用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in 幼稚園時,是否會考慮之前在邊間讀n1?
go

in 幼稚園時,是否會考慮之前在邊間讀n1? [複製鏈接]

我正考慮呢兩間:
a)屋企附近(屋邨)非牟利幼稚園暨幼兒園-
一句講晒夠近,夠平,
但設施一般,勝在有朋友讀緊,話老師嬸嬸都好,有心機,
早前我去參觀過,見到d 小朋友都好開心,有禮貎,
校長仲親自接見,所以感覺良好

b)kln tong 頗出名幼稚園暨幼兒園--
有口卑,歷史悠久,校園大,揀佢係舖路+有後路心態,
即使第時in 唔到心儀幼稚園,直升佢k1都ok

而我現時情況係:現居北區同屋企人住,
本想n1時搬返出去,但現priority 有變,
要待亞女讀k1 時才搬回九龍區,
因plan好到時搞掂裝修就good fit~

問題黎嘞:
(in case 第時心儀幼稚園都係九龍塘區)
究竟第時in 幼稚園時.會否以之前讀過既幼兒園作為考慮因素呢~
如揀a,會唔會因冇咁出名而輸蝕d?
但如我揀b 的話,就要打亂之前planning,拿拿聲搞掂間屋搬返出去~而呢一點確實有難度~
但其實我幫亞女報n班係為可以俾學下自理,群體,適應校園生活,講到尾係想佢in 幼稚園既時候會淡定d ,冇咁怯場~
咁其實係咪a 都夠呢??
我好驚會揀錯,而家又要諗埋間屋(裝修/錢)~
搞到訓唔到覺,諗到頭痛~壓力好大~
希望有媽咪可以俾d 意見我啦~
thx
   0    0    0    0
愛是恆久忍耐......

Hello!

我也住新界北區, 現時細仔也替他報了九龍塘的playgroup. 其實由女兒由一歲半開始我參加過很多不同地區不同quality的學前班, 質數有異, 老實講都好在乎你想給予小朋友什?但的而且確好多時所謂"優質教育"是錢砌出來的, kln tong的school收得貴D但它offer的又真是較好, 是值得的.  而上幼兒班則我人認為要小朋友ready末, for example, 我女3歲前性格都好痴身,所以我只給她一星期3堂playgroup(大人陪的),那時自己湊, 都ok. 現在見仔仔的發展, 覺得他好鐘意返學同好主動學習, 所以打算上半年playgroup, 下半年開始上半日nursery班.

除了kln tong外, 我覺得在大埔有間幼兒園/幼稚園很不錯, 叫Anchors安基司, 可考慮.

我相信有名的幼稚園也會consider之前讀哪間nursery的, 因為某程度上也反映孩子的質數及看出家長怎樣培育小朋友的,

其實說到尾, 讀什nursery or kindergarten, first of all, 是要看你想小朋友讀哪種小學而定的, 因為本地(免費) / 直資私立 / 國際 學校所行的路也同的. 你先選好中小學才番轉頭選幼兒園吧! 無搞錯, 這個遊戲我和很多BK parents也玩了(煩了) 幾年了.....

原文章由 新紮媽媽 於 07-10-3 22:44 硐表
我正考慮呢兩間:
a)屋企附近(屋邨)非牟利幼稚園暨幼兒園-
一句講晒夠近,夠平,
但設施一般,勝在有朋友讀緊,話老師嬸嬸都好,有心機,
早前我去參觀過,見到d 小朋友都好開心,有禮貎,
校長仲親自接見,所以感覺良好

b)kln ...

醒目開學勳章

原文章由 AAA-Mom 於 07-10-4 12:09 硐表
我也住新界北區, 現時細仔也替他報了九龍塘的playgroup. 其實由女兒由一歲半開始我參加過很多不同地區不同quality的學前班, 質數有異, 老實講都好在乎你想給予小朋友什?但的而且確好多時所謂"優質教育"是錢砌出來的, kln tong的school收得貴D但它offer的又真是較好, 是值得的.  而上幼兒班則我人認為要小朋友ready末, for example, 我女3歲前性格都好痴身,所以我只給她一星期3堂playgroup(大人陪的),那時自己湊, 都ok. 現在見仔仔的發展, 覺得他好鐘意返學同好主動學習, 所以打算上半年playgroup, 下半年開始上半日nursery班.

除了kln tong外, 我覺得在大埔有間幼兒園/幼稚園很不錯, 叫Anchors安基司, 可考慮.

