用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁書院一問
go

皇仁書院一問 [複製鏈接]

有冇皇仁家長可以分享一下皇仁喜歡收那一類學生 (自行派位階段)
多謝
   0    0    0    0

因為申請人數極多,所以先由下級職員篩選,這又需要有點運氣,下級職員一般冇知識夾冇眼光,求其考第一就要。

篩選入圍的申請表,才可到達負責的 EO 桌面,這又要視乎哪一位 EO,口味如何?

不過,通常又是按本子辦事,求其考第一行先。

60人中,能夠囊括了全港的小學第一男生,就大功各告成了,準備排隊升官了。

所以這間學校的課外活動成績偏低,例如叫做有個管弦樂團,但連今年 12 月 Music Office 的管樂,弦樂、交響樂匯演,一律榜上無名,而其他「名校」如 DBS, DGS, SPCC ,比利羅士......甚至於筲官,卻一律排陣來個大比試.....

只重會考帳面分數多少,忽視學生文化修養內涵,所以,大多數的「皇仁仔」只是一大班「鼻屎仔」!

如果唔係洗版,我都無留意原來有篇咁精彩的文章。雖然我唔知 b-7係嬉笑怒罵,定係真係知道個流程,但是描述的又真係公務員處理文件的方式

睇完呢個post,更加打擊我自行報呢間學校的信心,相信可以去shop吓其他option 喇。

原帖由 Peekaboo36 於 08-12-8 15:39 發表
如果唔係洗版,我都無留意原來有篇咁精彩的文章。雖然我唔知 b-7係嬉笑怒罵,定係真係知道個流程,但是描述的又真係公務員處理文件的方式

睇完呢個post,更加打擊我自行報呢間學校的信心,相信可以去shop吓其他option  ...

現在bk係兵慌馬亂,鬼多過人.

睇post仲要睇人呀,click入去佢ac,睇佢舊post講過咩,係人係鬼自己分辨了.

呢個應該係好間學校. 最驚入唔到啫.

原帖由 Peekaboo36 於 08-12-8 15:39 發表

睇完呢個post,更加打擊我自行報呢間學校的信心,相信可以去shop吓其他option  ...

競爭十分大。事實上我認識的皇仁學生都是經連繫小學派入去的。到底有冇人知道佢自行收啲咩嘢學生?

收生標準:學業成績50%, 課外活動表現25%, 面試表現25% -- 咁係咪要有「特殊技能」先入到?

如果機會太低,咁不如搏其他學校好過。

樓上有人發言比較偏激

但其中都不乏事實
QC o係公開試既成績
絕對係香港 TOP 10之中
但相比起其他TOP 10
QC 的確無咁全面
其他TOP SCHOOL 如 SJC, LSC, DBS, DGS, SPCC....etc
佢地既Sports, Music 都有好好既achievements
QC 相對上比人感覺係 "死讀書"
(但QC 的basketball & swimming 都不錯)

但, 如果有能力選擇QC
倒不如選擇其他更全面既中學?

原帖由 JoeyyeoJ 於 08-12-8 23:35 發表
樓上有人發言比較偏激

但其中都不乏事實
QC o係公開試既成績
絕對係香港 TOP 10之中
但相比起其他TOP 10
QC 的確無咁全面
其他TOP SCHOOL 如 SJC, LSC, DBS, DGS, SPCC....etc
佢地既Sports, Music 都有好好既achie ...

其實QC之所以令人覺得唔全面, 係因為佢收生較著重成績, 唔似DBS同喇沙會收o的成績較差但係有特異功能既學生. 如果你諗住入DBS同LS會全面發展學生就唔見得. o的學生本來音樂,體育方面已經好叻, 負責幫學校攞獎既, 唔係由學校一手訓練,普通學生想入校隊唔容易.

原帖由 khmama 於 08-12-9 00:32 發表

其實QC之所以令人覺得唔全面, 係因為佢收生較著重成績, 唔似DBS同喇沙會收o的成績較差但係有特異功能既學生. 如果你諗住入DBS同LS會全面發展學生就唔見得. o的學生本來音樂,體育方面已經好叻, 負責幫學校攞獎既,  ...

的確有一部份係只為學校拎獎
不過只係好少部份, 呢d例子好極端
體育可能已經係港隊, 但成績係band 3
但始終不能夠收太多呢類型學生, 會拉低平均成績同學習風氣

再者, 收多一些運動音樂叻既學生
亦都有助學校該方面既發展吧
DBS 於3, 4年前Music Festival Orchestra 以 98分接近滿分的姿態奪冠, 總不可能只是少部份 "只是音樂叻" or "只負責幫學校拎獎" 的人吧? =)

而LSC 亦連續n年奪得學界體育最高殊榮Bauhinia Bowl (前身Omega Bowl) , 也是各Sports Team 各Member的努力換來
同一時間, LSC HKCEE 奪A 數字亦與QC 旗鼓相當
(早幾年報紙頭條 QC + LSC 合奪過千條A )

所以以我所見, LSC & DBS 全面既學生的確相對較多
於是, 我認為有能力入QC, 不妨考慮下其他名校 :)

QC 是官校, 不用交學費, 而且在港島區, 而另一間SPCC雖同在港島, 但學費驚人, 入讀的都是名人後代當然是非富則貴, 富甲一方, 如果唔係呢類, 好難讀得起.

雖則QC不太全面, 但都爭崩頭架.

原帖由 JoeyyeoJ 於 08-12-9 00:54 發表

的確有一部份係只為學校拎獎
不過只係好少部份, 呢d例子好極端
體育可能已經係港隊, 但成績係band 3
但始終不能夠收太多呢類型學生, 會拉低平均成績同學習風氣

再者, 收多一些運動音樂叻既學生
亦都有助學校該方面 ...
‹ 上一主題|下一主題