用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 59届校際朗誦節有感
go

59届校際朗誦節有感 [複製鏈接]

59届校際朗誦節於今天11月19日正式開始了,我的女兒參加了獨誦,今天下午進行了比賽.雖然最後沒有拿到名次(差一分),但是她即場的發揮已經令我感到十分欣慰.各位BK媽咪記得明年也鼓勵自己的小朋友去參加,因爲我覺得這是一次很難能可貴的體驗,是否可以拿獎是其次,最主要是他們可以通過比賽得到很多其他的東西.

另外李宗德有兩位女同學拿了第三名,在這裏要恭喜她們.還未開始比賽的同學就要趕緊練習多點了,因爲可不可以取得好成績,真得可能只差那麽一點點.
再就是在比賽的過程中看到一幕幕的情形令我對某一些學校學生有了些不一樣的看法.有幾個參賽的女同學在其他人比賽的時候,不停地講話,製造噪音.幾度令在場的評審要求她們安靜.還有的是當他人在台上朗誦的時候,她亦在台下大聲地跟著一起讀.當然也令評審當衆要求她安靜.我不知該怎麽形容這些小朋友,只是很困惑爲什麽她們的行爲如此沒有------???如果我是她們的媽媽,我會感到非常地羞愧. 要知道你穿著校服就代表著學校,如果你的行爲如此不得體,那我該怎麽去衡量你的學校呢? 如果本身不太瞭解這家學校的,那我想通過今天的比賽我對她們的學校會有不好的看法.
   0    0    0    0

原文章由 jun7511 於 07-11-19 23:04 硐表

59届校際朗誦節於今天11月19日正式開始了,我的女兒參加了獨誦,今天下午進行了比賽.雖然最後沒有拿到名次(差一分),但是她即場的發揮已經令我感到十分欣慰.各位BK媽咪記得明年也鼓勵自己的小朋友去參加,因爲我覺得這 ...

Jun :

係架 ! 就好似我今朝去聽2年級咁樣 , 都有同樣情形 , 但冇計 ~ 所以我成日同阿仔講 , 如果你喺條街度係著住校服既 , 請專重自己同自己既學校 , 尤其係男仔 , 一放學 , 件衫就飛晒出嚟 , 冬天既話 , 連條呔都唔知去埋邊 ! 每次我一見阿仔衣衫不整咁返屋企 , 我就一定鬧足成個鐘 , 而家好好多喇 ! 最少條呔重喺樹 ! 哈哈哈哈 ~

今朝雖然P.2 未有拎獎 , 但我覺得佢地真係雖敗尤榮 , 個個既表現都好好 , 冇唔記得詩詞 , 亦冇喊 , 佢地已經盡晒力 , 喺我心目中 , 佢地算嬴咗架喇 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 jun7511 於 07-11-19 23:04 硐表

59届校際朗誦節於今天11月19日正式開始了,我的女兒參加了獨誦,今天下午進行了比賽.雖然最後沒有拿到名次(差一分),但是她即場的發揮已經令我感到十分欣慰.各位BK媽咪記得明年也鼓勵自己的小朋友去參加,因爲我覺得這 ...

我仔仔都有參加今屆校際普通話獨誦, 佢會係19/12比
賽. 我希望佢到時唔好怯場就得啦, 因佢係第一次參加個人比賽

我仔仔都會係19/12比賽, 佢都係第一次參加個人比賽. 希望佢ok la!  我想問問個日個 rundown 會如何.  學校叫自行安排到會場, 請問有無老師在場?  家長能否陪伴小朋友? 比賽過程要幾耐?  完場是否要家長自行送返學校?  唔好意思, 咁多問題!

BoyzMum,

我女兒會在10/12上午9:30am係屯門比賽, 班主任曾經派過一張報名回條, 上面有參賽者的編號, 你可以去朗誦節個website查詢,個rundown可以係o個度搵到的。我亦問過班主任,係自已送個學生去比賽學校, 比賽完畢後便立刻自已送學生回李宗德繼續上課, 因我女兒是上午9:30比賽, 班主任說可以回校食午膳的 (我是在學校order lunch的)。

原文章由 BoyzMum 於 07-11-20 12:45 硐表
我仔仔都會係19/12比賽, 佢都係第一次參加個人比賽. 希望佢ok la!  我想問問個日個 rundown 會如何.  學校叫自行安排到會場, 請問有無老師在場?  家長能否陪伴小朋友? 比賽過程要幾耐?  完場是否要家長自行送返學校? ...

唔該哂 stella2005!  

我仔會在19/12上午9:30am係屯門比賽.如果要自已送去比賽再送去學校, 我要請定VL先得la!  咁老師是否唔會在場?!  我驚我仔怯場呀! 請問比賽時家長能否觀看?可否拍DV/影相?

原文章由 stella2005 於 20/11/2007 03:53 PM 硐表
BoyzMum,

我女兒會在10/12上午9:30am係屯門比賽, 班主任曾經派過一張報名回條, 上面有參賽者的編號, 你可以去朗誦節個website查詢,個rundown可以係o個度搵到的。我亦問過班主任,係自已送個學生去比賽學校, 比賽完畢 ...

BoyzMum,

我剛致電李宗德查詢你的問題, 答覆如下:

(1) 咁老師是否唔會在場? - 如果那場表演的李宗德學生有很多, 老師會到場, 但如果那場表演的李宗德學生不多, 老師因要留校上課, 所以不會出席。(我估計如果是集誦的, 老師會在場, 但如果是獨誦的, 老師應該不在場。)

(2) 家長能否觀看? - 家長可以在場觀看, 當學生表演完畢後, 其實學生可以馬上回校上課的, 但家長必須有一個人留到那場比賽完畢, 因為最後每個表演學生都有一張分紙派回的, 內有評語, 就算得獎與否都會有的, 而且張分紙不會補發的, 如果當天不取的話, 過後不會補發。(不過最好你到時在表演的場地再問問那些工作人員是否這樣)

(3) 可否拍DV/影相? - 學校回覆不可以, 因為怕會影響學生的演出呀。

原文章由 BoyzMum 於 07-11-20 16:47 硐表
唔該哂 stella2005!  

