用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一心想大抽獎,係咪冇需要報直資
go

一心想大抽獎,係咪冇需要報直資 [複製鏈接]

如題,因為直資早出結果,而又一定要放棄統一派位。
   0    0    0    0

你可以咁講既, 考直資私校係當 back up lor ...

Yes, but you can try private schools.

原帖由 sillybabyq 於 10-9-15 09:15 發表
如題,因為直資早出結果,而又一定要放棄統一派位。

升小一變數好多架媽咪,  我上年都係一心諗住20分入老公間小學, 報直資做backup, 最後, 我放棄津校, 讀左直資啊.
所以你報下直資同私小都無妨, 又可以當係比小朋友體驗一下, 當係遊戲咁囉. 冇壞的, 你又唔會有壓力呢 ~~~
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章 王國長老

到時直資收, 明知要放棄大抽獎, 心大心細咪仲衰
錢又俾左時間又花左, 如果真係唔會考慮, 咁不如唔好考
真係想BACKUP都搵私校啦, 起碼有D仲可以大抽獎

原帖由 cc930666 於 10-9-15 09:25 AM 發表
你可以咁講既, 考直資私校係當 back up lor ...

Some private schools also not allow lucky draw of gov't school if the private school accept you?

What private schools allow?  What private schools not allow?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-15 10:38 發表
到時直資收, 明知要放棄大抽獎, 心大心細咪仲衰
錢又俾左時間又花左, 如果真係唔會考慮, 咁不如唔好考
真係想BACKUP都搵私校啦, 起碼有D仲可以大抽獎

...

醒目開學勳章 王國長老

Some private schools also not allow lucky draw of gov't school if the private school accept you? YES

What private schools allow?  What private schools not allow?

呢排無UPDATE,
我知得既有真光, ST CLARE'S
唔得既有維多利亞, 赤柱ST STEPHEN'S

今年救恩收左都唔比大抽獎

高主教都唔比抽獎.

原帖由 Lilo 於 10-9-15 11:10 發表
今年救恩收左都唔比大抽獎
~easybring~

How about Scared Heart?

原帖由 bbAvalon 於 10-9-15 11:01 發表
Some private schools also not allow lucky draw of gov't school if the private school accept you?

GH可以參加大抽獎

Really, private school also not allow central allotment ?

I plan to apply Kau Yan , St louis, 高主教,宣道喎!

醒目開學勳章

Deposit唔係用來offset學費嗎?
如果我繼續參加大抽獎,但最後都是選擇讀Victoria,那我要額外俾學費,因為她沒收了已繳的deposit?
定話最終選擇了大抽獎派到的學校而唔去讀才沒收?

而音小也可以大抽獎的,反而學校因為是一條龍,沒有呈分試,所以升中要轉回普通學校較困難

原帖由 wootaitai 於 10-9-15 11:54 發表
Victoria allows lucky draw (but you need to forfeit 2 months deposit)

醒目開學勳章 王國長老

正確黎講情況係咁:
當第一輪無OFFER, 而學生本身已經去私校註冊, 就有可能收到教育局既信(咁緊係私校通知左EDB啦), 話知你已經註冊左XXX私校, 為免浪費學位, 如果學生決定繼續JOIN大抽獎, 教育局就會通知有關私校
所以講得清楚明白D, 私校(((無權)))要求家長放棄大抽獎, 但如果私校知道學生有去大抽獎, 就會取消學生已註冊既私校學位, 明唔明?
所以家長搏唔搏(I MEAN私校係咪靠嚇, 或者真係取消左, 仲有無得翻兜), 就係家長自己決定喇
原帖由 sillybabyq 於 10-9-15 03:42 PM 發表
Really, private school also not allow central allotment ?

I plan to apply Kau Yan , St louis, 高主教,宣道喎!

原帖由 sillybabyq 於 10-9-15 15:42 發表

以救恩為例,如果佢哋取錄咗你小朋友,佢係就係容許你去參加大抽獎,不過會將你小朋友轉去waiting list,救恩咁少位,咁同reject冇乜分別。

至於其他私校,就各有各規矩,最好都係問定先。

吓!咁報私校跟本唔係back up 喎!係有你冇我!

醒目開學勳章

某一些,某一些私校,唔係全部
而像True Light/ICQM咪俾參加大抽獎,只係最後你唔讀才會沒收你的留位費
咁都正常,俾錢買一個保障

原帖由 sillybabyq 於 10-9-16 09:24 發表
吓!咁報私校跟本唔係back up 喎!係有你冇我!
‹ 上一主題|下一主題