用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Kumon maths VS e-nopi maths
go

Kumon maths VS e-nopi maths [複製鏈接]

俄細女今年七歲,佢唔係好坐得定. 請問比佢學 Kumon Maths 定係 e-nopi maths 好D? 其實依兩種數分別在什麼呢?請指教!
   0    0    0    0

原帖由 yellowbird 於 08-9-9 13:01 發表
俄細女今年七歲,佢唔係好坐得定. 請問比佢學 Kumon Maths 定係 e-nopi maths 好D? 其實依兩種數分別在什麼呢?請指教!

我個仔以前學公文數, 學左半年就唔想再學! E家學e-nopi 學得好開心, 而且學校成績好左好多! 如果你的小朋友坐唔定, 可以比佢試下e-nopi!

Moca

原帖由 yellowbird 於 08-9-9 13:01 發表

以下係一般坊間各種數學課程特色:

公文數:主要是利用大量習作訓練計算(Caculation)

學林數:主要教授中文文字體(解難題)

珠心算:主要用影像算盤學習學前簡單計算,
並不能計算小學生全面數學。

enopi
英文數學。

奧數:
奧林匹克精神,精益求精。
真正奧數,超越文字體。
五年級以上,有數學天份者可報讀。

KWIK Maths:教導學生用方法計算(calculation)

睇你小朋友需要學乜,就報乜。

KWIK MATH 只教數手指, 對於 d 加減數成日計錯的小朋友或者有用, 但係整體 for 小學課程黎計, 個人認為幫助不大 !

我都諗緊Enopi maths, 有咩好介紹?

原帖由 大頭蝦 於 08-9-10 20:06 發表
KWIK MATH 只教數手指, 對於 d 加減數成日計錯的小朋友或者有用, 但係整體 for 小學課程黎計, 個人認為幫助不大 !
‹ 上一主題|下一主題