用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到消息,有關部門今年會嚴查假地址抽小一 ...
go

收到消息,有關部門今年會嚴查假地址抽小一 [複製鏈接]

收到消息,有關部門今年會嚴查假地址抽小一,特別是熱門的校網!

0    0    0    0

醒目開學勳章

呢個消息年年都係如此一樣發佈呀:;pppp:

原帖由 kc-hk 於 10-1-22 17:45 發表
收到消息,有關部門今年會嚴查假地址抽小一,特別是熱門的校網!

廢柴正府講野都好信,講佢就叻,年年零檢控。

最好就係有熱線報料.

只要提供到全中文名 / 英文名, 同入到的小學名.  政府就做野.

咁就一定有效!
唔好只得把口, 有心做, 一定做到.

收到消息,有關部門今年會嚴查假地址抽小一

Agreed fully!!!!:;pppp:
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/070904/.png[/img]

其實政府點解對那些"虛假陳述"無辦法呢? 法律漏洞? 還是不做野?
我是舉腳贊成唔單只要嚴查, 應該捉到要唔只取消學位咁簡單......
原帖由 lauerica 於 10-1-23 08:31 發表

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100119&sec_id=4104&subsec=11867&art_id=13641328

"小一派位揭 11宗虛報地址

..........去年 11月曾接獲一班區內 St. Catherine's國際英文幼稚園家長投訴,指校內有家長虛報居於九龍塘,但因沒有進一步資料,無法跟進下去。............."

基本上年年都有呢個問題, 只係冇人肯跟進.  即使揭穿虛報, 亦冇人作出檢控....

年年都甘講la 正苦講野你都信
原帖由 jjbaby0307 於 10-1-25 16:38 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100119&sec_id=4104&subsec=11867&art_id=13641328

"小一派位揭 11宗虛報地址
2010年01月19日

..........去年 11月曾接獲一班區內 St. Ca ...

真係有查架..有個家長同小朋友報左瑪利曼..政府派人上門家訪!!

我都唔明白點解查唔到借地址的人, 有人舉報都查唔到, 我覺得好奇怪, 點會跟唔到, 我都唔知點解有些人因為借地址抽學校, 有無想過將來個小朋友知道自己因為借地址而抽中,真係好........

醒目開學勳章 王國長老

點會零檢控呢, 我地偉大既政府梗係有做野啦! 前排睇報紙, 連埋舉報有11個被取消學位咁大把架!
原帖由 lauerica 於 10-1-23 08:31 AM 發表

請問有冇舉報熱線?  我知既都有三五七個借地址!

教育局已加強抽查工作,設立熱線 2832 7700讓市民舉報懷疑個案,近三年共揭發 24宗虛報地址。

原帖由 chubby2688 於 10-1-26 10:21 發表
請問有冇舉報熱線?  我知既都有三五七個借地址!

咁我應該係現在舉報or抽中之後先舉報?

原帖由 mimi2004 於 10-1-26 10:29 發表
教育局已加強抽查工作,設立熱線 2832 7700讓市民舉報懷疑個案,近三年共揭發 24宗虛報地址。

我覺得應該現在舉報, 好過等人抽到先舉報, 一場歡喜一場空, 你只要交個小朋友名同埋幼稚園名就得, 政府就會做野.

電話:28327700, 政府係唔會公開你姓名的. 請幫助各位市民.

贊成若舉報. 不要等別人抽到了才舉報. 因為出發點不是不"抵得"才舉報. 而是要大家公平. 讓回一個機會給真正住該區的家長及學生. 若抽到了才舉報. 對借地址的"小孩"有一個不好的影響, 他們始終是被動. 再者對其他真正住該區的人又已成定局. 已經少了一個機會被抽中.

原帖由 小公主媽媽 於 10-1-26 10:43 發表
我覺得應該現在舉報, 好過等人抽到先舉報, 一場歡喜一場空, 你只要交個小朋友名同埋幼稚園名就貿
電話:28327700.

如果是41校綱可以直接搵陸小姐. 希望真係可以幫到住該區的小朋友.

多謝晒以上資料, 希望真是有阻嚇作用....

不過很多都是用"屋企人"地址, 例如外家、奶奶屋企, 這樣又算不算借地址? 因為只要有這類"關係"証明又好似是合法..... 難怪我曾經聽過話41區有2千人抽, 實際其實只有1千以內真正住在41區, 真不公平.....

醒目開學勳章

教育局上星期出過新聞稿:
http://www.info.gov.hk/gia/general/201001/18/P201001180108.htm

其中有提到:

家長在填報住址時,必須填寫真確的居住地址。倘若家長被發現向當局提供虛假住址以獲取學位,其子女的小一入學申請將會作廢,獲派的學位亦會被取消。

教育局設有查核機制,確認申請兒童是否屬於所填報的校網,並已加強有關的抽查工作。本局亦鼓勵市民利用學位分配組的熱線電話(2832 7700)舉報懷疑的個案。一如以往,本局定必對虛報住址的個案採取適當行動。

通常都是抽中後才會知道原來他報假地址, 這個世界"若要人不知, 除非己莫為", 被人事後被舉報捉到的話會連本身自己地區的資格也會被取消, 所以各位考慮報假地址的人請三思.....
‹ 上一主題|下一主題