用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩幼稚園面試?
go

協恩幼稚園面試? [複製鏈接]

想請問有冇家長可以分享一些有關協恩幼稚園面試的形式或內容?

感激不盡 !
   0    0    0    0

我女讀緊K2,記得面試個日係安排家長同小朋友一同入課室,入面好似攤位遊戲咁分3張木台,家長會坐係一排凳度老師會過來問小朋友叫咩名、食左飯未之類,然後帶小朋友開去第一張木台,同時會有其他小朋友係其他木台考緊。一張木台完成去下一張,好快就考完。

1) 問顏色,叫小朋友講張咭係咩色然後去拍一下旁邊同色汽球

2) 考數量同生活常識,有一堆煮飯仔同公仔,叫小朋友取1碟2叉之類,然後話公仔口渴叫小朋友俾水佢飲,咁就要識放低D野再取個杯同餵公仔飲水

3) 考智力,俾個3pcs的 puzzle,叫小朋友拼好再講圖畫係咩來

4) 送小禮物俾小朋友,睇佢反應

首先小朋友要肯自己跟老師開去考試,仲要有反應同polite,反而答唔答得中好似唔係最重要,我女都有唔識的就答唔知。

以上係我女考試情況,今年有無轉形式我就唔知啦。

原文章由 DarrenKennice 於 07-10-11 14:55 發表

感激不盡 !

但我想問吓協恩幼稚園係咪可以100%上協恩小學呢?
如果唔係,咁大約幾多個%上到呢?同埋其他小朋友多數會升邊間小學呢?

No. Heep Yunn 小學係跟中央派位,聽講每年有約 50-60%幼稚園生上到協小,至於其他派去邊間小學都係同地址有關。
原文章由 teacherpig 於 07-10-12 21:54 硐表
但我想問吓協恩幼稚園係咪可以100%上協恩小學呢?
如果唔係,咁大約幾多個%上到呢?同埋其他小朋友多數會升邊間小學呢?

YN

你個女係 K2A or K2B ar?

好多謝你咁詳細講解。

原文章由 YN 於 07-10-12 15:14 硐表
我女讀緊K2,記得面試個日係安排家長同小朋友一同入課室,入面好似攤位遊戲咁分3張木台,家長會坐係一排凳度老師會過來問小朋友叫咩名、食左飯未之類,然後帶小朋友開去第一張木台,同時會有其他小朋友係其他木台考緊。一張木 ...

原文章由 DarrenKennice 於 07-10-16 09:53 硐表
好多謝你咁詳細講解。

你係唔係都想考入呢間幼稚園?

K2A,我女咪係同你女一齊上JMC個同學仔 law。

原文章由 benben 於 07-10-15 17:11 硐表
YN

你個女係 K2A or K2B ar?

我有諗過同個女考協恩, 因最初我以為可以直上小學, 但原來小學係跟住址派位, 而我則不是該區, 我則怕入小學的機會較低,現正考慮中, 請各位給予意見, 謝謝。

原文章由 森森美 於 07-10-16 09:58 硐表

你係唔係都想考入呢間幼稚園?

舊年 interview 嘅內容:
http://find-kindergarten.blogspot.com/2006_12_01_archive.html

原文章由 DarrenKennice 於 07-10-11 14:55 硐表

感激不盡 !

Thanks a lot!!

原文章由 chroma-shine 於 07-10-17 18:05 硐表
舊年 interview 嘅內容:
http://find-kindergarten.blogspot.com/2006_12_01_archive.html
‹ 上一主題|下一主題