用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31校網
go

31校網 [複製鏈接]

31校網, 如果被派到去德信或者循道, 好唔好 ?? 邊間好D ?? 因之前見有人在bk 鬧德信變咗做三流學校...個心即刻沉一沉.....
但係, 如果黑仔到連呢兩間都派唔到....咁佢哋有冇得叩門??? 或者, 仲有冇其他直資仲收申請??
   0    0    0    0

原文章由 Omama 於 08-5-29 00:42 發表
31校網, 如果被派到去德信或者循道, 好唔好 ?? 邊間好D ?? 因之前見有人在bk 鬧德信變咗做三流學校...個心即刻沉一沉.....
但係, 如果黑仔到連呢兩間都派唔到....咁佢哋有冇得叩門??? 或者, 仲有冇其他直資仲收申請? ...

不用擔心,因德信也是好學校,它有中學,雖然遠少少,但派位都幾好。

多謝你....因為之前在 bk 德信小學一版見到有人勁鬧佢哋個校長唔好....即刻都唔知點算....實在31網D質素太大距離....

回覆 #3 Omama 的文章

仲六合彩都冇咁準.....真係派到德信....咁讀唔讀好?????

原文章由 Omama 於 08-6-8 17:02 發表
仲六合彩都冇咁準.....真係派到德信....咁讀唔讀好?????

According to past record, about 1/3 of graduates of 德信 can enter band 1 secondary colleges. Those that can enter "elite class" of 德信 have a better chance to enter Kowloon Wah Yan each year too. (**Kowloon Wah Yan not so outstanding in past few years base on the HKCEE results of their graduates). 循道 have an edge over 德信 in terms of her associated secondary college, which is relatively better than that of 德信.

[ 本文章最後由 mission 於 08-6-8 17:54 編輯 ]

31校網 

各位,請問廣東道官立是band幾?

原文章由 ngyfirene 於 08-6-8 21:50 發表
各位,請問廣東道官立是band幾?

hi!我都係派到廣東道官立,真係無陰公 ..搞到我人到癡!!

Why? 好差...
原文章由 chan888yan 於 08-6-8 22:21 發表

hi!我都係派到廣東道官立,真係無陰公 ..搞到我人到癡!!

Hi Omana
我都係派到德信, 依家心大心細. 但聽講d小朋友品行唔太好, 唔知真定假??  有冇人有多D有關德信資料可提供??

[quote]原文章由 Carson_mum 於 08-6-9 01:06 發表
Hi Omana
我都係派到德信, 依家心大心細. 但聽講d小朋友品行唔太好, 唔知真定假??  有冇人有多D有關德信資料可提供??

唉!一言難盡喇.....總要跟緊一點啦!我外甥今年五年班了,我妹妹最近發現他幾次自己簽手冊,現在煩死了,被學校知道就死緊,不敢說學校校風好或不好,但校內成績真的一般般呢!可能此個祇是我外甥的問題罷!

首選油天失敗了, 派了第7志願羅裕積, so sad!

有沒有人可告知那兒的學生操行如何?

德信ok, 雖然係band 2, 有時做小塘大魚都唔錯。

我妹妹的意見是....自己跟緊些啦!可能是男校所以紀律真的幾混亂的,學校本身教職員也大多上了年紀,比較難控制呢!校方也未有什麼辨法,大致上音樂運動學業也沒什麼強項,還是多靠自己培養些罷........

多謝咁多位嘅意見....大家都咁 ...基本上31網D學校實在只分太好同唔好...都冇中間....
我而家都一樣心大心細.....(實在唔係太想讀....)
如果掉轉走去叩門叩循道...(會唔會仲戇居?? 有冇 chance?)

原文章由 Hei_boy 於 08-6-9 09:18 發表
首選油天失敗了, 派了第7志願羅裕積, so sad!

有沒有人可告知那兒的學生操行如何?

羅裕積小學好唔好架??band幾呀???

HI, 我都係被派到廣東道官立小學, 真激死, 果日知道派位結果, 心情好煩. 都有聽人講廣東道官立小學不係咁好, 而我囝囝成續都不算差........ 所以為有叩問囉......

請問你有冇去叩門呀 ?

原文章由 ngyfirene 於 08-6-8 22:30 發表
Why? 好差...

Me too.  首選油天失敗了, 派了羅裕積 which is out of our list

原文章由 lokbb媽 於 08-6-16 00:36 發表

Not good.............好多讀緊都想轉校, 聽一個家長說: 她囡四年級但今年巳轉了五個老師教, 致很多科目不合格, D老師做唔長.

如在第一 round 選佢..........實收

原文章由 lokbb媽 於 08-6-16 00:36 發表

yvonne (^-^), 曉晴已經小五啦!

OMG!  But they have 40 years experience

原文章由 曉晴媽咪 於 08-6-16 11:10 發表
Not good.............好多讀緊都想轉校, 聽一個家長說: 她囡四年級但今年巳轉了五個老師教, 致很多科目不合格, D老師做唔長.

如在第一 round 選佢..........實收

...

回覆 #6 Omama 的文章

如你認為循道唔好,為何還要叩門叩循道,請你不要來!
‹ 上一主題|下一主題