用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙田區那間中學是Band 1
go

沙田區那間中學是Band 1 [複製鏈接]

沙田區那間中學是Band 1

如題

Re: 沙田區那間中學是Band 1

你有無本概覽呀?全部英中都係band1,仲有d中中都幾好

沙田官立中學是Band 1

亞美:

邊度有得取本概覽呀 ? Thanks !

亞美 寫道:
你有無本概覽呀?全部英中都係band1,仲有d中中都幾好

p.6時會派給家長的!

除了直資外,津貼英中己是 BAND ONE 啦!
尚有中中的保良局的胡忠,馬鞍山祟真。

曦媽媽 寫道:
邊度有得取本概覽呀 ? Thanks !

上網有得睇架!
http://embhsc.hkedcity.net/2003/secondary/
中學概覽2003
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

本人是居於馬鞍山,據我所知馬鞍山崇真收取的學生大多是來自Band 2尾或Band 3,我兒子的小學亦不建議我們揀此校。不知閣下是否將沙田崇真誤當馬鞍山崇真?
程程媽 寫道:
p.6時會派給家長的!

除了直資外,津貼英中己是 BAND ONE 啦!
尚有中中的保良局的胡忠,馬鞍山祟真。

kittychow>>
係馬鞍山崇真,係中中算唔錯,我仔仔學校有10幾是頭3志頭派去的。而沙田祟真學校 ( 瀝源 ) 亦有不少學生以聯系佔據了共 25% 中一學位。講理所當然的是這所學校,是第二組學生選派而入的,因第一組己是選入英中的了,其次胡忠也已是給第二組頭的學生揀選了在第一志願了。

有時好學校也未必是屬英中學校。

新翠村崇真
瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

How can I know the school is Band 1 or 2? I can't find the information in the website?  Thanks.

沙田區肯定是 band1的中學有:

1 .  浸信會呂明才中學
2 .  聖公會曾肇添中學
3 .  沙田循道衛理中學
4 .  沙田崇真中學
5 .  沙田培英中學
6 .  保良局胡忠中學 (中文)

I agree.
cecemami 寫道:
沙田官立中學是Band 1

上年我仔老師意見 :

TOP Five :
1. 浸信會呂明才中學
2 . 聖公會曾肇添中學
3 . 沙田循道衛理中學
4. 沙田官立中學
5.  聖公會林求謀中學

Anyother Five :

1. 林漢光
2. 天主教郭得勝中學
3 . 沙田培英中學
4. 蘇浙中學
5. 聖母無拈中學

全部排名不分先後

其實因為英中好多, 都話係band 1, 所以胡忠多收band 2 學生, 但會考成績result僅次於英中, 所以算得上, band 2 既top 啦. 以前老師只比我地在top five choice 1 間, 之後2-3的choice 要choice 另5間英中.
另聽聞(聽番來, 無考察)林求謀, 今年中一取消所有課外活動, 因會考整體成績下降左.
謹是上年資料, 希望幫到你地

lemontree>>

是否頭5位揀 top five 之一,之後排2-5 位就 another five 呢?

另再請教你,咁鄭榮之和沙田祟真如何?因本人較喜歡基督教學校,請給意見。

今年我聽升中一的人講,郭得勝是英中之末,與鄭榮之差不多,但鄭榮之有陳元喜小學取了很多學額,所以有2朋友揀了郭得勝作自行及中央首位。

另沙循,我想知更多資料:
如果本人仔仔P.4 他比較活躍,喜運動,也愛計數 ( 想9月給報讀奧數 )多參加領袖學習訓練。可是成績不是全級精英班名次之內,平均分只得87左右。適不適合此校呢,及機會如何?
在首輪的自行派位的 piority 知不知以怎樣排下去?

嘩, 程媽, 我識好少炸, 唔知過d我答唔知, 請見諒.

由於頭5間係好hit既, 如果你放第2之後選擇, 基本上第一round 已派哂, 故放第二之後, 係無機, 但有人好勇, 第二都放hit five, 但要注意, 你唔知自己的除機no. 自己重要肯定係band 1 至好咁勇. 如第二至五, 因並不是最top, 所以大家機會勻等, 所以咁choice 會入頭三志願容易, 並不是自願.

鄭榮之和沙田祟真如何?= 本人並未留意, sorry, 我都係較鍾意基督教

我公司請左個郭得勝上年畢業生, 女仔, 佢勁煙及成績都唔好. 但同其他比較, 及內部作風, 我並沒有意見. 另聖母無拈, 我唔會放得前, 一. 佢近期有學生在博康打架, 二. 佢主力收聖心小學上來, 會考成績一般, 中六要收外來生. (個人意見)

沙循, 近年好多人爭, 唔知why, 佢校長好開明, 但收生必須以操行排先, 數學, 英文都要好,校長推薦信 (如無都唔好想啦, 試第二間, 等第二次派位,先有機會)  另必須有服務精神(可參加義工, 於表上注明), 但如要肯定佢收啦, 成績必須排得前就好d. 活動最好多元化, 我以前, 有英文及數學代表, 加上考左flyer, 琴考左5級, 義工服務等. 但第一輪得40個位, 男仔著數d, 佢final 收生好平均, 105女100男, 我個人猜佢係第一及最後都有機會調整. 奧數, 我仔以前有比賽, 但好難, 會好吃力, 但沙循好著重數. 我以前間小學, 會比8個有選該校的學生名佢校長, 後來知道肯定收左6個, 另派位共收12個, 有d人話, 佢間間小學都要求校長推薦學生(佢都會參巧), 但唔知你間有無.

lemontree>>

多謝你的資料!
唔好意思!好耐無入黎呢樹!sorry !

