用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 小朋友用電腦
go

小朋友用電腦 [複製鏈接]

各位家長:
想請教下你地是如何安排小朋友用電腦的呢?
1. 買多一部給他 or 一家人用一部?
2. 他可以自己開電腦用嗎?  還是要等大人回家才可以用?
3. 如何避免小朋友delete 左我的files?
4. 如何避免工人也用我的電腦?
5. 如何避免小朋友不停的上網玩games?
我現在做法是要等我晚上回家才開電腦給他用, 做完功課可玩一陣 games, 不過就幾花我的時間, 而且, 如果可以讓小朋友自己上網找資料也是一件不錯的事, 自己探索下都幾好呀?
   0    0    0    0

王國長老

原文章由 Farm 於 08-3-28 09:03 發表
各位家長:
想請教下你地是如何安排小朋友用電腦的呢?
1. 買多一部給他 or 一家人用一部?
2. 他可以自己開電腦用嗎?  還是要等大人回家才可以用?
3. 如何避免小朋友delete 左我的files?
4. 如何避免工人也用我的電腦? ...

我地自己就:

1. 一家人share, 唔會買一部俾佢.
2) 要有大人先用.
3) 唔係好sure...一係你set up幾個user, 你自己file內容唔好俾小朋友有機會open/delete...
4) set up password, 要login先用到.

Farm,
電腦可多過—部,但只能放在廳內,不能放在子女房內,可set password & user,這可查他們(工人/子女)上那些綱& time

Thank you Edea and Ecore

原文章由 ecore 於 08-3-29 14:19 發表
Farm,
電腦可多過—部,但只能放在廳內,不能放在子女房內,可set password & user,這可查他們(工人/子女)上那些綱& time
‹ 上一主題|下一主題