用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 适合新移民的中學
go

适合新移民的中學 [複製鏈接]

我親戚个仔喺大陸讀緊中一, 下个月就可來港, 打算08年9月黎讀番中一, 地區不限, 請問有边啲中學适合新移民的?

佢仔仔冇鄉下音. 性格內向少少, 英文不好, 所以要找中中.

但想問中中係咪要到中四就轉番英文, 到中五會考用英文卷?

謝謝大家!
   0    0    0    0
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

觀塘福建中學,成績幾好,出過8A
原文章由 Happy小米 於 08-1-19 10:35 發表
我親戚个仔喺大陸讀緊中一, 下个月就可來港, 打算08年9月黎讀番中一, 地區不限, 請問有边啲中學适合新移民的?

佢仔仔冇鄉下音. 性格內向少少, 英文不好, 所以要找中中.

但想問中中係咪要到中四就轉番英文, 到中五 ...

後生仔跨區返學好常見, 當係鍛鍊下都好。但係佢剛黎香港, 始終要時間適應(esp 校內), 若每日仲要太多時間係交通上, 會唔會太辛苦?
除左福建, 香島(九龍塘果間)都唔錯

goat,

佢地會盡量搬去學校附近就个仔返學, prefer新界區, 樓價平的.

佢囝囝成積一般咋, lee兩間(福建, 香島)會唔會收生标準好高ga?

原文章由 goat 於 08-1-19 17:15 發表
後生仔跨區返學好常見, 當係鍛鍊下都好。但係佢剛黎香港, 始終要時間適應(esp 校內), 若每日仲要太多時間係交通上, 會唔會太辛苦?
除左福建, 香島(九龍塘果間)都唔錯 ...

天水圍都有間香島.收生唔嚴的.當然講校風就麻麻地啦...:-| :-| 家長自己跟緊D咯..

原文章由 goat 於 08-1-19 17:15 發表
除左福建, 香島(九龍塘果間)都唔錯 ...

agree,  香島(九龍塘果間)都唔錯 , 有朋友中三至嚟香港,而家讀緊城大(學位):)

謝謝大家,

請問仲有冇多些提供?

想報多几間.

九龍可考慮勞工子弟,新界有上水、粉嶺或大埔,妳上中學概覽2007-2008 揾學校資料.
‹ 上一主題|下一主題