其實俾左好多料呢!
我本人喜歡林求謀,沙循和鄭榮之這三間。

所以的要部暑 Cambridge 及 奧數呢         

請問 Cambridge 在今年9月報讀,能趕得及在年尾考試嗎?而又取 Cert 脖 能趕在面試呈交嗎? ( 因為皇家琴試也要等半年才可寄到手中! )
而奧數,是否個個也可參加比賽?而只有報讀,有沒有 Certi 呢?
我見過奧林匹克學校的 web-site, 有提過每階段成績優異,會有獎狀或証書,呢張 Cert 有認受性嗎?

我仔仔的學校小六生很少去到大圍那裡升中,只有幾個,校方似乎與林求謀關係好好,每年有15-19 左右去到的 ( 未計下午校 ),近呢2,.3年仲有答謝信寄回學校,揀這些中學是否感覺或( 著數 ) 一些呢?當求求校長寫推薦信時是否落筆靚的?

另外我有些地方唔明白 :  

我以前間小學, 會比8個有選該校的學生名佢校長, 後來知道肯定收左6個, 另派位共收12個, 有d人話, 佢間間小學都要求校長推薦學生(佢都會參巧), 但唔知你間有無.

是沙循發信廣納各小學校長提名學生報讀?

麻煩再賜教!

程媽媽 :

希望幫到你啦.

1.  請問 Cambridge 在今年9月報讀,能趕得及在年尾考試嗎?而又取 Cert 脖 能趕在面試呈交嗎? ( 因為皇家琴試也要等半年才可寄到手中! ) = 你先要check 幾時有考試, 考試後1個月有cert 寄回, 而學校收生收表約為每年1月左右, 但學期初會多人報, 所以最好預早問british council.

2. 而奧數,是否個個也可參加比賽?而只有報讀,有沒有 Certi 呢?
我見過奧林匹克學校的 web-site, 有提過每階段成績優異,會有獎狀或証書,呢張 Cert 有認受性嗎?
= 我仔當年參加是學校內推薦, 比訓練佢地, 要出去比賽, 最後學校有派回外界發的一等或二等三等証書.但凡因6年級學期尾至派, 我無交比中學, 但始終都是外界的交流証書, 會有用.
3. 我仔仔的學校小六生很少去到大圍那裡升中,只有幾個,校方似乎與林求謀關係好好,每年有15-19 左右去到的 ( 未計下午校 ),近呢2,.3年仲有答謝信寄回學校,揀這些中學是否感覺或( 著數 ) 一些呢?當求求校長寫推薦信時是否落筆靚的?
=我都覺得校長間有聯繫比較好, 最壞打算, 有咩事都會有校長推薦. 校長跟以前小學派來的學生評估之後, 會對某一d學校來的學生表現好, 佢會收多d, 有保證啦, 所以形成某校收多收少.

另外我有些地方唔明白 :

我以前間小學, 會比8個有選該校的學生名佢校長, 後來知道肯定收左6個, 另派位共收12個, 有d人話, 佢間間小學都要求校長推薦學生(佢都會參巧), 但唔知你間有無.

4. 是沙循發信廣納各小學校長提名學生報讀?= 聽聞是該區每校都有, 用來評估自行收生時, 會留意d.

Thanks

程程媽,
崇真,本人只知今年自選好難入,因學校要校長推薦書,再加一封校長密函推薦信。
不過我覺得,如果小朋友係自動自覺學習嘅話,這也是不錯的,如相反的話,這也要考慮淸楚,這校校長主張自發的,而説話亦很高傲。

lemontree>>
很多謝你!
係給的資料很有用,聽來此校頗很接受其他程度不一的學生,不倫 band幾的小學,它的學生總有機會入讀沙循,它的教育理念真好!的確很多時見它的學生在 new town plaza 出現,行為表現亦唔錯   

babyma3>>
那位葉校長很高傲嗎?很多的做女校長的均有這個情況,是不是女人多是高處不寒呢?

還要小學校長 <密函 > 和高主動能力學習?那我豈不是高攀人家!好彩,好彩收料先,不然力有不逮,就笑死人家了!!

lemontree & babyma3>>
我己將此段跟我仔仔一起看過, 他說林求謀是他第一喜歡,因有很多師兄讀,可以一齊踏單車上學喎!第二喜歡沙循呢!還說補習那處有同學的哥哥讀沙循中學 tim !
我諗以此目標先,希望激剌及鼓勵到他!如果能力有限,才慢慢將目標下調,不過會按 lemontree 的 tips 部暑,希望提昇他的籌碼     

程程媽, lemontree

你地好! 因我仔學校校長叫我地留意下沙田區英中, 所以click 入來8下, 想不到你地交流d料對我好有用.
程程媽, 我想提下cambridge 在british council 每星期日都有考試,試後一個月張cert寄到府上.多做dpast papeprs OK! 其實坊間還有很多數學比賽,如保良局, 羅氏盃....有d家長可以自行考或經學校推選. 多留意下.

‹ 上一主題|下一主題