用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山 89 網排位
go

馬鞍山 89 網排位 [複製鏈接]

我個小朋友今年九月選小一學校, 可否給意見呢?
   0    0    0    0

馬鞍山 89 網排位

請各位朋友給意見. Thanks!

主風;循道;靈糧;呂小...
好多架構

原文章由 hihimma 於 07-8-12 17:23 硐表
我個小朋友今年九月選小一學校, 可否給意見呢?

我仔仔都係今年9月選小一, 請問主風好還是馬循好, 請各位媽咪比意見, 謝謝!

簽名被屏蔽

我都想個仔入呂小, 但係就要誇網, 我個仔係大仔, 又沒有宗教分, 第一輪計分就一定輸, 到大抽獎時又一定要選89網, 咁即係無行, 除非搬屋, 否則都唔可以選呂小啦

馬鞍山 89 網排位

Dear gracetyn,

我的情形與你一樣, 但如果首輪和大抽獎都不選呂小, 到叩門時恐怕沒有機會呀! 我現在都覺得很矛盾, 其他媽咪可否給予意見呢?

一於選主風啦,話晒新校ma!

莊啟晴又好唔好架, 有沒有與中學聯繫架,咁張烜昌小學又如何呀

小女今年升小一, 當初選沙呂失敗, 現成功叩門馬循, 都好, 因它是我心中89區的第一志願.

Dear kao123
請問你有否向沙呂叩門呢? 有否 interview 呀?

原文章由 kao123 於 07-9-8 12:57 硐表
小女今年升小一, 當初選沙呂失敗, 現成功叩門馬循, 都好, 因它是我心中89區的第一志願.

hihimmama,

開頭我無叩門呀, 因比我感覺沙呂唔識校長或有力人士的話都幾難有interview. 後期我又試一呂及沙呂叩門(都7月尾了, 博一博), 一呂比我感覺很好, 真有位書記很快回復我並很有禮貌說真沒有位了, 不過到時可以試插班二年級啦.  至於沙呂完全無回應.

請問20分入馬循機會大嗎 ??

另請問保良局雨川 & 禧年是否好學校 ?? 你地有什麼意見 ??

謝謝

醒目開學勳章

原文章由 cymm430 於 07-9-5 09:11 硐表
係啦, 我心目中都係擇: 主風;循道;靈糧

若果一年班就入到呂小當然好, 否則等佢2-3年班時再試

同意! 如果89網就係馬主, 馬循, 靈糧依3間係首選!

原文章由 brian_mama 於 07-9-11 20:28 硐表

同意! 如果89網就係馬主, 馬循, 靈糧依3間係首選!

yes ! 馬主, 馬循, 靈糧係首選, 聽聞禧年同陳元喜都唔錯 !

原文章由 hihimma 於 07-9-6 16:44 硐表
Dear gracetyn,

我的情形與你一樣, 但如果首輪和大抽獎都不選呂小, 到叩門時恐怕沒有機會呀! 我現在都覺得很矛盾, 其他媽咪可否給予意見呢?

係大家都係同一樣, 跨區係真係機會好細, 我都計過, 佢每年大約會收170人, 咁自行分配學位, 會有大約50%, 即85人, 跟住即係得返85個位在統一派位, 我哋呢d跨區只可以喺甲部同其他區的人中抽籤, 係10%(85個位的10%, 即係8個位), 你話8個位要比全港所有選擇呢間學校的人抽籤, 機會係咪即係等如0, 所以雖然我真係好鍾意沙呂, 但係我相信好難去選擇

我個人意見馬鞍山區就首選就係主風、馬循、禧年、靈糧(課程深少少,睇小朋友適唔適應啦)、陳元喜呢幾間(排名不分先後),莊啟程都ok,不過我嫌佢校舍細,雨川今年有人叩門,面試都唔洗,交在profile已經回覆話收啦!可能唔夠學生。

Dear ada_pmlo,

如果你放棄選沙呂, 首輪是否選回馬鞍山本區? 你又會選哪一間小學呀?

原文章由 ada_pmlo 於 07-9-14 22:36 硐表

係大家都係同一樣, 跨區係真係機會好細, 我都計過, 佢每年大約會收170人, 咁自行分配學位, 會有大約50%, 即85人, 跟住即係得返85個位在統一派位, 我哋呢d跨區只可以喺甲部同其他區的人中抽籤, 係10%(85個位的10%,  ...

原文章由 hihimma 於 07-9-15 21:20 硐表

如果你放棄選沙呂, 首輪是否選回馬鞍山本區? 你又會選哪一間小學呀?

Hi

本區第一選的話, 我會選擇馬循, 但係因為囡囡依家係讀緊聖母無玷聖心幼稚園, 如果我在自行分配同統一派位時, 第一選係選返聖心我話, 老師話如果真係派唔到, 返返去學校揾老師, 佢哋係會盡量幫我哋d小朋友入返去, 但係如果一開始有將佢放第一位的話, 佢哋幫到嘅機會係好微, 所以我都真係唔知放唔放聖心在第一位好 (當然自己最心儀係沙呂啦), 好多人都話其實聖心都唔錯, 不過我唔係好鍾佢呢兩年都係要返半日 (仲要一年上午, 一年下午), 我又都真係好心煩, 唔知選邊間第一位好

原文章由 hihimma 於 07-9-15 21:20 硐表

(更正)
Hi

本區第一選的話, 我會選擇馬循, 但係因為囡囡依家係讀緊聖母無玷聖心幼稚園, 如果我在自行分配同統一派位時, 第一選係選返聖心我話, 老師話如果真係派唔到, 返返去學校揾老師, 佢哋係會盡量幫我哋d小朋友入返去, 但係如果一開始唔將佢放第一位的話, 佢哋幫到嘅機會係好微, 所以我都真係唔知放唔放聖心在第一位好 (當然自己最心儀係沙呂啦), 好多人都話其實聖心都唔錯, 不過我唔係好鍾佢呢兩年都係要返半日 (仲要一年上午, 一年下午), 要到2010年先改全日, 我又都真係好心煩, 唔知選邊間第一位好
‹ 上一主題|下一主題