用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔區 會選擇沐恩定恩主教?
go

大埔區 會選擇沐恩定恩主教? [複製鏈接]

會選擇 沐恩定恩主教?
兩間都係英中, 去完沐恩簡介會, 覺得校長唔得. 不過, 聽班主任講沐恩既收生質數係好D.

關於恩主教, 我知佢收頗多聖母聖心既學生, 另外新校長聽講唔錯.

我未有參觀過恩主教校舍, 唔知有無人有意見, 若果有現任家長, 請給一些意見.
   1    0    0    0

本人是恩主教的家長,你的論點是確實.
其實很多家長喜歡將沐恩和恩主教比較,
但在上年選校時,本人是恩,王,沐,三校比較
1)論成績08年會考有8A學生比王,沐好
2)校風一向大埔家長認同學生品格優良
3)師資方面它們數理,中史老師教學出色
4)新校長,小兒說他得到很多學生同學歡迎(說他nice,主動)
在facebook同學也發起支持校長活動
已有接近500人
5)生暑假學校裝修後,音樂,電腦室的環境很好
(小兒他說裝修後比沐恩還好得多,上年他也有去參觀沐)
6)地點方便.
問題反而是為什麼會有一班band2生,
是因為大埔band1生實在少,而且選校較保守,恩記又是天
主教學校會小些家長選和會保障聖心小學學生.
教學方面,它們中一學生上課是全英語(包括老師和學生
教,問,答)反而要顧及你小孩是否真的認合全英教學,
因其它學校需是英中但上課是中文教學.

回覆 2# cckalex 的文章

thanks for your comment, it is very informative.:)

而且係家長大抽獎填表時嘅策略, 例如第一志願先揀MST或柏雨, 第二志願為安全計唔夠胆揀大埔區成績第三, 第四嘅恩主教或王肇枝, 而揀成績排第五嘅沐恩, 收部份 Band 2生係非戰之罪。  另一方面, 自行收生係講成績, 如果成績差,恩主教都未必收, 我囝囝嘅同學都試過唔收。 而收多咗聖心學生係天主教學生家長比較喜歡去番天主教中學, 重認為只要教學水平有番咁上下, 校風好,學生無學壞, 明白學業成績是否優異主要靠學生本身及家長支援。

原帖由 cckalex 於 10-5-2 11:50 發表
本人是恩主教的家長,你的論點是確實.
其實很多家長喜歡將沐恩和恩主教比較,
但在上年選校時,本人是恩,王,沐,三校比較
1)論成績08年會考有8A學生比王,沐好
2)校風一向大埔家長認同學生品格優良
3)師資方面它們數理,中 ...

本人亦是恩主教中一學生的家長, 我和我女兒都很興幸入了這校, 我女兒簡直覺得自己很幸福呢! 本來我最唔BUY 的便是校長, 點知今年來了新的校長, 他簡直是學生的蜜糖兒呀, 很受學生,老師和家長(包括我)的歡迎及愛戴,個個學生當他是偶像, 看看這個名為"葉德明校長可能是全世界最好的校長"在FACEBOOK 的群組, 你便知詳情http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=119873171357986
恩主教一直的會考及高考成績都很好, 所以對它的師資都不用懷疑, 唯一美中不足的是校舍略略細了一點點.. 但我女說有MUD 所為JE
至於沐恩, 我覺得都OKAY, 但始終喜歡恩主教.
‹ 上一主題|下一主題