我仔會在19/12上午9:30am係屯門比賽.如果要自已送去比賽再送去學校, 我要請定VL先得la!  咁老師是否唔會在場?!  我驚我仔怯場呀! 請問比賽時家長能否觀看?可否拍DV/影相?

...

唔該哂stella2005! :)
我剛剛都上左 http://www.hksmsa.org.hk/ check details.
我仔仔是Y437組, 比賽時間為12月19日上午9:30, 場地是香港教會屯門聚會所.  
我想每組都有名次, 而每名參賽者都有分紙.  
From the "香港學校朗誦節指南": "比賽後評判助理會即場派發分紙,請參賽學生留下或派代表取回分紙;評判助理會將沒有人領取之分紙寄回本會,參賽者可透過會員於朗誦節結束後十個工作天帶同會員證正本到本會統一領回。惟須承擔分紙遺失之風險。未有領回之分紙將於來屆朗誦節開始前銷毀。"
我諗我會攞埋個分紙先走.

[我女兒那天比賽結束之後,工作人員就逐一派了分紙(得獎的同學是由評判親手派的)給其他的參賽者,但之後帶隊老師就收走了那張分紙.之前學校一直是要求我們家長自行接送的.但比賽的前一天,老師打電話告訴我將會該由學校老師帶她們去屯門比賽.而家長則自行去比賽場地接回她們,無須再回校.如果是早上9:30開始比賽的,基本上可以在中午12:30之前回到學校了(以我那天所見),因爲那天早上亦有些同學參加9:30的比賽.所以絕對不耽誤他們回校吃飯.而對下午參加比賽而又是自行送飯的就可能有點影響了,可能老師會要求家長當天提早送飯到校,因爲他們會提早用餐.
quote]原文章由 BoyzMum 於 07-11-21 16:59 硐表
唔該哂stella2005! :)
我剛剛都上左 http://www.hksmsa.org.hk/ check details.
我仔仔是Y437組, 比賽時間為12月19日上午9:30, 場地是香港教會屯門聚會所.  
我想每組都有名次, 而每名參賽者都有分紙.  
From the " ... [/quote]

今日的P.4英文獨誦, 得到好好成績, 我哋第一至三名都有份, 而小女兒得第二, 好開心

原文章由 jumama 於 07-11-22 16:43 硐表
今日的P.4英文獨誦, 得到好好成績, 我哋第一至三名都有份, 而小女兒得第二, 好開心

恭喜晒喎jumama ! 睇嚟 , 呢餐阿女一定好滿意啦 !
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-22 23:57 硐表

恭喜晒喎jumama ! 睇嚟 , 呢餐阿女一定好滿意啦 !

Jumama :

Sorry ! 原來攪錯咗 , 我重以為你係我識得既果個媽咪添 ! 但恭喜晒都係要送比你既 ! 聽講高年班既成績十分之好 , 講真 , 雖然唔關自己事 , 但聽完一樣係咁興奮呀 !

原文章由 jumama 於 07-11-22 16:43 硐表

恭喜你女女為我哋學校爭光!

剛打電話俾阿囡, 聽到話佢地英詩朗誦"The Three Little Pigs"得到第二名, 有多位家長都有去聽, 佢地都好開心, 係唔係真架? 如果係就真係為佢地開心啦!
Congratulation!

(p.s.第一名係邊間小學呢?)

我囡囡參加左今日的英詩朗誦"The Three Little Pigs", 可惜我今日要返工冇得去睇呀, 我聽囡囡講第一名係第九組, 唔知係唔係徐澤林小學呢?

我囡囡話當佢地聽到得到第二名, 成班同學開心到飛起呀

原文章由 kiu36 於 07-11-30 16:51 發表
剛打電話俾阿囡, 聽到話佢地英詩朗誦"The Three Little Pigs"得到第二名, 有多位家長都有去聽, 佢地都好開心, 係唔係真架? 如果係就真係為佢地開心啦!
Congratulation!

(p.s.第一名係邊間小學呢?) ...

請問有冇家長知道今日普通話一、二年級集誦的成績。

小一小二集誦 - 老樹、小鳥

今天的比賽他們的表演很好, 在十二間學校中, 李兆基小學和榮茵小學得季軍, 李宗德小學得亞軍, 冠軍是靈愛小學。
SumSum媽咪

Congratulation!! 我女兒今天回來說去比賽之前,老師還特地給有份參賽的女同學綁黃色絲帶.非常有意思!!
原文章由 SumSum媽咪 於 07-12-3 18:16 發表
今天的比賽他們的表演很好, 在十二間學校中, 李兆基小學和榮茵小學得季軍, 李宗德小學得亞軍, 冠軍是靈愛小學。

原文章由 jun7511 於 07-12-3 22:49 發表
Congratulation!! 我女兒今天回來說去比賽之前,老師還特地給有份參賽的女同學綁黃色絲帶.非常有意思!!

各位,真是好開心呀, 我囡囡返來說, 她們一聽到結果便很開心,老師也馬上打電話比校長報喜呀!

恭喜晒~咁多位同學都攞到好成績

想問吓呢~
我囡囡下星期都去比賽,時間係下午2:15pm,咁應該幾點到學校接佢呀?食唔食到午餐呢?
Thanks.

[ 本文章最後由 Kubi 於 07-12-4 11:16 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題