用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無家長俾小朋友上過關於語言發展及專注力訓練,而 ...
go

請問有無家長俾小朋友上過關於語言發展及專注力訓練,而且又有改善 [複製鏈接]

請問有無家長俾小朋友上過關於語言發展及專注力訓練,而且又有改善

我囝囝已經2歲9個月,但依然在話說表達方面較差,往往當他想表達一樣

Re: 請問有無家長俾小朋友上過關於語言發展及專注力訓練,而且又有改善

我都想知多些有關專注力

Re: 請問有無家長俾小朋友上過關於語言發展及專注力訓練,而且又有改善

政府
可致電健康院查詢(可能見見小朋友先), 由它們轉介到智能中心排期見言語治療師.  要小朋友在3歲左右才約見.

協康會
屬下有個青蔥計劃, 做完評估後, 再申請有關服務. 但言語治療師都幾滿而且價錢都幾貴(每堂約600-50分鐘).

[quote]
ChiWaWa 寫道:
我都想知多些有關專注力

希望各長家再俾多D資料,以共參考,THANKS!

Bo BoChan : 你可去灣仔小童群益會睇吓d課程,我小朋友都讀過專注力訓練,如果嚴重有社工跟進,你不用太擔心小朋友還細專注力一定不會太習中,你可放心。

語言方面我的小朋友有睇過語言治療師,醫生講二歲小朋友講話父母明白外人聽不明也不緊要,到三歲半左右連街外人也聽不明你就要帶他睇醫生。我的小朋友是睇兒科醫生轉介廣華醫院睇語言治療師,睇咗大半年就改善好咗法音。你現在不要強迫他重複這樣做只有反效果•你可用遊戲單字咭敎他讀叫他望你住口形讀,日日重覆做15分鐘左右,讀錯都唔緊要慢慢做,這樣做會有幫助。希望幫到你。

香港基督教服務處 has the 專注力訓練課程, please visit this website for more information :

http://www.hkcs.org/edcb/pep/course.htm#1

我是路過的 , 我自己的兒子从前也有這個問題, 不用太躭心,
有一些孩子是比較遲說話的, 要慢慢用心用遊戲形式幫孩子改進 , 引導他雙眼望着你嘴形慢慢說話 , 還要留意說話的噴氣音, 另外不要給孩子太爛的食物, 因食物太爛, 會影響他的說話能力, 盡量用多些遊戲圖片, 或公仔,排列前後, 教他說話, 例子: 小狗在小貓的前面, 什広在小貓的後面, 如有問題可pm給我

Hi BoBoChau,
最近我的細囡就參右腦潛能playg group,我的囡囡明顯改變,佢哋在尖沙咀租用方方樂趣為新中心,希望你可以試吓,本人認為教小朋友在多方配合,對不起,其實你們每日會利用幾多小時和囝囝單獨溝通呢?假若你對右腦潛能playg group有興趣,
Shirley 92606640

Claudee Ma;  Thank you 你提供的專注力訓練課程.

我想報呢個課程,唔知有無人試過,可給一點意見呢?
‹ 上一主題|下一主題