用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好激氣....好似比人玩咁....宜家都唔知點算好 ...
go

好激氣....好似比人玩咁....宜家都唔知點算好 [複製鏈接]

0    0    0    0

真係唔好彩,派邊間呀。千其唔好咁快就放棄,努力去搵多幾間叩門啦,有部份學校8月中都仲收生。。

呢間學校咁都得既,真係有D過份呀,請問你阿女係讀邊間小學呀?唔知會唔會係我阿女讀緊呢間呢??

醒目開學勳章 王國長老

好奇怪,今才放榜,
最早都係昨日會知,點會上星期會知????
大抽獎唔會計操行喎?????
不過都唔開心聽到呢個清息!!!

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-7-8 18:33 編輯 ]

就算"昨天"收到嘅成績表(有缺點), 但點解會影响派位? 唔係自行收生時只交P.6上學期成績表咩? 攪珠時都唔洗俾成績表中學嘅.

唔好嬲, 快D試下再揾一些好D嘅學校, 盡力爭取啦!

原文章由 壞媽媽 於 08-7-8 17:46 發表
阿女成縝一般,band 1尾band 2頭既學生, 由佢一上六年級,轉咗班主任,就開始比人針對,一直以來我都忍,忍,忍,原因係驚佢寫花我個女既成績表,點知阿女一次因為幫人而犯錯,我求情,學校應承唔記缺點,但上星期尾,阿女返嚟話 ...

乜學校咁攪呀!!!  陰公!
唔好擔心咁多, 盡量試, 搵下外區都要, 睇下有冇d老師好d嘅可以幫手寫封好d既推薦書.  但註冊日都要攞左個位先, 因為有d學校9月開學後仲可以有後補位入架!

加油呀!  祝你地成功轉校!  唔好灰心呀!!
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

咁講..即係話呢間小學本身派中成績唔好??

原文章由 壞媽媽 於 08-7-8 17:46 發表
阿女成縝一般,band 1尾band 2頭既學生, 由佢一上六年級,轉咗班主任,就開始比人針對,一直以來我都忍,忍,忍,原因係驚佢寫花我個女既成績表,點知阿女一次因為幫人而犯錯,我求情,學校應承唔記缺點,但上星期尾,阿女返嚟話 ...

1)band1就band1、band2就band2(點會唔知?)...揀校方式完全唔同,如只是band2...又揀哂區內外英中,好易打去十幾志願,如果十幾志願打後都係填哂band1/2中中...派到山旮旯啦冇揀過中學不出為奇!
2)呈分試係唔計算最後一次成績,亦唔計操行!
3)上星期尾知道派位結果更打匪夷所思!

邏輯上中間一定有問題存在~你呢個個案好值得研究!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 櫺囹桼 於 08-7-8 19:08 發表

1)band1就band1、band2就band2(點會唔知?)...揀校方式完全唔同,如只是band2...又揀哂區內外英中,好易打去十幾志願,如果十幾志願打後都係填哂band1/2中中...派到山旮旯啦冇揀過中學不出為奇!
2)呈分試係唔計算最後一次成績,亦唔計操行!
3)上星期尾知道派位結果更打匪夷所思!

邏輯上中間一定有問題存在~你呢個個案好值得研究!

一針......

醒目開學勳章

原文章由 ZZdaphne 於 08-7-8 19:32 發表

一針......

比多滴血

抽籤會抽埋操行分?
不過甘, 影響你叩門就係真既

原文章由 櫺囹桼 於 08-7-8 19:08 發表

的確值得研究,介吾介意寫你揀的志願來分析下?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

學校最多昨天才知, 點會敢早知, 同埋操行是不會影響派位, 可能學校羅得很小band one位, 因為
banding one /two 位並不是平均分

派去冇揀嘅學校,可能選校策略出咗問題

我都十分好奇到底有邊間小學到六年班仲會換班主任,係我認識中的小學,間間都會由同一個班主任由小五跟埋同一班學生升上小六,又多一個值得探究問題.....

原文章由 CBBCBB 於 08-7-9 00:24 發表
派去冇揀嘅學校,可能選校策略出咗問題

一定係填表過於進取 同操行無乜關係!

回覆 #16 壞媽媽 的文章

情况差不多,感同身受,趁今日9/7快去叩門,我個仔昨日叩門,連那些要求中英數操行A的學校已比表格了,今早考試,一間今日直接interview,亦可考慮直資, 不要放棄。

原文章由 壞媽媽 於 08-7-9 08:31 發表
信X學校,6年級先轉班主任,我知道派位唔關缺點事,但如果佢派得唔好,就要靠成績表搵學校,宜家佢記咗缺點,我好多學校都搵唔到

唔好再返轉頭同小學喇,盡快為小朋友去叩門搵過第二間中學先係正路,努力啦,千其唔好灰心。
‹ 上一主題|下一主題