用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N1 既小朋友搭校車或親自接送好呢?
go

N1 既小朋友搭校車或親自接送好呢? [複製鏈接]

BB 明年( 兩歲半)要返n1啦! 因為我心儀既學校係要搭車架!

我家住小西灣, 學校係北角!

呢間學校 頭三天可以由家長陪上課, 到第四天就要BB 自己上課啦! 呢三天當然由我帶BB 返學啦! 但到第四天係咪比BB 一個人搭校車 , 我好驚 BB 唔慣, 仲會勁哭添!!!

現在諗緊做法 :
(一) 到第四天就比 BB 一個人搭校車。
(二) 試一月由我或工人接送返學, 到下一月先比 BB 搭校車。
(三) 讀完一個學期先, 到下一個學期先, 嘗試比 BB 搭車。

請有經驗的媽媽給予意見 !!!!
   0    0    0    0

我個仔而家讀緊N1,都係跨區坐校車,放學要坐40分鐘,返學就20分鐘,初初好似你咁諗,好擔心,其實真係唔需要擔心,車上有褓姆,小朋友好快適應,同返學一樣,都可以陪佢地坐兩三日.我就頭一個月係爸爸車佢返學,我接放學,到佢適應左學校生活再搭校車,加上其他搭校車既小朋友都適應晒,保母會多點精力留意我小朋友,唔係真係好似學校開學咁,一個喊成班都喊,真係好亂,保母唔知理得邊個好.

原帖由 chanhiushan 於 09-10-24 16:22 發表
BB 明年( 兩歲半)要返n1啦! 因為我心儀既學校係要搭車架!

呢間學校 頭三天可以由家長陪上課, 到第四天就要BB 自己上課啦! 呢三天當然由我帶BB 返學啦! 但到第四天係咪比BB 一個人搭校車 ...

可能既話一定係自己接送
因為可以日日到學校見到佢既情況
同老師傾下佢既進展
我而家幾轉接辛苦都自己送佢番學
番學既時間係最好既親子時間
可以問下係學校既情況
番到學校有問題可以即時同老師面對面溝通.

Why don't you just ask your housemaid to send your kid to school instead of taking school bus?  

In my opinion, I won't send my kid to take school bus especially for N1 kid.  Your kid is still too young to take school bus and the bus nanny is not able to take care all kids in a school bus.

原帖由 chanhiushan 於 09-10-24 16:22 發表

呢間學校 頭三天可以由家長陪上課, 到第四天就要BB 自己上課啦! 呢三天當然由我帶BB 返學啦! 但到第四天係咪比BB 一個人搭校車 ...

If possible, I think it's better NOT to take school bus.

I take my N1 boy to school every morning by van, and my maid will take him back from school before lunch.

‹ 上一主題|下一主題