用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升中 自行報學校
go

升中 自行報學校 [複製鏈接]

本人小朋友今年6年級, 是時候自行報中學,
不過就讀的小學好像什麼資料都不提供..

只是班主任同全班小朋友講, 自行報讀機會很微,
不要浪費時間云云, 如真的要就自行安排一份
資料10月底前交老師... 我覺得此做法很不負
責任, 自行報是小朋友的權利, 就算機會不大
亦不可能這樣去跟小朋友講, 此番說話應老師
直接跟家長講, 難度開一個家長會都那麼沒時間嗎?
真係好想去找校長問過明白, 但我知小朋友之後
一定不好受...

現請問一下大家, 你們做此file比小朋友去自行
報校時有什麼要提交? 要自己寫一封信的嗎?
   0    0    0    0

你小朋友的小學咁衰嘅, 居然叫你地吾好報自行收生, 白白浪費機會! 怎麼說都是一個機會, 就算低也不應放棄! 而且只要選和小朋友的程度配合的學校, 機會也不一定低!

以我所知, 家長通常會先準備定一份小朋友的portfolio (個人檔案), 作用就好像我們找工作時要預備履歷表一樣, 裡面應清楚列明小朋友的個人資料、學業成績、課外活動、義務工作、獎項等, 並把有關證書影印作附件.  另外, 也預備定一封信, 作用就好像我們找工作時要預備covering letter, 寫明申請該校的原因和對小朋友作簡單的介紹.

上述的東西是預先準備好的, 但是實際申請時是不是就這樣交給學校呢, 我卻不太確定, 因為我見到好多學校通常只要求我們填好他們自己的申請表格, 所以實際是怎樣遞交就要請其他有經驗的爹地媽咪比意見了.

原帖由 vvlamho 於 08-10-13 10:56 發表

資料10月底前交老師... 我覺得此做法很不 ...

原帖由 annew1128 於 08-10-14 13:14 發表
你小朋友的小學咁衰嘅, 居然叫你地吾好報自行收生, 白白浪費機會! 怎麼說都是一個機會, 就算低也不應放棄! 而且只要選和小朋友的程度配合的學校, 機會也不一定低!

以我所知, 家長通常會先準備定一份小朋友的portfol ...

嘩!乜個老師咁架?自己教果班學生,都想自己學生簡一間心中好學校架啦,(佢唔想做野咋)所以講呢d說話!?

****天生我才必有用****
****天下父母,都愛錫子女*****

加油!!!!!!

我都係睇呢個而寫
http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog_express.asp?f=47WCXAY6NR111434&id=125768

FF Chan, 多謝你提供我website, 很有用.

我仔仔的學校仲要係官立小學, 呢位老師真係幾不負責任,
第日我仔仔畢業既時候, 我一定要向校長同教育局投訴.
佢既說話, 真係好影響小朋友既自信心架, 即係知自己
唔得就唔好去試, 呢啲真係乜野既老師~~~~

講真, 而家好多老師真係... 害人子弟架, 佢地好似打份工
做又36唔做又36既心態!

大仔當年如要學校寫reference letter,都系叫家長交齊個人所有資料比學校,他們會跟據所交的資料而寫的,但只會為全級頭15名的學生寫.所以你最好集齊所有資料,自己在面頭略作介紹,等他們有個大概,我當時收番封letter時,居然發覺有7成跟我的介紹打,只是校方修改了語句的毛病及加了些評語.  

原帖由 vvlamho 於 08-10-13 10:56 發表

資料10月底前交老師... 我覺得此做法很不 ...

你仔仔間學校真過分,你一定不要放棄自行報這機會,現在一段中學在交表時不需交portfolio,如果有面試,便可帶去。可否告訴是那區官校
‹ 上一主題|下一主題