用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生vs國際英文幼稚園英普班
go

民生vs國際英文幼稚園英普班 [複製鏈接]

真是個很頭痛的問題。女兒是細女(06年12月底出生),已經在屋苑附近的國際英文幼稚園上k1的英粵班。現在有民生幼稚園和國際英文幼稚園的英普班收了,各有長處,不知怎麽選擇。
現在就讀的幼稚園很方便,據說英普都學很不錯。如果k3的時候派位或考得不好,還可以再讀一年,做大仔再考一次。
民生就有小學做後備,有學券,比較便宜。但是不能再大抽獎,而且相信英文和普通話沒有其他兩間學得好。最令人擔心的是如果到時候民小不收,出來考私小直資又怕爭不過其他的幼稚園,不知道該怎麽好。
國際英文幼稚園的是英普班,真得很吸引,相信中英都能學得不錯,比較有名氣,考私小和直資比較有利。
如果是你們,會怎麽考慮呢?
   0    0    0    0

原帖由 lancylee 於 10-4-29 09:40 發表
真是個很頭痛的問題。女兒是細女(06年12月底出生),已經在屋苑附近的國際英文幼稚園上k1的英粵班。現在有民生幼稚園和國際英文幼稚園的英普班收了,各有長處,不知怎麽選擇。
現在就讀的幼稚園很方便,據說英普都學很不錯。如 ...

你指 "國際英文幼稚園" 是否指 st cat?

原帖由 NICOLE123 於 10-4-29 09:44 發表

你指 "國際英文幼稚園" 是否指 st cat?

是啊

民生k2插班?  anyway 民生要考私小直資唔易; st cath. 要考民生唔難.  

by the way 你已經讀緊st cath, 應該知道小朋友讀得好唔好, 學到多少, 再唔係好似以前只聽返來st cath 有幾好/差.

不好意思,我表達得不好。我的女兒現在沒有讀St Cat,而是讀另外一間幼稚園的英粵班K1. 如果選擇民生或者St Cat都要重讀一年K1。

還有,st cath. 要考民生不難嗎?有這樣的例子,還是只是大家想呢?

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-4-29 11:00 發表
民生k2插班?  anyway 民生要考私小直資唔易; st cath. 要考民生唔難.  

by the way 你已經讀緊st cath, 應該知道小朋友讀得好唔好, 學到多少, 再唔係好似以前只聽返來st cath 有幾好/差. ...

以我所知,民生小學收外生的數目,每年大約唔超過 5個,甚至唔收。

呢個問題都煩擾o左我幾個月。到最近的諗法係,既然都考到一間全九龍 (甚至係全香港) 最好的幼稚園之一,點解要佢讀間只係中上的學校呢?

如果你自己本身的要求根本唔高,自己信心又唔係幾夠的話,讀民生應該唔會錯得去邊。但如果你係想三年後以考其他私小直資為目標的話, st cat 的名氣的確係會有少少幫助的。當然最重要始終係你個小朋友的能力,唔係間學校的名氣。

回覆 1# lancylee 的文章

lancylee

我嘅情況同offer 都全部同你一樣,我個重係0611大你個小朋友一個月,我囡囡讀緊一間有學卷,有小學中學(英中,但不是一條龍)的幼稚園k1,今年再考,手上的offer就係民生同sc英普(am)k1,我煩咗幾個月,到底應唔應該為咗呢兩間學校repeat?還是繼績讀落去等大抽獎,因其中一個考慮係07比06多人,以後各方面的競爭都會大好多,但現在讀緊的對以後升學又沒有幫助.

以下三個考慮,請大家比d意見:

繼續原校升k2 (唔同07bb爭)
sc repeat k1(打好英普個底,第日考直資)
民生 repeat k1 (用半條龍優勢做backup)

lancylee 可以告知你最後的決定嗎?

如果小朋有讀得好和開心無必要重讀k1呢!

原帖由 sumyiuma 於 10-4-29 13:43 發表
lancylee

我嘅情況同offer 都全部同你一樣,我個重係0611大你個小朋友一個月,我囡囡讀緊一間有學卷,有小學中學(英中,但不是一條龍)的幼稚園k1,今年再考,手上的offer就係民生同sc英普(am)k1,我煩咗幾個月,到底應唔應 ...

If I were you, I would let my daughter repeat K1 in St. Cat.

