用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 個仔超lazy, 點算?
go

個仔超lazy, 點算? [複製鏈接]

醒目開學勳章

日日都有欠交功課, 已經日日提住佢, 都係噤, 唉....出年升五年級, 都唔知點算?
   0    0    0    0

俾d耐心lar,個個小朋友係唔同的,那佢也不想欠交的,叫佢將老師俾的功課列一張清單出來,叫佢做完一樣tick一樣。
我個仔現在也不在欠交功課啦!

我囡囡都係照lazy,手冊有寫都有得following,如果連
手冊都無寫,就真係無得following.

做改正一定改錯,改完又錯.

請問各位朋友有無計呢?

原文章由 SimSim媽咪 於 08-4-8 19:21 發表
日日都有欠交功課, 已經日日提住佢, 都係噤, 唉....出年升五年級, 都唔知點算?

咁佢有沒有告訴妳, 佢點解抄漏? 是佢自己認懶唔抄(如果是, 咁就沒有計了), 還是抄唔切, 或者看不到黑板, 反光等等, 因我個朋友個女就是這樣, 佢坐到課室的最邊又最尾(在窗邊), 因黑板反光, 佢老師又唔理佢, 佢有時都會抄漏. 佢舉手告訴老師, 佢老師叫佢唔好咁多事, 坐返低喎, 攪唔攪笑 , 所以就天天打電話同我個仔對功課冊囉. 佢個女同我個仔同班. (我個仔有時都抄漏, 所以都是一個好方法)

醒目開學勳章

謝謝你們的分享!係仔仔承認自己懶惰, 唔想做功課, 我已經日日check 住, 所以都唔知點算......

囝囝亦是P.4 , 這情況也經常發生 (上學期己有發生)。
~ 找出了原因, 有3個 :
1. 自己懶惰, 覺得太多功課唔想做, 因為未做完功課便沒有自由活動時間
2. 座位是窗口望黑板反光
3. 烏龍抄都少錯

所以上學期完結家長日時我找老師商量, 老師很好人, 找其他同學幫佢囝囝 CHECK 手冊看看有否抄齊功課

老師說希望先幫佢養成一個好習慣性, 寫齊手冊先家長才可以幫佢交齊功課, 至於有錯漏問題, 老師說要一樣還一樣, 你一次個要佢改效不會太理想。

現在很少沒有抄齊功課了。

老師說比多些時間佢 la

和他多做運動,多玩games,看看有什麼kick住他做功課
‹ 上一主題|下一主題