到band 2, 請問自行第一選林裘謀,第二沙官可行嗎? 電腦仍未有決定, 有什麼建議呢? 請賜教~
‹ 上一主題|下一主題