我相信有名的幼稚園也會consider之前讀哪間nursery的, 因為某程度上也反映孩子的質數及看出家長怎樣培育小朋友的,

其實說到尾, 讀什nursery or kindergarten, first of all, 是要看你想小朋友讀哪種小學而定的, 因為本地(免費) / 直資私立 / 國際 學校所行的路也同的. 你先選好中小學才番轉頭選幼兒園吧! 無搞錯, 這個遊戲我和很多BK parents也玩了(煩了) 幾年了.....

我某程度同意你話先選好中小學才番轉頭選幼兒園吧! and "優質教育"是錢砌出來的....的而且確環境,師資等是勝人一籌.

但...........對認以下就有所保留:

"我相信有名的幼稚園也會consider之前讀哪間nursery的, 因為某程度上也反映孩子的質數及看出家長怎樣培育小朋友的"

難道小朋友到屋邨或非牟利幼兒園上學就代表孩子質數不好嗎?
我見很多在非牟利幼兒園上學的小朋友也很有禮貌,聰明.......你可能會說就是因小朋友有禮貌,聰明...咁有資質為何浪費呢! 我也見朋友把1歲9个月的女女, 每天從藍田坐mtr去太古返學, 為的就是名校, 但就沒理會小朋友每天就如小矮人般要和比他高很多大人–起迫地鉄, 落兩打風就更不用說吧!但有否考慮小朋友的壓力, 長途跋涉己令他們失去一大部份精力吧! 最終轉校.

我个人來說不相信送小朋友到屋邨或非牟利幼兒園就代表家長怎樣培育小朋友, 會唔會係我地帶了有色眼鏡看不起這些家長,小朋友呢?!
其實樓主怕學校因你bb在那兒讀過n1,大可在application form 上不填....... 但問題又來了..... 填'冇'的話....學校會唔會唔覺得我小朋友冇返過學冇其他人咁醒.....而唔考慮ga?  
人.....就是太多矛盾了, 只因我們想得太多吧?! 香港咁大, 是否只有名校單方面培養學生就ok? 還得要看看家長的身教吧!

以上只是有感而發, 並非 '撩交鬧'.....見諒見諒!

其實呢幼稚園應該係小朋友最開心嘅日子, 唔好比咁多壓力佢la...
]

原文章由 hellojl 於 8/10/07 12:36 AM 硐表

我某程度同意你話先選好中小學才番轉頭選幼兒園吧! and "優質教育"是錢砌出來的....的而且確環境,師資等是勝人一籌.

但...........對認以下就有所保留:

"我相信有名的幼稚園也會consider之前讀哪間nursery的,  ...

傻啦~
大家都係討論下~
絕對冇hard feeling喎~

其實我個case 係因為2揀1 ,所以我先咁怕揀錯~
再加上我既考慮因素竟然唔係一般常見的"亞女合唔合適",
"學校收唔收"之類....而係無厘啦家咁係間屋既裝修,
有時我覺得如果因為咁而影響亞女讀書(甚至前途)...好似冇無謂,
但偏偏問題又如此切身~所以先至咁懊惱~
我個人黎講唔會標籤屋邨既kg...如果唔係我都唔會去報名啦~
實情我ok 鐘意添架~間學校感覺唔錯~
但我就係concern 出面較出名 kg 會唔會以之為考慮之一呢,
我明您意思:自己咁諗,所以先會覺得人地係咁諗~

唉...您講得啱....呢d咪就係矛盾囉~(如果唔係都唔使咁煩)
做呢d 決定真係壓力大,
唔係決定自己,
而係決定自己子女既未來~~
唉......您見我而家都未訓就知我幾煩了~

原文章由 giraheiyear 於 8/10/07 04:20 AM 硐表
其實呢幼稚園應該係小朋友最開心嘅日子, 唔好比咁多壓力佢la...

咦....您好衰架~~成日跟踨我~~~~~

原文章由 AAA-Mom 於 4/10/07 12:09 PM 硐表
Hello!

我也住新界北區, 現時細仔也替他報了九龍塘的playgroup. 其實由女兒由一歲半開始我參加過很多不同地區不同quality的學前班, 質數有異, 老實講都好在乎你想給予小朋友什?但的而且確好多時所謂"優質教育" ...

我見您都好勤力咁做research喎~
有冇咩心水呀~~
‹ 上一主題|下一主題