用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官立嘉道理爵士小學在灣仔區排名?
go

官立嘉道理爵士小學在灣仔區排名? [複製鏈接]

我想問這學校官立嘉道理爵士小學在灣仔區排名如何? 如果, 第一志願放了華仁, 第二放官立嘉道理爵士小學, 安全嗎?
   0    0    0    0

回覆 1# im_csb 的文章

You DO NOT want your son in this school....many, many Pakistanians!!!!!!

醒目開學勳章 王國長老

今年有人無揀到都派到, 最"怕"你運氣太好, 派左入華仁, 咁就無機喇
統一派位名額106人: http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_1519/canet-12r1.pdf
2009年4月註冊人數, 3班76人: http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=106&viewpart=5

(根本收生不足!)
原帖由 im_csb 於 10-8-16 10:53 PM 發表
我想問這學校官立嘉道理爵士小學在灣仔區排名如何? 如果, 第一志願放了華仁, 第二放官立嘉道理爵士小學, 安全嗎?

灣仔區這小學是否有中學的?因為跟中學校名相同.若是,小學不太清楚,中學的資料知道少許.
這學校是為非華語學生而設,因為中學部校網係油尖旺,我個仔都係此網,今年的中學概覽都有註明此校是英文中學專收非華語學生

原帖由 chlodom 於 10-8-16 23:05 發表
You DO NOT want your son in this school....many, many Pakistanians!!!!!!

I see I see. Thanks to both of you.
As I am new to district 12, luckily both of you answer me otherwise, it will waste my time.

若你小朋友的隨機號碼唔係咁前,第一志願又是熱門,
而你又放這所小學係第二志願,我諗派到的機會十分高

原帖由 im_csb 於 10-8-17 07:24 發表
I see I see. Thanks to both of you.
As I am new to district 12, luckily both of you answer me otherwise, it will waste my time.

第二志願可考慮軒官上下,聖雅各或寶血......
點都冇理由揀個間呱.
無知是福

今年好多人放軒官上,聖雅各 做第一志願都唔中,要去叩門,我諗出年放第二中既可能性仲低,因為今年放第一都唔中,出年放第二點會中呀,軒下同寶血放第二既機會大d.
依家競爭一年比一年大.

原帖由 brian61950 於 10-8-17 10:48 發表
點都冇理由揀個間呱.

醒目開學勳章 王國長老

我仔有個女同學, 媽媽係南亞人, 佢個女好醒目好乖的
已經暗示左俾佢聽, 佢話有朋友個仔讀緊, 覺得英文好好, 我都唔方便講太多了

原帖由 brian61950 於 10-8-17 10:48 AM 發表
點都冇理由揀個間呱.

都係"官立"+"英文"呢幾個字累事.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-17 11:19 發表
我仔有個女同學, 媽媽係南亞人, 佢個女好醒目好乖的
已經暗示左俾佢聽, 佢話有朋友個仔讀緊, 覺得英文好好, 我都唔方便講太多了

無知是福

醒目開學勳章 王國長老

其實樓主都唔係第一個問呢個問題, 學你話齋, 家長見到官立+英文就以為係寶
所以選校真係要做多D功課呢.........
原帖由 brian61950 於 10-8-17 11:31 AM 發表

你說得對,真係要做多d功課,否則派完位先發覺,又要去叩門就真係好慘好辛苦  
我個仔岩派左中一,學校網係油尖旺區,
同級同學有d 屬於 Band 3 組別的,都可以派到英文中學
就是派這間學校了

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-17 14:28 發表
其實樓主都唔係第一個問呢個問題, 學你話齋, 家長見到官立+英文就以為係寶
所以選校真係要做多D功課呢.........

原帖由 brian61950 於 10-8-17 11:31 發表
‹ 上一主題|下一主題