用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請幫忙.....我想問吓..?
go

請幫忙.....我想問吓..? [複製鏈接]

請問2005年既出生人數有幾多?即係申請2011年入讀小一有幾多人?請幫忙!我好想知!!唔該!
   0    0    0    0

我都啱啱想問

我都啱啱想問,咁同埋今年DSS/私校合共有多少學位呢?

醒目開學勳章

原帖由 Lhin 於 10-10-27 22:58 發表
請問2005年既出生人數有幾多?即係申請2011年入讀小一有幾多人?請幫忙!我好想知!!唔該!

2005年既出生人數:

http://www.censtatd.gov.hk/hong_kong_statistics/statistical_tables/index_tc_t.jsp?subjectID=1&tableID=004

至於2011年入讀小一有幾多人, 我估政府都唔會有正確數字, 原因係冇人知偉大祖國有居港權的同胞, 有幾多人會落黎hk讀p.1

唔該hellojl,不過我都唔係好識睇個表,其實我咁問都係想知出年升讀小一有幾多人,不過你又講得啱,唔知我們既祖國有幾多同胞會來港讀書,小一既學位都係唔知道有幾多?

Do you have any similar figures / information for the year 2000?

Many thanks.

個表有一欄寫住2005年出生的人數,右邊就係比2004年增加o既百分比。如果o個d bb全部留o係香港,即係今年申請小一o既班底;當然要扣番入國際學校o個d。

至於小一學額有幾多,我諗教統局應該有資料,不過我無去搵過,你可以o係佢地個網站試o下搵。適齡入學人數就真係難估d,因為直資/私小o既申請資料唔駛俾教統局住,又唔可以用申請人數推算,因為每個申請人差不多肯定會報超過一間;申請人數亦唔係間間學校會講出黎。
原帖由 Lhin 於 10-10-28 11:00 發表
唔該hellojl,不過我都唔係好識睇個表,其實我咁問都係想知出年升讀小一有幾多人,不過你又講得啱,唔知我們既祖國有幾多同胞會來港讀書,小一既學位都係唔知道有幾多? ...

from my C6, 2005比2004多大約2000適齡學童.
Besides, many schools has been killed or 縮班, so you can say the competition has been bigger than 2004.
‹ 上一主題|下一主題