用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 一個值得讚揚的珠算中心
go

一個值得讚揚的珠算中心 [複製鏈接]

一個值得讚揚的珠算中心

我個仔天資比較遲鈍, 吸收力好弱, 自信心又無, 小一至小二成績都係包尾嗰群, 係學校經常都被老師忽略,我對佢咁情形好偒心, 常常都會喊.同好心灰, 好似世界沒日咁. 有次, 偶然上街, 接到張珠心算傳單, 講咗珠心算既功能, 初時我對此抱著半信半疑的心態. 但唔試下, 又唔知.於是左想又想.終於都比個仔去試下, 過左大半年後, 佢既數學成績果然進步左30幾分, 7月學校頒左個進步奬比佢, 學校老師終於都讚佢比前學期進步左好多.這時做父母既好似中左頭獎咁.簡直唔相信學校會比個進步獎. 就連我個仔自己都無準備下攞依個獎.   此時, 我感動到喊左出來. 係依到. 我好多謝依間珠算中心.佢地的辦學熱誠同理念.非其他中心可以做到的. 因為我仔資質都好蠢. 但佢地依然充滿愛心同耐性教佢. 佢地確實不規為小朋友同家長喜愛的珠算中心.我知道佢地有很多學生.一半都係較為出名學校既學生,而我個仔只係係一間普通都唔普通既Band3既小學讀.但佢地唔會理會係邊間學校, 相反還一視同仁. 佢地好著重幫學生建立自信心的.再利用珠心算開發學生其本能同潛質.
雖然依家 我個仔還未及佢地嗰些好叻既學生. 但我已經滿足了. 十分感激佢地幫左我個仔.佢地既課程編排亦照據反我個仔能力去教.對佢依家係吸收能力上有好大幫助.

Re: 一個值得讚揚的珠算中心

Hi fabiola,
好開心睇到你仔仔成績有進步,及建立到一份自信心.
可否告之那間珠算中心的名字呀?!    
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Hi fabiola,

I want to know which 珠算中心, please PM me as well. Thanks a lot.

hi,

可以比間中心的資料我嗎? Thanks!

lichee

pls pm me the info also

係學校經常都被老師忽略, Then  7月學校頒左個進步奬比佢??

The teacher can see his progression.
I think the school is good but too many student to take care. Too much admin to do.
Parents should understand the situation of the teachers.

Agree?

Can you give me the name and tel no. of this school ?

To fabiola,

Can you also PM me the details of the centre please?

Thanks a lot.

My son is lack of concentration in doing everything.

fabiola,
please pm the school name and information to me. thanks.

各位媽咪:
依間珠算中心地點只係係香港南同東區, 可能對九龍同新界區既家長唔太方便, 不過, 我都會PM比你地, 希望你地既仔女都會受益. 不過為免是非, 我唔想再係呢到講野拉,如果你地真係想要依間珠算中心的資料, 你地E-mail 比我會方便些[email protected]
我仔仔7月學校頒左個進步獎給佢後, 對佢成長有好大鼓舞作用, 間珠算中心又經常比信心佢. 所以佢依家可以一個人都可以做數學功課. 又唔係錯得咁多. 起碼, 佢做野依家得個肯定.

fabiola:

你係咪呢間珠心算負責人呀 ? 你講野的口吻好像係度賣廣告咁既 ?

你係新會員, 第一次發表就大讚呢間野好, 而且, 你仔今年3 年級才學珠心算不是太遲了嗎.  因3年級學校現正學乘除數了, 但你現象才學珠心算初期的一兩個位的加減法, 好像唔合纙緝 wor ?

我只不過係一個全職主婦, 咩都唔識, 連商業社會既野都唔清楚, 只係式照顧仔女同煮飯, 不過最近學左電腦班, 同買左部電腦, 所以才上呢玩下講下, 呢個地方, 都係比家長發表意見同問野的平台, 有野批評同讚賞好多家長都會係呢到做, 我只不過, 將個人的親歷感受講出來同其他人分享下. 難道, 其他家長係到讚下野, 都係錯咩, 同跟被讚既機構有關係? 有時,呢個平台, 都有好多熱心既媽媽係到幫仔女組合一些機構既班 唔通, 又係那些機構的人咩. 我個仔成績係好差,天資亦較蠢 同好無信心. 過去1-2年級都係20幾分嗰隻, 參加左珠算班後,7月期考嗰時, 佢係攞到50幾分, 雖然都係唔合格, 但站在我地既角度, 佢已經好有進步了, 呢的進步, 對其他人來說, 可能徴不足道, 但係我地立場, 已經好心足了, 起碼, 佢有反自信, 最初, 我都知道學珠心算係要由基礎加減數開始, 同細個學會明顯.間中心亦有解釋比我聽, 但我係唔介意呢一點, 我只係想呢個方式可以幫佢係信心同吸收上有個幫助係度.佢依家乘除數, 都係未得, 同埋唔明, 不過我地唔會比壓力佢, 等佢自然發展.直到佢有一日明為止.

fabiola,

Can you also PM me the details of the centre please?

goodyma

Hi fabiola,

Can you PM the information for me?

Lovelymelody

Can you PM the information to me?

Thanks!

fabiola

你小朋友係邊區學呀

Dear all,

I think I know the centre is same. Because my daughter is studying in eastern branch. But really it is very good and not commercial. The course time is only one hour. Everytime I pick up my daughter is over one hour. I live in TKO and every saturday to go this centre. Every saturday from Tseung Kwan O to Sai Wan Ho.

Hi AmyNic,

Can you tell us the name and tel no. of the centre?
How long your daughter has studied there for? And how much is it? Thanks!

Hi AmyNic,

I want to know too.  Would you please also PM me the details?

Thank!!!

如無估錯應該係香港兒童珠算中心, 我姨生仔都係依到讀.讀左接近2年.佢地係幾好既中心. 真係用個心出來教學生, 又好捨得買玩具獎比學生TIM. 完全感覺唔都佢地係似一間商業機構. 我姨生過去讀任何課程, 都係2-3月就唔讀既, 對所有野都無興趣. 黎左讀珠算後, 情況完全改變. 由去年初到依家.最近小一,學校有好活動要參加, 佢媽媽講笑咁講. 不如唔好讀珠算拉. 佢即時反應喊左出黎. 估唔到佢改變咁大. 依家佢咁多科目最愛就係數學.呢科成績亦好好.所以間中心真係用左好多時間放係每個小朋友到.
‹ 上一主題|下一主題