用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;)
go

我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;) [複製鏈接]

我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;)

整番個TOPIC做我地0既聚腳地好唔好     
叫乜名好呢     
(1)ABCD媽媽會
A=自閉
D=遲緩
(2)士啤蘇媽咪會
士啤蘇=SPECIAL
ANY   SUGGESTION

Re: 聚腳地∼∼∼

hahaa~

helen你真係好犀利呀...咁快又諗到新主意~

我覺得第二個(士啤蘇媽咪會)幾好...得意啲!
定係唔用"媽咪"會好啲?會唔會有啲爸爸都會加入呢??

叫"我的士啤酥"如何???

陸美媽

咁 club of "我的士啤酥" 又點睇呢?

再唔係就[士啤酥會], 又點睇?

mamee

各位

尋日去完覆診, 我以為係精神科醫生見軒軒, 點知原來又係之前的兒科醫生, 佢話所有的檢查, 除左遺傳科未做不知之外, 其餘的都無事, 包括個腦部發展, 還話佢之前所懷疑的病証實不係, 但我好想問佢, 佢之前懷疑佢mug野病? a仔? 我老公話見到佢係部電腦度打, 話軒軒係global late development, 無再提佢係自閉症.

佢還問我們軒軒有無好轉, 我話有, 起碼門鐘響, 佢識到去開門看下邊個黎, 今日還比我發現, 軒軒主動攬住個工人錫佢, 軒軒從來未試過主動鍚我, 反而主動鍚個姐姐, 令到我不知妒忌好, 抑或開心好, 因為以我所知a仔係不會主動鍚人.

無論點都好啦, 我會繼續努力!

不記得提, 今日接軒軒放學, 見到老師抱住軒軒, 軒軒就'中'眼訓, 出邊的老師話, 佢每次食飯時間一定喊, 跟住就訓覺, 另外, 不知係我多心, 定係老師發現有不妥, 原本抱住軒軒的老師問我, 平時係邊個湊軒軒, 話佢好靜, 不出聲, 又問我們每日有幾多時間陪佢.

我話佢係屋企成日哼歌, 佢先至哦, 同埋又問我佢係屋企戒片未.  還話每次開餐, 見到個碗就喊.

最後走的時侯, 佢叫軒軒bye bye, 軒軒不望佢, 佢就用支筆黎吸引佢的視線, 但個衰仔只掛住'咩'書包走人, 無望個老師.

真係好鬼擔心會穿煲, 你們話好不好坦白同老師講呢? 不知講左之後, 會不會不比軒軒讀書?

不記得, 不如就叫'士啤蘇會'啦

My advise is you should tell the school.  If the school do not welcome him, it is no regret to leave this school.  Parent-school cooperation is important.  You can know more about the behaviour of your kid at school to help assessing him, sometimes consistent reactions to your kid's behaviour help too.

Helen,

U are GREAT!!

I like the "士啤蘇會"

ST

hinhinmummy

我仔仔都係評為global delay. 當時仔仔22個月, 評他在語言同認知都慢9個月. 不過正如mcyip所講, 我都唔太理究竟學名係乜, 仔仔需要甚麼訓練, 我俾到咪俾佢去上.

學校其實係會睇到. 可能已經察覺到, 只在乎老師幾時/點問法.
通常我地呢類仔>一係就無時停, 樣樣攪3分鐘就走去找第2樣玩=我仔仔; 或者平靜得出奇=你仔仔.
只要將仔仔地放在一群同齡的小朋友當中, 其實好似察覺到係[有點特別].

我好明白人人有人人既難處, 你就仔細再考慮下同唔同老師提.

mamee

hinhinmummy~

咁醫生有冇話會點跟進?軒軒主動攬住姐姐錫,你應該開心吖!起碼軒軒又有進步,同埋你工人平時都好鍚軒軒啫,唔駛妒忌...可能軒軒跟住會攬住你鍚鍚喇~

另外,你有冇試下自備一啲軒軒鍾意嘅食物帶返學,到食嘢時叫老師餵佢,等佢適應咗老師先,然後再適應學校嘅食物,應該work架...

