用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區升中派位,你地派成點呀?
go

葵青區升中派位,你地派成點呀? [複製鏈接]

0    0    0    0

派了第二志願,有一點點失望!有試過去第一志願叩門,但失敗了。

不過第二志願都是Band 1英中,都接受了事實,因為區內都會有人爭這個位,大少算是走運了,第二個round仍然抽得中。

原帖由 tom911 於 10-7-6 12:57 發表
葵青區升中派位,你地派成點呀?第幾志願呢?

你地揀學校係保守派定進取型呢?

對!這是不幸中之大幸。其實派位前我都預算入不了第一志願的話,就一定去第三志願了。

我大少三次報分試成績23/183,選安柱做第一志願,結果入不了(反而同班4x/183就順利中標!);第二志願我放了保良局83,慶幸他還可以入83。但始終入83的朋友仔不多,在他後面的又入了安柱,心裡有點不好受。

另外班上有同學應該是4x/183,排了安柱、保祿,入不了安柱卻入了保祿。

原帖由 kswiss 於 10-7-6 23:47 發表
2nd choice 都放英中, 真係好彩!

如果是Band 1頭最top那一種,根本在自行時已大致OK了。但大少不是那一type,是Band1頭至中的那部份,選Band1頭的中學,又沒有他的份兒,選Band 1中至尾的中學,又好像有點不甘心。而我們在選校的過程,也有很多考慮因素的,所以很多不錯的,我們又否決了。

自行既然不到我們選擇(高不成、低不就),我們就只有寄望大抽獎,大抽獎的話又不能太進取,其實我已經算幸運,因為大抽獎的機制來說,只要你是同一個banding內,就沒有高低,都是靠運氣的。太進取的話,有機會會跌進第三志願以後的選擇,所以太進取,也有風險的。

而我已是選得十分進取了!我告訴老師要考候補,連鄰班的班主任及副校長都說我浪費!

原帖由 tom911 於 10-7-7 18:57 發表
其實如果小朋友係band 1頭,可揀得進取d呀! 頭2位揀英中,跟著第3位揀番間中中都好好呀!

請問跟著第4-6位你點揀呀!我想參考下,等我第時幫女女可以參考下!

所以揀學校都要好好既策略架!

咁你有冇 ...

如果沒有4x/183都中標的情況,我們會更容易接受。

原帖由 kswiss 於 10-7-7 18:47 發表
換著我係你, 真係失望.

Hi bnene,

我嘅情況同一模一樣, 睇完你的留言話第二round都入到"英中"(83), 都算好好彩, 我先開始有d釋懷, 今日已閞始接受事實, 聽日要去83註冊....
我個仔讀長宏村果間, 你個仔仔讀邊間小學?
佢地有機會做同班同學........ ^.^

原帖由 bnene 於 10-7-7 18:13 發表
對!這是不幸中之大幸。其實派位前我都預算入不了第一志願的話,就一定去第三志願了。

我大少三次報分試成績23/183,選安柱做第一志願,結果入不了(反而同班4x/183就順利中標!);第二志願我放了保良局83,慶幸他還可以入83。但始終 ...
《常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭?》 《而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求。》

大少昨天都去了83註冊了。他被編到Green House啊!我也希望大少有機會和你的小朋友一班啊。

我家大少讀石蔭村那一家,都是SKH的。

原帖由 薯仔阿ME 於 10-7-7 21:13 發表
Hi bnene,

我嘅情況同一模一樣, 睇完你的留言話第二round都入到"英中"(83), 都算好好彩, 我先開始有d釋懷, 今日已閞始接受事實, 聽日要去83註冊....
我個仔讀長宏村果間, 你個仔仔讀邊間小學?
佢地有機會做同班同 ...

候補即是坊間所說叩門。統一派位填表,其實也很講策略的,所以一定要知道派位機制及方法如何,還有最好是可以清楚地界定banding如何。

原帖由 tom911 於 10-7-7 20:04 發表

我告訴老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=11224479&n=a136fd19要考候補,連鄰班的班主任及副校長都說我浪費!
唔係好明,考乜野候補?  

...

Hi bnene,

我仔是yellow house, 今日考分班試啦, 希望佢可以考好d啦! 佢尋日已返小學考咗一次模擬試, 分數都唔錯.

你地有無同班/同校同學一齊入咗83, 我地同班有5個, 其他班仲有8個........

Keep in touch.

原帖由 bnene 於 10-7-10 02:09 發表
大少昨天都去了83註冊了。他被編到Green House啊!我也希望大少有機會和你的小朋友一班啊。

我家大少讀石蔭村那一家,都是SKH的。
《常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭?》 《而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求。》

我們全校只有5-7個左右吧,聽說大部份都是第二志願的。我們那邊大部份BAND1的,都選安柱的,只是大少運氣不好,考2X都派不中,同班考4X的卻入了。

今日考編班試,您們學校好像有很多人啊!我們只得小貓幾個。知道甚麼時候分好班嗎?

唉!我剛完成大少那一節,就要著手處理二少了。二少今年升五年級,我不會再相信運氣了。

原帖由 薯仔阿ME 於 10-7-13 09:36 發表
Hi bnene,

我仔是yellow house, 今日考分班試啦, 希望佢可以考好d啦! 佢尋日已返小學考咗一次模擬試, 分數都唔錯.

你地有無同班/同校同學一齊入咗83, 我地同班有5個, 其他班仲有8個........

Keep in touch.

...

Hi,你家大少自行選那兩間?

原帖由 bnene 於 10-7-14 00:43 發表
我們全校只有5-7個左右吧,聽說大部份都是第二志願的。我們那邊大部份BAND1的,都選安柱的,只是大少運氣不好,考2X都派不中,同班考4X的卻入了。

今日考編班試,您們學校好像有很多人啊!我們只得小貓幾個。知道甚麼時候分好班嗎 ...

回覆 16# bnene 的文章

HI bnene

我小朋友同你大少一樣。佢考1X都是入不到安柱,係佢後面自行入咗李兆基,可風。還有很多成績比他差的入咗安柱。

真的並不好受,小朋友要面對同學的取笑我用咗非常多時間去開解佢,並且令佢喜歡83因以後還有6年時間要在這裏學習。

原帖由 bnene 於 10-7-14 00:43 發表

今日考編班試,您們學校好像有很多人啊!我們只得小貓幾個。知道甚麼時候分好班嗎 ...
你是否自行選83做2nd?如果唔係就真是算好運了,

自行只選了安柱。

原帖由 mm0912 於 10-7-14 01:52 發表
Hi,你家大少自行選那兩間?
‹ 上一主題|下一主題