用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀 保X局 既幼稚園你自己唸清楚!
go

讀 保X局 既幼稚園你自己唸清楚! [複製鏈接]

我有個朋友在寶林果間做,佢話0的老師好忙,要用好多時間去做ARTWORK,根據無時間+無心情去關心0的小朋友,長時候的OT令到個人好死板,小朋友唔聽話,就大聲罵,呼喝....課程又呆板無創意,所有既美勞都係根住一個版去做,為左收生,又要有好多野比小朋友拿返屋企,老師成日都要摧小朋友做野,做功課,做手工,畫畫,完全無晒學習樂趣,仲假到每個活動都要影相,0的相全都係扮出來,佢仲話我知有一次一個小朋友同老師講話急大便,個老師係都要佢等全班排好隊一齊去厠所,攪左5分鐘,結果個小朋友去到厠所門口已經糞尿齊下,個老師仲話個小朋友,你急就自己即刻入去痾嘛....個小朋友邊到夠勇自己入去....個老師咁惡,根住放學果陣就同個家長講佢自己去唔切厠所......根本就係佢唔俾人去.......我朋友打算做埋今年唔做,因為真係睇唔過眼佢0地咁對0的小朋友
   0    0    0    0

原帖由 謝BBB 於 08-10-9 19:33 發表
我有個朋友在寶林果間做,佢話0的老師好忙,要用好多時間去做ARTWORK,根據無時間+無心情去關心0的小朋友,長時候的OT令到個人好死板,小朋友唔聽話,就大聲罵,呼喝....課程又呆板無創意,所有既美勞都係根住一個版去做,為左收生,又要 ...

我做幼教o既朋友都有同我講,
叫我唔好同個仔報保x局o既學校,
話佢地好注重成績,尤其係對外o個o的,
如果成績一般o既學生會被忽略 .

唔係嗎?o係TKO已經都叫出名,乜攪到咁田地?
仲想幫個仔報今年N1,真係要再認真考慮

原帖由 謝BBB 於 08-10-9 19:33 發表
我有個朋友在寶林果間做,佢話0的老師好忙,要用好多時間去做ARTWORK,根據無時間+無心情去關心0的小朋友,長時候的OT令到個人好死板,小朋友唔聽話,就大聲罵,呼喝....課程又呆板無創意,所有既美勞都係根住一個版去做,為左收生,又要 ...

quarry bay都有見咁既情況........又係講大話呃家長,屈個小朋友,又見到佢地呼喝小朋友(唔好話老師咁既聲氣對小朋友,個校長都係咁對老師, 有家長在場都唔扮下野,不可一世咁,做校長好叻咩...),成日都話小朋友自己去唔切,跟本就係唔理

我又唔覺得佢好注重成績喎,反似覺得佢太淺呀,有K2己(勿)英文生字,佢都無呀,不過佢其下幼稚園好多課外活動參觀架,不過都係麻麻地啦

原帖由 yenwong965 於 08-10-10 12:28 發表
我又唔覺得佢好注重成績喎,反似覺得佢太淺呀,有K2己(勿)英文生字,佢都無呀,不過佢其下幼稚園好多課外活動參觀架,不過都係麻麻地啦

其實教育局唔比幼稚園默書架!甘細個就默書會嚇到個小朋友唔鍾意讀書!幼稚園時期最重要係啟發幼兒思考同創意,正確的價值觀,自侓,自省,與人溝通,尋求知識的興趣及方法,有晒呢0的正確的做人態度,個小朋友自然自己會去學習,今日3歲識一個好深的英文字唔代表佢將來會有成就,但盡早建立正確的人生觀,對將來一定有很大的好處

原帖由 poohpooh123 於 08-10-10 08:32 發表
以前聽過人人都話呢間保X局好好, 好出名wow....

只係表面功夫做得好.....
0的小朋友一0的創意都無......
‹ 上一主題|下一主題