我個仔都係咁,平時係屋企上午10:00就要瞓兩三個鐘至食晏,但學校就掉轉,11:30食完晏至瞓覺,所以佢未到食晏已經扭眼瞓,但老師好好慢慢幫佢調校時間,然後開始餵我自備嘅麵包/蛋糕,跟住進展到呢兩日放學,老師讚佢開始肯食學校嘅飯仔,嘩~~我同老公開心到不得了,連佢自己都知我哋讚佢,自己係咁拍手呢...hahaa......

我覺得軒軒可能需要多點時間適應學校生活,而你亦唔需要太擔心係咪會穿煲,正如醫生都未能夠話到你聽診斷到啲咩,倘若老師問你,你咪話佢知,如果學校因為咁而唔俾軒軒讀的話,我勸你走快啲添呀...

陸美媽

Helen
我鐘意"士啤蘇"多d, 個名好似好好味.

[士啤酥會] or [士啤酥club]都幾好喎~

好似一件甜品咁,唔一定每日有得食,但有得食果陣會好開心...
正如當自己小朋友突然間做到一啲嘢或有進步時,足以令我哋開心大半天,心都甜晒咁......

你哋話係咪?

陸美媽

Hello Helen:
我都鍾意"士啤蘇會"哩個名,因為個名好甜好得意呀!

阿思  

好多謝你們的suggestion, 我會考慮搵機會同老師講, 尋日已經同老師講左我會帶奶比軒軒飲.

hinhinmummy

今朝同老公傾開你個case. 老公反而覺得, 可能老師怕你從來無留意到仔仔既問題, 所以先問番你, 想提下你問題所在.

mamee

士啤酥club]好似順口d

hinhinmummy,

我有通知學校我囝囝的問題,第一日返學見到兼收老師我都有同佢傾咗陣,原來兼收老師已經知道我囝囝的問題,仲記得我囝囝個名,佢話N1老師已經同佢提及過,仲叫佢得閒同我傾吓,都有D好處的

Re: 我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;)

mamee

我老公都係甘諗, 佢還話佢從無驚過學校趕佢出校, 因為佢無暴力傾向.  因為我見到佢返左學第二日已經有進步, 佢以前係屋企, 比姐姐服待慣, 從不肯用杯飲水, 但第二日已經可以用有蓋的杯飲水, 依家不用蓋都得.

尋日我還教識佢自己去斟水(蒸溜水機), 叫佢比野爸爸, 佢都識得由我度去到爸爸度,又識得主動拉家姐跳舞.

所以我好擔心, 如果萬一學校趕佢出黎, 佢可能無學返, 而scc又未排到.

今朝工人話佢又不肯返學, 上星期佢都會好開心甘自己著校服, 但自從上星期五我放假帶佢出街之後, 呢兩日就不肯返學.  今朝老師又話不比帶奶, 連餅餅都不比.

kimbear

我果間幼兒園, 好似無兼收位的, 等我一陣間得閒 check下先.

士啤酥會, Nice name!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

[quote]比姐姐服待慣

Absolutely agreed.  After instructed y maid for serving less but just giving helps (which is different in the way), my girl can do a lot for self caring.   
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Thank you Helen, great name - 士啤酥會!

Nice gathering we had on last Friday, but time was too short. Next time, maybe we can find a weekend, so we can bring our kids out to have fun together then.

Since assessment at the end of July, I often brought my son out and found it very helpful in developing his language and knowledge. Last Saturday, we went to the Repulse Bay, when we left, he followed me to say: Bye Bye Beach, Bye Bye birds.. And when we arrived Hung Hom Ferry and went through the bus station, he started to said by himself: Bus gone.  I was so happy, a sentence!!! I taught him every morning when we lined up to wait for mini bus to KTR station. He never followed me, but he remembered and showed me now.

Mickey ma   

I like 士啤酥 - 好甜咁!
正如陸美爸媽話好似我們的孩子進步時送給我們的甜美感覺!
請問你們全是細仔嗎?  我gongon 二年班了,是否大
‹ 上一主題|下一主題