用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 St. Joseph 中學的機會率
go

St. Joseph 中學的機會率 [複製鏈接]

如想升番St. Jose中學, 考試平均分最少要有幾多分才有機會? 幾多平均分才屬於Band 1?
   5    0    0    0

應該全級90名內,平均分90分以上屬BAND ONE

應該全級90名內,平均分90分以上屬BAND ONE

回覆 1# uarecheap 的文章

Thanks! 我囝囝於5年級的考試平均分有91分, 是否機會很大? 如果分咗去band 2, 又派唔番St Jose, 考番入去的機會大嗎? 通常每年學校收番幾多學生??

原帖由 Piglet_mamie 於 10-6-28 20:13 發表
Thanks! 我囝囝於5年級的考試平均分有91分, 是否機會很大? 如果分咗去band 2, 又派唔番St Jose, 考番入去的機會大嗎? 通常每年學校收番幾多學生??

吓!! 好嚇人, 91分都讀唔返sjc.  我霖,我個仔都可以收檔.

要五, 六年級仍然keep到各科90分以上, 其實都幾難咯
Kinkin Mama

回覆 1# KinKin_Mama 的文章

希望囝囝6年級能夠保持成績, 萬一失手, 就好危險, 有壓力!

唔知道每年會收番幾多自己學生?
有人話去年只收100人, 又有人話去年收了差不多200 人, 唔知邊個係堅料!

原帖由 Piglet_mamie 於 10-6-28 22:21 發表
希望囝囝6年級能夠保持成績, 萬一失手, 就好危險, 有壓力!

有人話去年只收100人, 又有人話去年收了差不多200 人, 唔知邊個係堅料! ...

請問你亞仔, 有無補開習, 聽講5.6年級都要專科專補,如果你咁擔心,不如同佢揾多几個補習.
但我覺得, 你個仔已經不錯, 係咪真係要谷到咁衡

有個家長話佢地會將學生分為
Band 1( 必收生) , 只收50人
Band 2A( 有份參加攪珠), 收around 100人
Band 2B and Band 3 (一定吾收)

不知是否屬實

請問呢個計法係唔係for縮班之後

最後會約收100人左右

如果成績唔係頭50名, 就要加運氣再抽, 係唔係大約係咁?
Kinkin Mama

請問band 2A平均分大約係幾多呢?

謝回覆
Kinkin Mama

回覆 1# KinKin_Mama 的文章

Thanks! 原來要專科專補。

囝囝只時keep住往年的成績, 由於去年沒有考試, 所以唔知排名, 但往年亦只是約排100名左右,  所以好擔心。

如果是band 2, 就只要看他運氣了!

回覆 1# Tatama123 的文章

Dear Tatama123,
囝囝英文失手只有81分, 而其他科目就比較高分。 有去補習班, 主要是操卷, 沒有"專科專補", 因太多課外活動了。
不過今次他非常緊張考試, 固此很用心溫習。 相信要小朋友自已著緊溫習最為重要。

回覆 9# adventure 的文章

no, it's not true.  i know there are boys in band 2B got back in 1st round.  no 'knock door', no letter, etc.. yes, many in band 2A didn't get in too.

即係話一旦被out 出band 1, 不論係band 2A or band 2B, 入語St. Jo 中學都係靠運氣。:cry: :cry: :cry:

請問band 1大約佔多少人?   

原帖由 bobee 於 10-6-29 14:42 發表
no, it's not true.  i know there are boys in band 2B got back in 1st round.  no 'knock door', no letter, etc.. yes, many in band 2A didn't get in too.

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 10-6-28 22:21 發表 希望囝囝6年級能夠保持成績, 萬一失手, 就好危險, 有壓力!

有人話去年只收100人, 又有人話去年收了差不多200 人, 唔知邊個係堅料! ...

Data from last year (2009):

中一學生人數:170
自行分配學位人數:54
統一派位人數:
甲部派位:    2
直屬小學:      99
灣仔區:       3
中西區:       12

Some important days to note in 2010:

公布派位結果日期︰
二零一零年七月六日(星期二)

辦理註冊手續日期︰
二零一零年七月八及九日 (星期四、星期五)

中一入學前學科測驗(全港性)
二零一零年七月十三日(星期二上午八時四十五分至下午十二時四十五分)

獲派中學學位之小學學生往聖若瑟書院辦理註冊手續日期︰
二零一零年七月八日(星期四 上午九時)

特別中一入學前學科測驗(中文科)
二零一零年七月十四日(星期三) 14/7/2010 (Wed) 時間:上午 (A.M.)

未獲派聖若瑟書院學位之學生報考日期︰
二零一零年七月七日(星期三) (上午九時至十一時三十分)
(聖若瑟書院舊禮堂)

補考日期︰
二零一零年七月九日(星期五)
(
上午八時三十分至正午十二時)

未獲派聖若瑟書院學位之學生放榜日期︰
二零一零年七月三十日或之前 (電話通知)

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

原帖由 bobee 於 10-6-29 14:42 發表

入到嗰啲band 2B "可能"有特別技能(運動、藝術等)
,或"可能"經特別途徑和特別人脈(估吓啫,唔好追問)...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad
‹ 上一主題|下一主題