用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 後備生面試情況真係.....唉!
go

後備生面試情況真係.....唉! [複製鏈接]

後備生面試情況真係.....唉!

有無做後備生的家長收到通知面試啦? 情況如何? 有無人已經點左?

我就見左兩間,雖則無乜野考, 兩間都講明只得幾多個位, 第一間校長親自同我女傾吓( ),但其實考考你eg:how are you ? what is this? what is your name?,....等等,得50位百幾人搶
第二間就一早去到伙講佢地會傱邊幾方面計分有無第一志願選佢地啦,有無什麼獎狀啦,睇小朋友一陣一大班人玩個陣表現啦,最後先睇學分,呢間就得10幾個位23百人搶
兩間我都無信心, 因呀女又驚到有唔識答第二間又玩到忘晒形 唉!你地話死未? 不過我無迫佢只教要留心同要有禮貌 ,得就得唔得就算免強唔到!
我聽到一媽咪問個女點呀點呀個女一五一十講完最後仲講埋(呢d係媽咪叫我咁講)比老師聽,跟住當場比呀媽丙到飛起.
你地情況又點 ? 可唔可以分享吓?

Re: 後備生面試情況真係.....唉!

fannyyeung,
Would you mind let me know which two schools are you apply?

To : fannyyeung

想問妳講的是否津校或官校後備位面試?

SANMA 寫道:
To : fannyyeung

想問妳講的是否津校或官校後備位面試?

係津校

hi All

我個囡上星期五去o左華德上午校面試, 星期六華德就call我, 話囡囡得o左. 今天去辦註冊入學.

肥美,

你就好啦,咁快攪掂 , ( ) 喜你呀

人家形容現時的小一派位制度,自行分配靠祖蔭,統一派位靠彩數,後補面試靠實力;但後補面試往往著重臨場表現多於過往成績,對一個五六歲小朋友來說亦未必可在三數分鐘表現出甚麼實力,好睇眼緣.......

小朋友成績好未必入好學校,家長盡力亦未必有回報,幸運之神唔眷顧就乜都唔駛講,話就話可以下一年報插班,但相對來講係一次比一次難,而整個過程家長就最無奈,派去間係人都話差的學校,就好似睇住個自己個小朋友上刀山落油鑊咁.....

Dear One One,

很同意你的講法!我囡囡去了4間小學面試,現在可以做的~只有等等等.....:(
囡囡正是派去間係人都話差的小學,我就好似睇住佢去送死咁...:( 而我自己的心情當然好down啦!
希望幸運之神眷顧就好啦唔駛煩!

我仔仔係05年升小一,只得15分,唉!都唔望派到理想官小或津小啦!我覺得香港呢個計分制度好唔公平,
:-?

Emmama 寫道:
Dear One One,

很同意你的講法!我囡囡去了4間小學面試,現在可以做的~只有等等等.....:(
囡囡正是派去間係人都話差的小學,我就好似睇住佢去送死咁...:( 而我自己的心情當然好down啦!

我與你一樣正在等候中,但眼見學位與人數的比例,加上部份學位可能留作人情位,就算三一志願都未有勝算,更何況那些非三一志願的學校,所以都打定輸數..

彩數是首要的問題,好彩的話冇祖蔭都可以統一派位抽到,抽唔到後補面試都揀得到;另一最有力的當然是人事,朝中有人好辦事,冇彩數都有人事攪得掂..

至於餘下的,有成績有獎項亦未必有用.........
最後祇可以說一句....祝大家好運!

[quote]
Ethan/mama 寫道:
我仔仔係05年升小一,只得15分,唉!都唔望派到理想官小或津小啦!我覺得香港呢個計分制度好唔公平,

唔係適齡有10分,再加長子5分嗎?我有冇計錯呀?定係只可撰其中一部份計分呢?我都比呢個計分制度整到頭痛,我仲有個1歲細女,如果仔仔讀男校咪冇咁好嗎?   
:-?

Emmama,
睇到你咁講... 有d想喊既感覺... :cry::cry::cry:
真係好驚好驚下年到我係咁....
唔識點安慰你...總之放心啦, 會好運架拿..

Emmama 寫道:
:cry:  :cry:  :cry:
--- 2J 作品

唔係適齡有10分,再加長子5分嗎?我有冇計錯呀?定係只可撰其中一部份計分呢?我都比呢個計分制度整到頭痛,我仲有個1歲細女,如果仔仔讀男校咪冇咁好嗎?   

我亦曾聽過適齡分數這東東,而小一入學申請表就冇顯示有呢點,所以我填form就祇得首名的5分..
至於男校當然帶挈唔到個妹喇....不過男小學唔會有幾多....

醒目開學勳章

基本上個個小朋友都有這個分數嫁啦!所以冇嘜分別! :-x

醒目開學勳章

fannyyeung 寫道:
有無做後備生的家長收到通知面試啦? 情況如何? 有無人已經點左?

我就見左兩間,雖則無乜野考, 兩間都講明只得幾多個位, 第一間校長親自同我女傾吓( ),但其實考考你eg:how are you ? what is this? what is your name?,....等等,得50位百幾人搶
第二間就一早去到伙講佢地會傱邊幾方面計分有無第一志願選佢地啦,有無什麼獎狀啦,睇小朋友一陣一大班人玩個陣表現啦,最後先睇學分,呢間就得10幾個位23百人搶
兩間我都無信心, 因呀女又驚到有唔識答第二間又玩到忘晒形 唉!你地話死未? 不過我無迫佢只教要留心同要有禮貌 ,得就得唔得就算免強唔到!
我聽到一媽咪問個女點呀點呀個女一五一十講完最後仲講埋(呢d係媽咪叫我咁講)比老師聽,跟住當場比呀媽丙到飛起.
你地情況又點 ? 可唔可以分享吓?

fannyyeung,
我同你的情況差不多,我個囡第一間面試同你第二間一樣!第二間就小朋友就要見老師,家長就要見家長會委員... :-x ,第三間就應該要考筆試!
該用戶已被刪除

I&I Mom,
請問重駛唔駛再寄一次成績表呢D野呢?後補學校會唔會收唔到之前寄果封呢?
該用戶已被刪除

Thx!! I&IMom~

我6月5日前已經預備了報後補的信及profile等資料,因為總有人會失望而回,所以必須做應有的準備,現階段祇是等候結果,當然亦有考慮後補失敗後可行的方法,如開學前再叩門或之後繼續打探插班位的情況....

我亦明白遊戲的規則,就算有幾失望幾不滿都好,我都會爭取任何一個比現況好的機會,就如一些家長派了第二志願亦會報第一志願的後補,大家都努力吧!  
‹ 上一主題|下一主題