用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 是我太無鬥心還是我老公要求高
go

是我太無鬥心還是我老公要求高 [複製鏈接]

我老公成日想個仔叻,名列前芧;但我只要求中等成績,品格要好;老公成日話似你咁無鬥心就死,我同個仔講一次比一次進步便行了,(當然要合格的情況下)老公就話你都死,緊係要同同學比,唔係點會發奮.....,是我的問題??---full ma,安享慣了,不用在公司競爭,所以沒上進心,鬥心,還是我善良.....???
   0    0    0    0

我覺得只是各人性格問題??...

那你兒子接受到嗎??

我都是full time mum....
但我囡天生鬥心很強, 做功課拎到80分以上我收貨+很滿足, 但阿囡成日問我點樣可以有100分....
佢 P.1 咋..... 我怕佢會太大壓力...

原帖由 [[]] 於 09-10-1 15:41 發表
我老公成日想個仔叻,名列前芧;但我只要求中等成績,品格要好;老公成日話似你咁無鬥心就死,我同個仔講一次比一次進步便行了,(當然要合格的情況下)老公就話你都死,緊係要同同學比,唔係點會發奮.....,是我的問題??---ful ...

兒子屬一般中游份子,他是可以迫再好一點的,只是我不願意"迫",或者真係性格,老公是努力揾錢然後買好嘢用的那種人(揾錢-改善生活-揾錢--改善生活.....一個循環),但我寧願物質平凡,不要我太辛苦去揾錢;但因為我是full time ma ma,那麼責任就落在我身上,但問題是我不認同也不欣賞那種吓吓要競賽的生活,他們還是小孩子,不是應該單純些嗎?

父母未達共識,不妨從兒子身上找方向,

若他自己有能力的話,有鬥心也不會壞事,如他性格像你,太勉強亦非好事,

若我,目標只要他上到大學,價值觀正確,擁平常心就滿意了.

原帖由 [[]] 於 09-10-1 16:46 發表
兒子屬一般中游份子,他是可以迫再好一點的,只是我不願意"迫",或者真係性格,老公是努力揾錢然後買好嘢用的那種人(揾錢-改善生活-揾錢--改善生活.....一個循環),但我寧願物質平凡,不要我太辛苦去揾錢;但因為我是full t ...

我相信個問題係將來你想個仔點,如果係想佢讀本地大學,而家開始努力係必需既。
如果佢成績唔好,係Band2/3學生,到小五、小六既呈分試你就會感受到啲壓力。
如果你想個仔平平淡淡,讀完F.6(3-3-4)就出黎捱,成個小學 Hea 都冇問題。
同埋啲Band3中學,就算你個仔唔壞,但佢比人帶壞既機會會比Band1中學高啲。
你間學校係咪一條龍?

我仔也是中游分子, 他永遠去唔到三甲, 也不是最差的一個, 但我也要他知道, 人如果不不停向前行, 就等於向後走, 因為其他人會不停向前行. 所以必須時時鼓勵他們. 推他們一把. 就算個小朋友有多好勝, 也有懶的時候. 但如果個小朋友本來係有潛力的, 但沒有人推他一把, 他就會隱藏起來, 好難找回. 而小朋友要有習慣, 當他習慣了溫習, 習慣了努力, 到長大了, 他也會習慣性地自發性去努力, 所以有時係要有少少壓力, 人才會有動力, 我都係full mama, 所以大家一起努力吧!

我覺得可以取個平衡既, 太競賽心態又唔係咁好, 完全無鬥心亦唔得, 始終呢個社會, 你唔進步就等於退步, 但太細個迫得太緊小朋友可能會反感, 驚左讀書仲麻煩, 所以唯有循循善誘, 引導佢每次都要自己進步一D, 加多D獎勵同鼓勵, 慢慢培養佢既鬥心.

個人覺得鬥心是須要從小培養, 如果習慣了得過且過, 到小朋友大d, 都很難要佢發力向前!

我地好似同樓主相反, 我老公就首要睇操行, 其次先成績, 但我做全職媽咪, 反而自己俾壓力, 自己諗因為唔駛返工, 個仔既成績起碼要好好睇睇, 但又唔可以迫佢, 呢個平衡就係壓力之源.

今年仔仔小三, 睇到佢性格好有鬥心, 但敗左又識諗唔打緊, 下次再黎, 相信學校從小既教導係好work.

