用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1 午膳費用
go

F.1 午膳費用 [複製鏈接]

請問F.1 除左車費,你地每日會比幾多錢佢出去食午飯
   0    0    0    0

$25/日,
學生餐 $1x~$25

好多謝你地既意見:D

中一最好留係學校食啦!

原文章由 Maggie124 於 07-8-27 09:14 硐表
好多謝你地既意見:D

如果學校有頂飯服務中一及中二留係學校食好 D

醒目開學勳章

hi,

想當年(九二年中五畢業),我亞媽俾$25-30早歺$反$連車$我返学,我諗兩年後我个仔中一俾四十蚊返学!(早歺$10-15午歺$20-25,死未計茶歺,我個仔好大食架!)

yuk hei mun

連埋零用錢, 每日30蚊, 一個學生餐(快餐店)都要22-3蚊.

原文章由 Maggie124 於 07-8-26 12:30 硐表
請問F.1 除左車費,你地每日會比幾多錢佢出去食午飯

唔係每間學校都會留中一二生留校食飯, 我女學校就唔會, 而且學校飯合份量唔夠, 最主要都係因為唔好食, 所以大部份學生都唔會係學校食.

原文章由 salala 於 07-8-27 23:33 硐表

如果學校有頂飯服務中一及中二留係學校食好 D

中一仔都係留校食放心d, 又慳錢d。
我會另外比$50/week 零用錢。

你最好去學校附近觀察, 睇吓有mud 食, 價錢點, 因為form 1 正值發育時期, 食量驚人, 所以想佢食好d,但又唔好亂洗錢嘅原刖下, 了解左環境再決定, 不過我鍾意佢有儲蓄習慣, 所以我會比        $40/日, 等佢有錢可以儲:loveliness:

上星期去完家長座談會,講到每年中一訂飯都會係第一兩個月有百幾個,之後就會降至2,30個,校長話學校附近環境非常安全,午膳時間得55分鐘,所以好放心中一生可自由選擇外出食飯.

原文章由 el1008 於 07-8-28 10:53 硐表
你最好去學校附近觀察, 睇吓有mud 食, 價錢點, 因為form 1 正值發育時期, 食量驚人, 所以想佢食好d,但又唔好亂洗錢嘅原刖下, 了解左環境再決定, 不過我鍾意佢有儲蓄習慣, 所以我會比        $40/日, 等佢有錢可以儲: ...

我打算給$25飯錢, $10零用錢,讓孩子學習儲蓄.

I think $20-25 係唔夠!因為 麥記 同 KFC 都幾貴!!!!!

我個仔間中學係中一至中七都要留校食飯, 所以己幫他訂了九月份午餐, 不過會給他每日十元零用錢買下飲品, 車費就用八達通.

飯就同呀仔訂飯,車費就用八達通,再比$10零用一日,呢個係最好同最平既.但如果呀仔話d訂飯難食,就下個月吾訂,比$35佢一日零用和飯錢,睇吓佢點先,如果佢話吾夠先慢慢加上去.

我地會比$700/月,另外
在校訂午餐,因為想佢學習理財,
所以會每月發放零用錢,而在過去一年,
她都處理得很好都儲到錢,會繼續。

70元1個月零用錢,午餐學校訂餐,車費八達通,阿囝比幾多使幾多,
1個星期有三,兩元淨,已好好了

原文章由 Maggie124 於 07-8-28 15:10 硐表
上星期去完家長座談會,講到每年中一訂飯都會係第一兩個月有百幾個,之後就會降至2,30個,校長話學校附近環境非常安全,午膳時間得55分鐘,所以好放心中一生可自由選擇外出食飯. ...

學校俾得學生出街食飯就梗係話安全啦!
好多學校都意識到外出吃飯的危險性,所以都通通改為留校午飯。

我個人認為午餐大概是 $25-$30,如果想有得拉上補下的,俾
$160 一星期佢試下。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我阿仔係學校訂餐一日$16..不用搭車..每日比$15零用錢佢買嘢食同飲品
‹ 上一主題|下一主題