用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨網急問007大哥
go

跨網急問007大哥 [複製鏈接]

007大哥

小女就讀九龍城區, 成績band2尾, band3頭,因九龍城區太少band2學校, 請問

1.  如果想報跨網學校大抽獎,是不是要申請改地址,要不要地址証明?

2.  怎樣申請?

3.  如果跨d成績比九龍城區差的網會唔會升band?

3.  邊個網會多d band2學校選擇?

萬分感激
   0    0    0    0

唔好意思,打擾晒
因為我朋友個仔d成績都係咁既情況
佢地住係觀塘區,如果都想由九龍城校網返黎,會唔會升banding?
thx

原文章由 MARANDA 於 07-11-7 13:43 硐表
007大哥

小女就讀九龍城區, 成績band2尾, band3頭,因九龍城區太少band2學校, 請問
1.  如果想報跨網學校大抽獎,是不是要申請改地址,要不要地址証明?
2.  怎樣申請?
3.  如果跨d成績比九龍城區差的網會唔會升band ...

MARANDA

1)是需要地址證明如水費單之類...
2)學校屆時會通知(可於六年級派第一次成績表時向老師查詢)
3)理論上可以,但冇數計...所以不建議冒險!如果一d弱區,理論上英中(band1)中學比較少,但又不代表band2學校會多番,就算band2中學比較多...但由於英中少所以band1生都要無奈揀band2中中..競爭依然激烈~計落似乎又冇乜著數!
到不如諗下小朋友之弱點,催谷一下,還有2次考試...盡盡人事!
況且九龍城英中比較充足,假如可以保持band2席位,不愁沒有好band2中學(九龍城區一定唔少)!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 ^曾小姐^ 於 07-11-7 14:29 硐表 唔好意思,打擾晒因為我朋友個仔d成績都係咁既情況佢地住係觀塘區,如果都想由九龍城校網返黎,會唔會升banding?thx
^曾小姐^:真係冇數計亦冇人會話到係知!007
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 ^曾小姐^ 於 07-11-7 14:29 硐表 唔好意思,打擾晒因為我朋友個仔d成績都係咁既情況佢地住係觀塘區,如果都想由九龍城校網返黎,會唔會升banding?thx
^曾小姐^:真係冇數計亦冇人會話到係知!007

007大哥
明白晒, 好多謝你的指引, 真係好唔該晒, 你真係家長的明燈

櫺囹桼,

請問官塘區有那些band 2 中學校風比較好?

第一次呈分試,小女屬 band 2, 想知以下邊間中學校風會較好。
(1) 呂郭碧鳳
(2) 聖安當
(3) 基孝
(4) 梁季彛

多口插句咀, 我以前讀堅樂, 我覺得你可考慮一下. 係梁季彛旁邊, 校風都唔錯的
我有個好老公, 2個好女兒, 希望一家人生活愉快!主啊, 你的恩典夠我用! 求你使患難遠離我, 願你垂聽我的禱告!

007大哥
請問九龍成邊幾間band2學校校風好同埋注重課外活動, 因小女成績普通但課外活動比校多,想簡比校活動,不要太傳統的學校

原文章校風好由 米妮 於 07-11-8 14:21 硐表
櫺囹桼,

第一次呈分試,小女屬 band 2, 想知以下邊間中學校風會較好。
(1) 呂郭碧鳳
(2) 聖安當
(3) 基孝
(4) 梁季彛

...

米妮:
校風呢樣野好主觀,不過一般有得睇;我當年午餐都捱左十多天麵包到區內了解各校學生於午膳時間之表現!

原文章由 MARANDA 於 07-11-8 17:05 硐表
007大哥
請問九龍成邊幾間band2學校校風好同埋注重課外活動, 因小女成績普通但課外活動比校多,想簡比校活動,不要太傳統的學校

MARANDA:
其實間間中學都有幾十個課外活動,問題係學校著唔著重及有冇資源去發展...所以可以在中學概覽(自行分配中一學位準則與比重)中得悉一、二...
a)操行15%、學業成績60%、其他(課外活動、獎項等)5%、面試20%。
b)品行及態度15%、課外活動表現15%、學業成績15%、才能及其他成就25%、面試表現30%。

好明顯睇到a校比較著重成績、b校著重其他才能及個人思考能力!

007大哥

請問如何由學生的lunch time,觀察他們的校風呢?

原文章由 櫺囹桼 於 07-11-8 21:22 硐表

米妮:
校風呢樣野好主觀,不過一般有得睇;我當年午餐都捱左十多天麵包到區內了解各校學生於午膳時間之表現!

原文章由 穎妍媽咪 於 07-11-9 00:38 硐表
007大哥

請問如何由學生的lunch time,觀察他們的校風呢?

很難3言2語講得清, 因為觀察事項太多.......
我講少少啦!

- 看看學生多不多金毛, 紋身, 化粧, 穿絲襪, 打扮新潮前衛
- 看看學生會否把校服大變身 [例如: 把裙改短 ]
- 會否衣衫不整 [當然, 有時學生打波後會衣衫不整,
總之執生啦!]
- 看看學生會否不顧路人, 亂跑亂玩, 衝衝撞撞
- 看看學生去7仔/O記/麥記/萬X 會否排隊
- 看看學生會否在快餐店/公園 等 地方 煲煙 + 爆粗
- 看看學生待人接物如何, 有沒有禮貌
- 如果見到學生在公園內 打架 / 踢人入黑社會 / 性行為
除了報警外,  那間學校
- 看看校舍範圍多不多煙頭 和 安全套, 如果有就
[九龍某自稱"英文中學"的band 3學校,
出名飛煙頭 和 安全套落街 ]
- 如果學生走出來都斯文純品, 基本上都OK喇
- 看看自修室多數是那些學校的學生, 那些學校可以加分

還有, 九龍城算多比較 OK 的 band 2 學校

如果要觀察學校, lunch + 放學會好D.

nywing,

Thanks.

原文章由 nywing 於 07-11-9 14:27 硐表

很難3言2語講得清, 因為觀察事項太多.......
我講少少啦!

- 看看學生多不多金毛, 紋身, 化粧, 穿絲襪, 打扮新潮前衛
- 看看學生會否把校服大變身 [例如: 把裙改短 ]
- 會否衣衫不整 [當然, 有時學生打波後會衣 ...

呂郭碧鳳
原文章由 米妮 於 07-11-8 14:21 硐表
櫺囹桼,

(1) 呂郭碧鳳
(2) 聖安當
(3) 基孝
(4) 梁季彛

...
‹ 上一主題|下一主題