一個人係唔可以參加兩次統一派位的

Right. The no. of baby born in 2007 is around 10K-20K more than those in 2006. If your child is happy in current KG, you can consider " 一動不如一文靜" and save up $$$ for attending extra ENG/PTH/ interest class.  

sc repeat k1(打好英普個底,第日考直資)
Selling point of SC is BRAND NAME + LANG....but no guarantee of good DSS OR PRIVATE PRIMARY allocation.  The possible worst situation is ...... your girl may not be able to get one single offer from any famous DSS or private primary school even after repeating K1 in SC. Why? As there are over 600 students in SC, many of them can get gd offers but still many of them cannot.  Brand name is not the critical factor for enrolling in good primary schools. It largely depends on the kids themself and family education / backup.      

民生 repeat k1 (用半條龍優勢做backup)
Do you like Munsang primary or secondary? Do you think your child is suitable for traditional school? If definitely yes, it's worthy to repeat. If you have doubt on it, do some research and learn more about the school b4 making decision.  

Agree with chunlaifat coz I know some St.cat. and Kentville kids couldn't get good primary offer.

And for Munsang, please bear in mind that you have to pay for the primary and the secondary (cant remember the exact school fee but should not be cheap). Considering its teaching quality / standard, do you think it's worthy?

其實我都好同意chunlaifat 咁講, 我覺得唔好諗咁 '大路' 先, 不如真正了解佢地課程開始吧~

而我所知, 民生轉咗校長, 改革不少, 英文程度會由以前唔係咁著重變得好著重, 可能同個校長以前係維多利亞做過有關啩~ 民生專科專教, 一星期有四日NET TEACHER教, 四日有專人教LETTERLAND PHONICS, K1教單音, K2開始教雙位拼音, 一星期四日普通話堂. K1小朋友每一至二星期到派英文READERS, 評估會考番課文, READERS 同國語.

不過功課會較少, 不認同大量抄寫做法, 鼓勵小朋友學配詞etc. 學費只須$800. 有不少家長考其它小學, 或大抽獎而唔上民小, 但考咩資料不詳, 而我亦無考究, 因為結果好DEPENDS ON 家長要咩類型小學, 無得話好唔好. 再者出去考的可能百多人, 所以會感覺佢地唔似其它幼稚園咁 "蟻多摟死象," 其它DSS/PS會有佢地學生咁.

民小課程深, 講紀律, 傳統教學, 校風好, 要$3000幾蚊學費, 但中學好似唔駛錢, 英中, 早排曾特首都特登去民生一轉同學生真情對話.

ST. CAT 傳統名幼稚園, 主力英文, 而且教得好, 中文都係唔鼓勵大量抄寫. 學生人數多, 有六百幾人, 一定有人考得好, 亦都考得唔好. 要$3000幾蚊一個月 或者知多D ST. CAT MAMI可以再補充下.

其實讀咩幼稚園並不一定代表佢考小學考成點, 有人會覺得創價, 迦南, 啟思呢D學劵幼稚園淺, 但考到好小學的大有人在, 有人會覺得去到一D出名幼稚園讀會實得, 但最後, 一間學校都考唔到的亦大有人在, 因為我身邊見不少. 反而父母的身教, 或者懂得將勤補拙, 拔尖補底的才為最重要.

希望最後你搵到喜歡的幼稚園

原帖由 chunlaifat 於 10-4-29 23:29 發表

Right. The no. of baby born in 2007 is around 10K-20K more than those in 2006. If your child is happy in current KG, you can consider " 一動不如 ...

民生書院學生英語水平真係幾好﹐連曾特首都贊.......

特首出席諮詢會 與中小學生論政

曾蔭權指學生的意見對他撰寫《施政報告》十分有啟發性。

《施政報告》下月出台,行政長官曾蔭權昨日到九龍城一學校,出席學生諮詢會,全程與九百多名中、小學生以英文對答。學生共問九條環繞不同範疇的問題,包括教育、經濟、政治、環保及民生。有學生指政府應推行全面強制驗毒,並應有相應罰則,認為「治亂世、用重典」,亦有學生建議政府減稅,及公務員劃一減薪一成。 曾蔭權昨午到九龍民生書院舉行他個人最後一場的《施政報告》諮詢會,了解學生對《施政報告》的意見,全程均以英文對答。曾蔭權強調,會在今年《施政報告》中《施政報告》會特別處理金融海嘯、人類豬流感、青年濫藥及發展六大產業。 諮詢會上,學生十分踴躍發言,有中五女學生認為現時校園濫藥問題嚴重,政府應實施校園全面強制驗毒,且要有懲罰的措施,才能有效遏止問題,直言「治亂世、用重典」。曾回應指,在資助學校實行強制驗毒並不可行,若驗到學生有吸毒,需要幫助他們,不能懲罰或踢出校,現時的驗毒計計畫推出時,是