原帖由 wunma 於 09-10-2 10:59 發表
贊成! 無需要爭拗, 亦不宜在孩子面前爭拗. 想孩子愉快及健康的成長, 宜以孩子性格做依歸.

只要有良好的學習態度, 他將來自然會選擇適合自己並且喜歡的路.

...

有次我成家人一齊搭的士,的士司機見我一家5口,有老有幼,自然而然而講到子女,個的士司機好開心咁同我地講佢有一仔一女,個仔講緊醫,個女一出來就有三萬幾。"佢地都係尖子,從沒補習,帮人補就有"。

我即刻問佢有冇心得,佢話两夫婦最好就唔好吵鬧,子女有安定之環境自然得噃。

我就覺得每次要比上一次進小步,當然可以做到為主,不可存在幻想無可能的事、例如當超人。但當小朋友習慣有鬥心時,就是要明白『成功只是個程,要享受個程中的快樂』,結果不是最重要。

原帖由 IRON 於 09-10-2 11:08 發表
我地好似同樓主相反, 我老公就首要睇操行, 其次先成績, 但我做全職媽咪, 反而自己俾壓力, 自己諗因為唔駛返工, 個仔既成績起碼要好好睇睇, 但又唔可以迫佢, 呢個平衡就係壓力之源.

今年仔仔小三, 睇到佢性格好有鬥 ...

妳同我既諗法係一樣呀, 因無做嘢, 所以就自己給自己壓力, 起碼唔好差過我做緊嘢時的成績, 好比自己一個交代. 但就係事與願違. 唉!我仔係好勝, 但佢重視結果不重視過程.

原帖由 Berry_luk 於 09-10-2 14:38 發表

妳同我既諗法係一樣呀, 因無做嘢, 所以就自己給自己壓力, 起碼唔好差過我做緊嘢時的成績, 好比自己一個交代. 但就係事與願違. 唉!我仔係好勝, 但佢重視結果不重視過程. ...

ME TOO!!

原帖由 [[]] 於 09-10-1 16:46 發表
兒子屬一般中游份子,他是可以迫再好一點的,只是我不願意"迫",或者真係性格,老公是努力揾錢然後買好嘢用的那種人(揾錢-改善生活-揾錢--改善生活.....一個循環),但我寧願物質平凡,不要我太辛苦去揾錢;但因為我是full t ...

應該了解小朋友ge能力, 盡力發揮到最好.
人比人根本無得比.
(搵錢係可以改善生活, 但品格&身心平衡都好重要)

我同意, 小朋友的性格是很重要, 不是每個小朋友都一樣,無能力迫都無用,我會要求我女比心機和認真 ,至於是否高分反而次要,最怕她是得過且過, 唔用心....要引導佢, 迫佢兩個都辛苦....互勉之.
原帖由 Annabellalaw 於 09-10-1 17:22 發表
父母未達共識,不妨從兒子身上找方向,

若他自己有能力的話,有鬥心也不會壞事,如他性格像你,太勉強亦非好事,

若我,目標只要他上到大學,價值觀正確,擁平常心就滿意了.

...

me three!!!

原帖由 黃巴士 於 09-10-2 14:45 發表

ME TOO!!

我小朋友沒有鬥心,應怎樣培養?

原帖由 longlongmum 於 09-10-5 13:32 發表
我小朋友沒有鬥心,應怎樣培養?

開始參加一D運動+比賽,慢慢佢會領略到勝利既喜悅同落敗既唔開心,當然如果佢贏左你會有鼓勵喇;一步步咁小朋友就鐘意競爭。
小朋友如果冇上進心將來好惡搞。當然如果你冇要求既就另計。

同意, 我見宜家好多年青人真係咩都求求其, 返一日工又咋病請一日假, 最好係唔洗做又有糧出, 真係一D上進心都無, 真係好惡攪.  所以從小真係要培養佢地起碼要盡力同爭取, 唔係淨係等運到.  機會只會留比有準備既人.

原帖由 pineapple0983 於 09-10-5 14:54 發表

開始參加一D運動+比賽,慢慢佢會領略到勝利既喜悅同落敗既唔開心,當然如果佢贏左你會有鼓勵喇;一步步咁小朋友就鐘意競爭。
小朋友如果冇上進心將來好惡搞。當然如果你冇要求既就另計。 ...
‹ 上一主題|下一主題