用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人冇係出面學普通話而應付到普教中文 ? ...
go

有冇人冇係出面學普通話而應付到普教中文 ? [複製鏈接]

呀仔冇學過, 學校小一要用普通話教中文, 見個個同學k2-k3已有係出面學緊.......

有冇人完全冇係出面學都可以應付到 架 ?
   0    0    0    0

有呀, 仔仔由K2學期尾開始學 KUMON 中, 唔錯. 都係為佢上小一, 有可能要全PTH 上堂而作準備.

我都好不滿, 為何幼稚園完全冇接觸(大部份幼稚園) 但上小一就大部份都係PTH教.

醒目開學勳章 王國長老

我仔細個有語言障礙, 我唔敢俾佢接觸太多外語
去到5月左右, 發現都係要攪一攪, 即刻搵左個1:1, 1星期一堂
原來我太睇小佢, 我仔學得鬼咁快
個老師..........唔算真係very good(我女小5會"哦"佢發音唔標準), 但時間就到我又有耐性(我仔周身郁!), 而且meanwhile我都只打算學拼音同基本野, 我都係打算學到仔仔跟到學校進度就唔學
原帖由 waiwai2006 於 10-9-6 11:21 AM 發表
呀仔冇學過, 學校小一要用普通話教中文, 見個個同學k2-k3已有係出面學緊.......

有冇人完全冇係出面學都可以應付到 架 ? mouth:" />

我仔都試過真人教果d普通話班, 個仔去左2次就話唔想再去, 唔知果人up乜....人地係北京腔, 又唔會講cantonese,所以我仔好抗拒.

見公文中係聽cd + miss 去teach 聲母韻母, 再要小朋友讀一次學過既野, 所以我try 左, now 學左3個月, 唔錯. 我都會keep on.

原帖由 Charlotte_mom 於 6-9-2010 04:02 PM 發表
我仔細個有語言障礙, 我唔敢俾佢接觸太多外語
去到5月左右, 發現都係要攪一攪, 即刻搵左個1:1, 1星期一堂
原來我太睇小佢, 我仔學得鬼咁快
個老師..........唔算真係very good(我女小5會"哦"佢發音唔標準), 但時間就 ...

原帖由 waiwai2006 於 10-9-6 11:21 發表

有冇人完全冇係出面學都可以應付到 架 ? mouth:" />

我囡囡沒有在出面學, 可以應付到用普通話教中文.

囡囡現在小三, 由小一用普通話教中文, 一路沒有在外學, 只在學校循普通話書慢慢學拼音, 剛學完全部拼音, 我覺得達到要求, 但相比有自學, 一定不會特出.
而同時應付中文科, 則不見有問題, 中文書有i-pen輔助讀音, 小朋友真的比想像中適應得好.
其實, 小二下學期, 得知同學大都由幼稚園學起, 擔心了一輪, 暑假報了個普通話讀詩課程, 但作用不大. 正如其他家長說, 在拼音打好基礎會好些.

小朋友應付上應沒大問題, 但要視付學校及家長個別的要求.

醒目開學勳章 王國長老

我個老師真係唔算好(教佢識既就OK, 因為佢日日教, 其他就........), 唔介紹喇, 唔好介意
原帖由 pp819 於 10-9-7 09:21 AM 發表
Hi Charlotte_mom

My son is also language delay and 周身郁
Can you PM the details of your private tutor to me?

many thx

pp819

我囡流利普通話, 全靠中國電影台, 全靠聽 CD 及睇配套書本, 而拼音方面, 我先自學, 然後由我教她, 邊學邊教, 我而家都好流利。

所以根本唔洗出去比錢學。

多謝大家分享經驗, 希望小朋友可以從學校學到及應付到啦, 有時諗, 樣樣都要自己係出面補/學, 咁返學既目的係咩 ? 不過香港教育係咁, 我地都要跟住步伐走

原帖由 waiwai2006 於 10-9-8 09:29 發表
多謝大家分享經驗, 希望小朋友可以從學校學到及應付到啦, 有時諗, 樣樣都要自己係出面補/學, 咁返學既目的係咩 ? 不過香港教育係咁, 我地都要跟住步伐走 ...

認同, 樣樣都要比學校行先行快, 好辛苦, 總要比返些時間小朋友做些自己興趣的課外活動的.

小朋友學野好快,
開學至今學校教左三課課文,
放學返黎,九成字詞都識得讀,

跟手,返到屋企播放mp3,播十次八次,
餘下的一成好快會記得,
聽得多,連課文用普通話背誦都得.

我個女都係普教中, 我都估唔到佢pick up 得咁快, 教左2課書, 全部可以用普通話背晒出來. 佢之前都無咩學過普通話, 係幼稚園學過下咁.

我都擔心梗,見有啲學校係全普教中,有啲就其中一兩班教,究竟用普通話敎係會令普通話好咗定會另小朋友吸收差咗呢,因為我自己普通話好唔得,我驚我係屋企幫唔到佢呀
‹ 上一主題|下一主題