希望可以做到「法律上可行,社會上接受。」 亦有學生建議政府減稅,減輕中產人士在金融海嘯下的負擔。但曾蔭權重申,要解決困境,減稅不是唯一有效的方法。而有關公務員減薪幅度由百分之三點五增至一成的建議,曾蔭權表示,根據現時機制,公務員的薪酬乃按私人市場的工資水平訂定。 大部份問題均由中學生發問,而一名小六學生在大姐姐及大哥哥面前,毫不怯場以稚嫩的聲線說流利英語促請特首正視光污染問題,獲曾蔭權讚賞。 今年就讀小六的余峻峰,以流利的英語向曾蔭權說出他朋友受光污染滋擾的煩惱,要求特首改善光污染問題,「我的朋友住在旺角,每天因為外牆的廣告燈箱強光而弄得不能入睡及好好學習,你可以立例改善這個問題嗎?我年紀太輕了,不知該怎辦。」 曾蔭權聽罷,即時讚揚他英語流利,認為他表達十分有條理能清晰說出訴求,更帶領全場鼓掌鼓勵他。他回應余同學說,會好好考慮光污染問題,希望可以在「東方之珠」與「無光污染的香港」兩者間取得平衡。 會後,曾蔭權承諾二○一七年有普選,而二○一二年政制改革的諮詢會在第四季舉行,因仍未曾舉行諮詢,故《施政報告》的著墨不會多。

I Agree 民生幾好, 我仔仔今年9月正式 K1(AM Class), 佢現正上民生 Playgroup 第3期課程, 目的是等佢適應學校環境, 我覺得 D 老師好有愛心, 在短短1.5小時, 已分開 2 部份 :

1. 講故事, 做手工食茶點
2. 全英語老師專題遊戲及學習

而全英文老師時段是佔 45-60 分鐘, 可見他們非常注重英文的全學習環境, 而他們的全英語遊戲好生動, 有次是即做 Cookie, 仲即時局同食, 最重要是用英語介紹材料及做 Cookie 次序, 連我們家長都好有興趣, 老師仲問小朋友好多日常生活的有趣問題, 仔仔都玩得好開心, 真係非一般遊戲, 而是真正做到專題及從遊戲中學習, 個個小朋友都好用心聽老師講, 試想, 未到 K1 己是這樣的學習模式, 到 K1 後,  4 日普通話及全英語, 對小朋友日後直上小學打好一定的基礎.

原帖由 shirleymatt 於 10-4-30 17:21 發表
其實我都好同意chunlaifat 咁講, 我覺得唔好諗咁 '大路' 先, 不如真正了解佢地課程開始吧~

而我所知, 民生轉咗校長, 改革不少, 英文程度會由以前唔係咁著重變得好著重, 可能同個校長以前係維多利亞做過有關啩~ 民生 ...

St. XXX 係咪真係坊間所講多間名校收生目標我就唔 Sure ! 只知 3 年後又係鬥過你死我活 lor, 比現在找幼稚園更難幾十倍, 真係都要睇你小朋友當時發揮, 而且大家唔好忘記 3, 4 年後小學叩門超多人同你鬥, 幾千人或上萬, 真係唔出奇,  (國內學生有 HK ID Card, 大部份過來 HK 讀書的小朋友 (有 D 錢), D 英文國語真係幾勁, 係我親眼見), 識小 D 智識都唔得, 我到時都會去試其他超名校報名, 就算唔得都可選民小一條龍上. 而我都知有超名校都有收好多民生幼稚園學生, 問題係你小朋友當時發揮及品行. 我上師個仔就係讀民幼上左某超勁名校.  其實唔係讀左某某超勁幼稚園就一定大機會入到某某超勁名校, 呢個係錯覺, 你睇睇呢個網有幾多家長讀左咪一樣上唔到心兒小學就知.

本人不是講邊間學校好. 邊間學校唔好, 在呢個網比人講得既學校, 大部份都係好學校啦, 最緊要係咪是否適合你小朋友, 唔好人云亦云, 我都有報幾間出名幼稚園, 大部份都收,  但最後都係選民幼比較適合 D 0者....

原帖由 tgrm 於 10-5-2 23:06 發表
需然民生有個小學做BACK UP但老實講,民生小學成績最多都係中上,如果考到好既私校同直資你都未必升番民小,我覺得st.cat無論語言環境,師資同名氣都好過民生,將來叩門同考到好既私校同直資機會都大啲,所以我選st.cat ...

‹ 上一主題|下一主題