用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試培訓班邊間好D?小狀元/小博士/維思 ...
go

小一面試培訓班邊間好D?小狀元/小博士/維思 [複製鏈接]

小一面試培訓班邊間好D?小狀元/小博士/維思?請曾參加的家長比D 意見,多謝!
   0    0    0    0

My son went to 小博士 for around 6 months. ok la.

原文章由 YLK 於 08-4-30 13:52 發表
小一面試培訓班邊間好D?小狀元/小博士/維思?請曾參加的家長比D 意見,多謝!

My son studied in Nice Studio in Kowloon Tong,
this is good.  You can call them at : 2338 9516.
Thanks!
jjjfamily

原文章由 gordon 於 08-4-30 14:29 發表
My son went to 小博士 for around 6 months. ok la.

我囡都係小博士喎,原來係同學仔

我都覺得課程都ok既,最主要我係買自己心安理得d,因為阿囡幼稚園我無同佢特別考咩幼稚園,只係想近屋企,唔駛佢太辛苦

Hi, Sandywu

Would you pls share more information for 小博士 ?
any website ? cost ? My son is K2 right now.

update 下先....請問仲有冇COMMENT 呀???

原文章由 rexlouise 於 08-5-4 02:28 發表
Hi, Sandywu

Would you pls share more information for 小博士 ?
any website ? cost ? My son is K2 right now.

I did not come to this topic for such a long time.  Can I
give you their contact tomorrow and you can call them
direct to ask for more details.

我小兒上年在小博士讀過培訓班

我個人看法這些培訓課程不是所有私校, 直資小有用.  
一些傳統名校講家庭背景的會有些效用. 而且小博士多针對這二間直資男,女校 (我估你哋知我講邊二間).
而一般私校, 基本上無太大效用. 私校多考學術性.  只要小朋友在學術方面認識多些已經可以. 根本在interview時不會問你星期日
da ma會bring you to where和家的地址等的私人資料. 
另外,培訓費不平.
這是個人的意見.

回覆 #1 123WING 的文章

我囡都係小博士喎,原來咁多同學仔係度, 上年11月開始讀‧今年重有重点出擊:啱啱出summer有分target 名校指定課程,例如:
1st course: DGS + 德望
2nd course: 聖保羅男女 + forget which la
3th course: 聖士堤反 + 聖心
我覺得睇你讀嚟セpurpose la, 如淨係for 考小一、未必咁有用、如123Wing話、但我比佢讀一來近、二來教主要係common sense & general knowledge‧我平時比較忙教唔到咁多呢方面嘅嘢、佢吔帮我而小女又冇セ壓力、冇壞‧

另外、我重有join功課班、主要寫中文字、因小女之前寫字好慢好差、但上咗3次功課班就開竅、以前寫一篇要1.5hr、而家15mins就寫哂、重一路寫一路背筆晝、个Miss真有辦法、好感激、從此我好buy補習、唔洗傷感情、因我每晚会spend時間同阿女洗白白、講故事、温功課、運动、聊天、所以唔怕好似唔理佢咁‧
Hope these infos r helpful to you.
Mimia
mimia

請問可否給我小博士同維思的電話,唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題