用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我個仔成日發脾氣打人, 唔知點攪
go

我個仔成日發脾氣打人, 唔知點攪 [複製鏈接]

如題, 總之有咩野唔順佢意, 就會打人, 有時無端端都打人, 話佢, 佢又笑, 以為你同佢玩, 唯有超勁惡咁駡佢, 先會停下 (但係街度, 好難成日好惡話佢), 可以點教啊?

0    0    0    0

原帖由 Roseyuen 於 10-12-20 13:40 發表
如題, 總之有咩野唔順佢意, 就會打人, 有時無端端都打人, 話佢, 佢又笑, 以為你同佢玩, 唯有超勁惡咁駡佢, 先會停下 (但係街度, 好難成日好惡話佢), 可以點教啊?  ...

我有個方法叫作罸坐監,你可改個好聽命,原則是即刻作,一見到佢打人,先好溫和但十分堅定表示因打人是錯,而家要罸你,用全身抱實佢等他動彈不得,跟著數30下視乎你觀察小朋友感到不舒服及唔耐煩為原則,最好在短時間有機會作多幾次,知道他領會到因果,對我小朋友十分有效,因怕煩,以往鬧他反令他情緒激動大叫大喊,現在反而令他受罸當中也平靜

補充資料

唔好意思補充一下,數30下後馬上放開他,讓他知道懲罰是有終止,
我幾乎用於所有不當行為,我已很少需要鬧他,但他亦是最聽我話,反而其他人如daddy,總是發展到互相對罵,阿仔發顛,daddy又勞氣,以我看法未必適合所有人但我阿仔就好啱,主要是捉到佢性格,佢係絕對完全受軟唔受硬

quote]原帖由 emmatyf 於 10-12-21 01:08 發表

我有個方法叫作罸坐監,你可改個好聽命,原則是即刻作,一見到佢打人,先好溫和但十分堅定表示因打人是錯,而家要罸你,用全身抱實佢等他動彈不得,跟著數30下視乎你觀察小朋友感到不舒服及唔耐煩為原則,最好在短時間有機 ... [/quote]

我仔一free到唔順佢意,佢就會即cry and 爬地....e.g.叫佢等等, 叫佢不如咁咁咁....anyway總之唔係佢想既,佢又唔識用言語表達.唔知咁有無用呢? 好頭痛

emmatyf, 我之前都試過好似用你個方法, 但我個仔只係好反抗咁繼續打我, 等我試下好實咁抱實佢, 睇下有冇效

原帖由 Roseyuen 於 10-12-23 13:02 發表
emmatyf, 我之前都試過好似用你個方法, 但我個仔只係好反抗咁繼續打我, 等我試下好實咁抱實佢, 睇下有冇效

你講得啱,要態抱連雙手及全身完全不能動彈為原則,這才是坐監,要跟步驟,注意數30下語氣冷漠,不要大聲,佢越激動,你數再慢些,佢稍為平靜,你數快些,初期你一放手,他會馬上再扭計/打你,若是這樣,即刻再坐監,再30下,我好明白是好痛苦的,我個仔不是乖的,佢比工人爺爺嫲嫲種得好壞,要改壞行為,再痛苦多10倍,你知嗎在2年前,我曾在尖沙咀西鐵站人來人往,不停作此足足45分鐘,個曰是冬天,完了後我是全身濕透及雙手抖震,最終係阿仔頂我唔順,不哭不鬧乖乖拖我走,我是超級痛苦的,但現在我幾乎沒有再用此法了,因為他的行為完全介了,他完全明白是行不通的o這方法有好處是你完全是不用鬧他的,係街作無咁慘,但依然有不少目光,最重要是教好仔仔,記得由頭至尾,不講嘢,除了第一次解釋了為何罸佢,及罸個名及數30下之外

原帖由 Roseyuen 於 10-12-23 13:02 發表

我個方法就是專針對沒有太多語言能力的小朋友,我最初使用時我個仔只有好小單字,仲要唔講,好有用的,最重要是表現冷靜,不要讓他看到你不安、害怕、憤怒、心煩,他若感到你有任何情緒,便註定失敗的

我仔一唔順意就瞓地+CRY,我都想試下用呢個!
BUT通常我又忍唔住氣,講"你係咪要瞓地呀?"佢又會即刻彈起身,有時又會瞓番....

其實我一直是作輔導的工作,不過就不是小朋友,我是看了很多很多書的,但最有用並非知識及技巧,是媽咪的情緒的控制,能夠教好小朋友,成敗與否,最大的敵人是自己,我好感謝我的兒子、他令我超越及駕御了自己性格及情緒缺陷,全因是愛的力量,大家要努力
‹ 上一主題|下一主題