用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 334 的中四學生今天是否全部要買新書
go

334 的中四學生今天是否全部要買新書 [複製鏈接]

334 的中四學生今天是否全部要買新書, 沒有舊書呀?咁咪好貴
   0    0    0    0

斷估都要全部用新書,因為今年先係第一年 可能某些新書都未印好添

已經在學校訂咗, 不要字典折實$2500.

本咩字典...要buy咁貴....

原帖由 cpyee02 於 09-7-12 01:01 發表
本咩字典...要buy咁貴....

English Dictionary $2??. I said full set text book except dictionary about $2500.

原帖由 yanyanheha 於 09-7-13 17:37 發表
好貴ar, $2550!!

$2,550 咁平 ?我仔未計 3 科 elective 都要過 $2,000 .....

回覆 7# 2bzmummy 的文章

亞女讀ECON, BAFS, Combined science, 全套書唔包dictionary, bible要 $3,4xx
只得數2本同英文1本有, 其餘全部未出

讀7科+MATHS (M1) 唔計字典要成$4,200.00
(未計87折)

中文書會唔會便宜一點

原帖由 happyvalley 於 09-7-16 23:13 發表
中文書會唔會便宜一點:money$$:

又會既 ?

回覆 1# 2bzmummy 的文章

我個仔間學校都話出版社未印好, 334都唔知好定唔好 !!!!!!

今日去左買書,得中文同 maths 有,其餘都要訂,阿仔學校有一本 eng 聽書局講係外國書,佢地無入,咁唯有去學校指定書局買啦(因為有特別 VIP,去呢間有 85 折),total 連訂購總共 32 本,盛惠 $3,2xx 。。。

書局話可能到開課都未必會返齊。。。

小兒讀 phy + chem + chin lit ....

醒目開學勳章

全部買新書, 同學校書商買, 8月3日帶錢回校取書, 有88折, 中英字典不買, 暫時$2100.-
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

原帖由 MANFUN2010 於 09-7-19 16:37 發表
全部買新書, 同學校書商買, 8月3日帶錢回校取書, 有88折, 中英字典不買, 暫時$2100.-

8 月 3 日 ? 應該都未有齊 。。。。

醒目開學勳章

我剩係要中英數chem,bio,中史及宗教書合共19本.
舊年買都幾齊, 剩返3本開學取, 今年唔知咩環境, 不過最緊要比咗maths我先, 因為呀女依家補習要用~~

原帖由 2bzmummy 於 09-7-19 17:28 發表

8 月 3 日 ? 應該都未有齊 。。。。

原帖由 MANFUN2010 於 09-7-20 01:01 發表
我剩係要中英數chem,bio,中史及宗教書合共19本.
舊年買都幾齊, 剩返3本開學取, 今年唔知咩環境, 不過最緊要比咗maths我先, 因為呀女依家補習要用~~

怪不得只要 $2,xxx 原來得 19 本,我仔淨是 chin lit 已經有6,7 本了 ....

今年全部 F.4 的教科書都係全新編制,可以預料到開學都未必會齊備了,昨天到書局去,他們都是如是說的 。。。

不過我仔所有的 4 本就包括了 maths & chin 兩科

醒目開學勳章

係呀, 我見到亞女書單中國文學有5本, 我中學時代都有修chi lit, 考試範圍可以好廣泛, 幾難讀, 所以就提議呀女選中史, 因為這科當年我有修(知少少點讀), 比較有把握.

原帖由 2bzmummy 於 09-7-20 08:46 發表

怪不得只要 $2,xxx 原來得 19 本,我仔淨是 chin lit 已經有6,7 本了 ....

今年全部 F.4 的教科書都係全新編制,可以預料到開學都未必會齊備了,昨天到書局去,他們都是如是說的 。。。

不過我仔所有的 4 本就包括了 ma ...

未必科科都要買書, 問清楚學校先.

334啲書好貴!
‹ 上一主題|下一主題