用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學游水可否醫好鼻敏感?
go

學游水可否醫好鼻敏感? [複製鏈接]

我個女兩歲十個月, 鼻敏感好嚴重, 食藥都唔得, 係得每日噴鼻才收到鼻水. 但我又驚噴得多唔好, 佢又咁細個, 日日噴真係好可憐. 我聽人講游水對鼻敏感有幫助, 請問有冇媽咪有類似的經驗?
同埋我都想問幾多歲開始學游水好?
九龍區有冇好的教練介紹?
   0    0    0    0

原文章由 kala 於 08-2-27 15:47 發表
我個女兩歲十個月, 鼻敏感好嚴重, 食藥都唔得, 係得每日噴鼻才收到鼻水. 但我又驚噴得多唔好, 佢又咁細個, 日日噴真係好可憐. 我聽人講游水對鼻敏感有幫助, 請問有冇媽咪有類似的經驗?
同埋我都想問幾多歲開始學游水 ...

三歲都未夠會唔會細過左d啊?我都搵緊d游水班啊~因為聽講學游水可以治哮喘同對鼻敏感都幾好架,我個小朋友有少少哮喘,所以我都想俾佢學下
我覺得4,5歲學會好d 囉,因為太細佢未必識聽個教練講d咩架

如太細未能正式學游水, 咁唔知多啲去泳池玩水又會唔會對鼻敏感好啲呢?

回覆 #3 kala 的文章

玩水是没有用的, 因为游水主要是通过加强肺功能帮助小朋友,玩水冻亲仲大镬!
:-D :-D :-D :-D

原文章由 502 於 08-2-27 16:59 發表
玩水是没有用的, 因为游水主要是通过加强肺功能帮助小朋友,玩水冻亲仲大镬!

同意啊~不過如果帶佢去玩下水,動多d都好既,唔好剩係俾佢浸係水度囉

現在天氣比較冷, 太細應夏天才開始游會好啲, 我的小朋友是k2開始學, 佢以前都時常病, 爸爸有鼻敏感, 醫生叫食鼻敏感藥, 但我沒有試, 後來學游水, 身體漸漸好了好多, 現在就算病都好快好, 佢不是大隻型, 但底抗力好了.

年紀太少不能祈望一學游泳就馬上好, 等佢慢慢進步.

我不知道SWIMMING 是否可以醫NOSE ALLERGY.

不過我知好多小朋友游水後身體都好左.

我知大力是有泳班給由2歲6個月起的小朋友的.

佢地KOWLOON BAY 的專池係INDOOR 的, 現在去游都應該可以, 但要著保暖衣.

http://www.daliswim.com/

HIHI...KALA

PLS CHECK PM

VANS

游水係有氧運動對身體緊係好啦~小朋友學左冇壞處架,不過就一定要跟好既泳會囉

Thank you VANS!! I'll call the teacher and ask for details.

原文章由 VANS 於 08-2-28 12:15 發表

HIHI...KALA

VANS

原文章由 VANS 於 08-2-28 12:15 發表

HIHI...KALA

VANS

VANS,
PM ME PLS....
i would like to know about the swimming course

Can you please pm me the information?
Thanks !

回覆 #1 kala 的文章

HI  ..KALA

edwimum

原文章由 wm20472 於 08-3-4 15:17 發表
游水係對鼻敏感有好處,不過最好由夏天開始學起,萬一冷親就唔好

另外,我朋友亦要佢囡囡每天食一個橙,亦是有助改善鼻敏感,她兩樣都有做,個咗一年左右佢囡囡的鼻敏感真係好咗好多

若果你係住九龍區,不妨去join德藝會的訓練 ...

聽人講德藝會d水又深又東的啊,話就話係恆溫啊,但係冬天游都會好 ,所以我都prefer 比個囝summer學

hello...

我個女自細就已經有鼻敏感架啦....自從佢小一開始, 每個星期六都要去學游水, 都依家已經游咗差唔多兩年啦, 一年四季都游啊, 身體真係好咗好多架, 最起碼佢依家朝早起身, 唔洗打幾十個噴嚏, 又唔洗成日鼻塞, 佢連傷風感冒都少咗好多架.....

但真係好老實, 我地做父母一家要硬起心腸先得架. 夏天睇佢游就會覺得好開心, 但冬天見佢游, 個心真係好唔捨得架, 自己著住件大褸, 佢就最好著住件保暖衣, 雖然游池d水係暖, 但當佢一游完上水, 就凍到佢咀唇都變咗紫色架.....見到咁, 個心真係好痛架.....唯有嗱嗱聲同佢換好衫, 俾d暖水佢飲, 等佢個人暖番囉....不過我個女依家都已經習慣咗啦.....而且佢依家同我地游水唔洗用水泡, 可以同我地一齊游大池, 佢好開心架.....
‹ 上一主題|下一主題