用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 急問 天水圍/元朗家長們...
go

急問 天水圍/元朗家長們... [複製鏈接]

尋日 升中派位...派到可道中學(位置喺洪水喬), 親友話呢間學校唔好... 今日用 人士關係 轉左去柏球書院(位置喺天水圍,每月要比學費)... 其實我兩間學校都未聽過 而家想請問有邊位知道邊間比較好d...  急!急!急!!  thanks!!
   0    0    0    0
寶兒豬豬~ 每日更新blog~
http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

兩間水準都係band 3 。
但伯裘書院要交學費,冇心讀的都唔會入。
所以伯裘書院好一些。
伯裘書院的教師也比較盡責。

[ 本文章最後由 mamafufu 於 08-7-9 19:41 編輯 ]

兩間都是同級數的差,若你的操行約A 0r B+,可嘗試叩門,選擇一些校風較嚴,但學生成績較弱的學校。

原文章由 mamafufu 於 08-7-9 18:40 發表
兩間水準都係band 3 。
但伯裘書院要交學費,冇心讀的都唔會入。
所以伯裘書院好一些。
伯裘書院的教師也比較盡責。

但我老公話柏裘係收人地學校唔收既學生喎.....
因以前係私校, 好多讀書唔成操行差既學生, 冇學校肯收, 就入私校, 但求中五畢業就算.....

我頭先問過我老公, 話可道都係差, 不過係津校, 會好dd, 但佢話你而家已經叩左門, 唔去柏裘會唔會唔係咁好呀?
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

點解唔去隔離間李X基呀!
http://www.hlc.edu.hk/

柏裘好差架.  有人中三升唔到中四揾學校都唔係揾柏裘呀.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

其實兩間都係超差....不如入私校啦.

原文章由 joeyjoey711 於 08-7-9 16:34 發表
尋日 升中派位...派到可道中學(位置喺洪水喬), 親友話呢間學校唔好... 今日用 人士關係 轉左去柏球書院(位置喺天水圍,每月要比學費)... 其實我兩間學校都未聽過 而家想請問有邊位知道邊間比較好d...  急!急!急!!  thanks!! ...

其實兩間都是同級的學校,無必要轉來轉去,其實天水圍有D新校成績未谷得起但校風不錯的,例如伊中中和伊湯中,辦學團體都是伊利沙伯中學舊生會,真是有心辦好教育的,他們在天水圍有一間幼稚園、兩間小學、兩間中學就知他們付出不少
‹ 上一主題|下一主題