用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有沒有在TOM LEE學JMC班的小朋友
go

請問有沒有在TOM LEE學JMC班的小朋友 [複製鏈接]

請問小朋友在家用什麼琴練習呢, 因為不知道是否該買什麼琴練習, 請指教
   0    0    0    0

Hi yeungyu,

我囡岩岩上Book 2..

Book 1-早期在家用玩具琴 練, 中期 就開放去琴行租琴練習..(琴行有個好處係可困個小朋友 可專心D)

我識人有D買左 keyboard (你可去Tom lee 問下, 我自己就覺得 近2千蚊, 好似貴左D ??)
有人買數碼頭鋼琴(可用headphone 較靜), 其餘的家有鋼琴(其實長遠計買2手琴最抵).. 另外有D 會用tom lee 張琴紙($5)練下動作就算....

我早幾日去 又一城Toyrus, 見到佢地 Display 咗 個電子琴出嚟 $399, D key 係standard size, 有3組do re me fa so..

我起初當係玩具琴試玩, 我 set 左 一個 piano 嘅mode (好似 37??) D聲都好似鋼琴聲呀.. 我覺得手感同在 tom lee 上堂用D electron 差不多...我有D想買tim ar ....
但我囡 e+ 彈左鋼琴之後, 唔肯再彈電子琴了.....:tongue:

$399 租琴都唔得啦... 你有興趣就去試下...

原文章由 yeungyu 於 08-2-18 19:57 發表
請問小朋友在家用什麼琴練習呢, 因為不知道是否該買什麼琴練習, 請指教

[ 本文章最後由 mmak 於 08-2-18 23:11 編輯 ]

mmak
唔該晒你咁詳細既回覆, toyrus個琴我都有睇過, 不過我唔肯定d鍵係唔係standard size, 如果係standard size我都考慮買, 因為小朋友仲細, 買個piano回家好阻地方, 等我再去睇下先
‹ 上一主題|下一主題