用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江維多利亞學校 大家知道維記學校泳池己對外招生嗎???
go

大家知道維記學校泳池己對外招生嗎??? [複製鏈接]

維記學校泳池己經與史丹福泳會合辦泳班, 不過是對外招生.  當大家還在期待泳池何時才能給自己小朋友用時,:D  史丹福泳會上月底開始派發宣傳單張,  招收今年暑假學生於維記全新學校習泳,  學費還非常便宜, 有南區小學手冊的再减$200..(一個字)..抵.....抵....抵.....抵.....

大家可有想過我們每月交昂貴學費, 學校泳池第一年就對外開放給泳會使用,管理, :( 所有泳會會員也可隨時到泳池習泳,:tongue:   我們的學校與社區中心有何分別呢? ???????????
   0    0    0    0

原文章由 FYLSK 於 08-5-6 18:28 發表
維記學校泳池己經與史丹福泳會合辦泳班, 不過是對外招生.  當大家還在期待泳池何時才能給自己小朋友用時,:D  史丹福泳會上月底開始派發宣傳單張,  招收今年暑假學生於維記全新學校習泳,  學費還非 ...

hi FYLSK,

Is it only in summer vacation?

就史丹福泳會的宣傳單張提供, 祗要你參加它的泳班或加入它的泳會, 便可全年在它泳會所屬的所有室內恆温泳池習泳.

跟據宣傳單張, 史丹福泳會5月已經開始係VSA有泳班了. 但學校方面連通告也沒有

According to the Stanford booklets, it is not only a summer course. It is very disappointed that we only knew our swimming pool was rented out from the booklets inside our mail box. Up to now, VSA still not yet inform us about this. ???  We are anxiety about our children's health and the school's security as the swimming pool are open for public usage.

我鄰居/朋友兒女一個係韓國際學校, 一個係st.paul學游水(唔係該校學生亦唔係學校辦泳班), 我諗咁既情況都唔算特別

特別在自己學生都未開始用

唔好意思, 我真係唔太清楚, 一般學校PE課會唔會有游水學? 學校老師會教嗎?

原文章由 LSC431 於 08-5-13 13:37 發表
特別在自己學生都未開始用

回覆 #2 LSC431 的文章

我都係覺得無理由唔開放給自己學生用.學校大可以請教練係ECA or ASA教學生游泳.我都係諗住自家學校泳池,品流無咁複雜,而家租給泳會,真係...

交俾泳會睇住個池我一早就預左, 但點都唸唔到會係俾外人用先 , 咁我地交咁多學費做咩

其實我嗰仔在維記讀了快五年, (當中包括三年幼稚園). 一向對維記的印象都很好,很滿意,  還向同事; 朋友推介這所教育機構.  但因為這事令我覺得它很商業, 最不滿是因它全無通知家長, 將會怎樣去使用這泳池, 便租給泳會收街外客. :cry:  我相信若學校開泳班予本校學生,  我們由小學到中學, 學生的人數相當可觀, 家長必定會支持.  

至於提到國際學校, 它的學生數量一定不及維記中;小學的多. 所以它租與泳會去維持經費, 是可以理解的.

St. Paul 泳池請問有幾多年歷史呢?  家長絕對不介意外租, 再加上St. Paul 的學費跟維記相比, 也有一段距離..

各位家長,如果可以再選擇, 你會否一樣選擇畀嗰仔在維記讀?

原文章由 LSC431 於 08-5-13 23:18 發表
其實我嗰仔在維記讀了快五年, (當中包括三年幼稚園). 一向對維記的印象都很好,很滿意,  還向同事; 朋友推介這所教育機構.  但因為這事令我覺得它很商業,  最不滿是因它全無通知家長, 將會怎樣去使用這泳池, 便租給泳 ...

如果可以再選擇, 你會否一樣選擇畀嗰仔在維記讀?
你滿意現在的老師及學生程度是否等同一般年級?明年又加學費你們覺得直得嗎?

原文章由 蝦米 於 08-5-13 12:17 發表
我鄰居/朋友兒女一個係韓國際學校, 一個係st.paul學游水(唔係該校學生亦唔係學校辦泳班), 我諗咁既情況都唔算特別

South Island School's case is similar.  It also opens to public but it holds by ESF centre.

醒目開學勳章

原文章由 hoboy 於 08-5-13 20:42 發表
交俾泳會睇住個池我一早就預左, 但點都唸唔到會係俾外人用先 , 咁我地交咁多學費做咩

絕對同意﹗﹗勁忿怒﹗﹗
Cute﹗

希望大家能多些向學校反應不滿,  給它一些壓力,
令他們能認真處理。

請尊重學生和家長們。

醒目開學勳章

原文章由 LSC431 於 08-6-2 19:58 發表
希望大家能多些向學校反應不滿,  給它一些壓力,
令他們能認真處理。

請尊重學生和家長們。

但我們可以向誰反應不滿??
Cute﹗

我們可以向家長教師會反影, 或者寫e-mail 給學校查詢。

今日收到通告, P4-P6 PE 有swimming 堂喇~~

"入伙"前參觀老師都講過只有高年班PE有游水, 因低年班照顧唔到自己

原文章由 hoboy 於 08-6-12 17:14 發表
今日收到通告, P4-P6 PE 有swimming 堂喇~~
‹ 上一主題|下一主題