用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 P6 畢業新詩分享
go

P6 畢業新詩分享 [複製鏈接]

新詩由六年班一位同學作百份百原創,老師沒有比意見及修改!

旅程

悄悄吹來的風
也許
是風中,回憶的淡淡氣味
令我雙眼泛紅
畢業前的最後一天
心中有着真摯的情感
想起走廊上的嬉鬧聲
同學們的歡呼
多年的快樂
是流星
會否在時間的洗禮下
漸漸褪色?
朋友、老師
都是人生中不可或缺的一部分
老師的關懷
是勇氣的泉源
是黑暗中的明燈
照亮幽喑的角落
老師給我們的
不單是知識
更多的
是關愛與鼓勵
這些點點滴滴
都是珍貴的瑰寶
它象徵着的
是兒時歡樂的笑顏
使我們珍惜
這段旅程
已走到終點
然而,結束也代表開端
代表着另一次感動
另一次愉悅
另一次的成長
   0    0    0    0

very good!!!

我深深感受到作者對離校的一份情懷

你地信唔信出自一個從來不溫書, 不去補習班, 不會操練補充練習,不介意測驗成績,  但勁愛閱讀的p.6學生手筆???

原文章由 貓仔媽媽 於 08-7-9 22:57 發表
你地信唔信出自一個從來不溫書, 不去補習班, 不會操練補充練習,不介意測驗成績,  但勁愛閱讀的p.6學生手筆???

貓媽 :

請問係咪係你位千金既佳作 ? 小小年紀 , 就作倒一遍描繪得咁難捨難離既文章 , 真係唔容易 , 希望今屆同學們 , 去到另一里埮既時候 , 仍然繼續發光發亮 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

好有feel, 一邊看一邊回想自己當年都有的離愁別緒, 祝前程錦繡 !
請問是男同學or女同學??

原文章由 CY.Carol 於 08-7-10 09:57 發表
好有feel, 一邊看一邊回想自己當年都有的離愁別緒, 祝前程錦繡 !
請問是男同學or女同學??

女同學。此詩將會在畢業禮由8/9位同學在台上朗讀,同學們現正密密採排。

原文章由 貓仔媽媽 於 08-7-10 10:56 發表

女同學。此詩將會在畢業禮由8/9位同學在台上朗讀,同學們現正密密採排。

貓仔媽咪 :

你講到我都好有興趣返去睇表演喎 ! 哈 ~
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 貓仔媽媽 於 08-7-10 10:56 發表

12/7畢業禮當日我都會出席呀, 到時可以親眼觀看佢哋既演譯 (因之前學校出通告比所有義工家長, 邀請我地出席畢業禮)

原文章由 家熹媽咪 於 08-7-10 13:03 發表

貓仔媽咪 :

你講到我都好有興趣返去睇表演喎 ! 哈 ~

家熹媽咪,

你都一齊返去睇表演啦

原文章由 煒良媽咪 於 08-7-10 13:13 發表

家熹媽咪,

你都一齊返去睇表演啦

星期六我奶奶入嚟 , 我要睇吓就唔就倒時間 , 但我都心癢癢呀 ! HE ~ 到時可以拍底返來睇 , 場面一定好感人 !
‹ 上一主題|下一主題