用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友年底滿2歲的媽咪,你地報咗幼兒園未? ...
go

小朋友年底滿2歲的媽咪,你地報咗幼兒園未? [複製鏈接]

我問過幾間,都話12月份滿兩歲,要有人退學有位才收錄。請分享你們的經驗?你地會唔會報幼兒班,或是待明年暑假讀K1?
   0    0    0    0

我女女都係年底滿2歲呀...我都係度煩梗讀n1好定k1好...
原文章由 jlee0930 於 07-8-15 01:22 發表
我問過幾間,都話12月份滿兩歲,要有人退學有位才收錄。請分享你們的經驗?你地會唔會報幼兒班,或是待明年暑假讀K1?

i enrolled 幼兒園 for bb already, the nursey say, she can go class when 2 years old, but she can also go before 2 years for just a section per day (1-2 hr) for her to settle down..

我都念緊 年尾報 N1 or 出年報 K1 好?
屋企符近無好 N1、又唔想坐車,但日日係屋企又唔知做乜
點好?

我個女年尾先足兩歲,報咗同收咗出年二月讀N1,今朝先去學校攞咗啲家長手冊.

pingulinuslee :

how come ur daughter start n1 in Feb next year,
isnt it can go to n1 by Dec 07?

本來佢都可以十二月開學既, 不過我個女係十二月尾超細女,反正都係得2,3日返,不如就等到二月下學期先開學,慳返兩個月學費嘛 :loveliness:

原文章由 hiragana 於 07-8-16 12:44 PM 發表
pingulinuslee :

how come ur daughter start n1 in Feb next year,
isnt it can go to n1 by Dec 07?

原文章由 PinguLinusLee 於 07-8-16 13:25 發表
本來佢都可以十二月開學既, 不過我個女係十二月尾超細女,反正都係得2,3日返,不如就等到二月下學期先開學,慳返兩個月學費嘛 :loveliness:

我個女都同你個女一樣,下年2月返學呀!

我個女都是年尾出生,如果讀n1下年2月返學呀. 如果去育嬰院,就可以直接下年讀k1.好煩

無論pg 定nursery 都好,總之一定要出

無論pg定nursery 都好,一定要出去見見其他小朋友,更尤其是日間家中只有賓賓或印印的更甚,單對單太長時間學了賓賓甚麼都不是我們想的
我家中的是印印,英文不好,中文也不好,我己怕我囡囡學她說話,在她大約十六個月大時,有一天我下班回家,我囡囡對

無論pg定nursery 都好,一定要出去見見其他小朋友,更尤其是日間家中只有賓賓或印印的更甚,單對單太長時間學了賓賓甚麼都不是我們想的
我家中的是印印,英文不好,中文也不好,我己怕我囡囡學她說話,在她大約十六個月大時,有一天我下班回家,我囡囡對

續:我囡囡對

我大仔10月中先夠 2 歲, 計劃 11 月返學.

今個星期六先去報名

原文章由 yau_grace 於 07-8-20 16:56 發表
我大仔10月中先夠 2 歲, 計劃 11 月返學.

今個星期六先去報名

我個女11月尾才夠 2 歲,但我已早在她歲半時替她報名返N1及confirm 12月初返學。我建議早些報名,否則要等有人退學或下學期,重要有位。

[ 本文章最後由 ysm220170 於 07-8-20 17:48 編輯 ]

我今日同呀仔報左n1,出年二月插班,佢話十月面試.之後會再比呀仔讀多一年(跟家姐那一間學校)n1,比佢做大仔
‹ 上一主題|下一主題