用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細仔是否很難考到理想小學?
go

細仔是否很難考到理想小學? [複製鏈接]

本人小朋友是於12月出生, 屬於細仔一族, 佢將會今年度考小學08/09, 我本想比小朋友留班, 但由於學校無位兼老師評估他ok, 所以照升k3, 但我聽聞細仔考私校較輸蝕, 所以非常擔心, 請各家長給予意見, 萬分感激。

擔心媽咪上
   0    0    0    0

我的兒子是十月出生,以我舊年之經驗,如果你去考直資及私立學校,真的較為輸蝕。不過不用失望,我最終都以叩門方式入到心儀小學。努力呀!要對自已及小朋友有信心呀!

[ 本文章最後由 yumother 於 07-7-30 16:54 編輯 ]

好多謝yumother的鼓勵, 由於我是初任媽咪, 想請教到學校叩門時要做些甚麼及準備些什麼?

本人小朋友是於01年12月尾出生, 屬於細女, 今年度考小學派本区第1組別, 考私校一間後補, 另一間收左, 之前考直資也收, 其實私小除考学生外, 也看小朋友讀什么幼稚園及有什么讀外活動証書(最好一文一武), 另今天收到後補的学校也收小女, 其實我仲煩, 因本人還有2个仔, 現不知入那間好...

醒目開學勳章

如果係考龍頭頂級0個三幾間直資/私校, 基本上小朋友八/九月打後出世, 都要打定輸數. 有學校直情出名剩係鍾意收大仔/大女, 或者報名表寫明, 前一年九月至十二月出世(超大仔)既都接受報名.

咁當然有例外既, 比如小朋友各方面都好出色. 細仔+ 出色= 額外突出囉.

我女九月尾出世, 又比較怕羞, 由考幼稚園開始, 我都知道試0下無防, 但係要對小朋友(同學校)有合理期望. 大小姐跟本無可能考到頂級0個0的私校/直資.

仲有派位制度, 造福我地呢類人. 努力啊!

原文章由 DarrenKennice 於 07-7-30 16:24 發表
本人小朋友是於12月出生, 屬於細仔一族, 佢將會今年度考小學08/09, 我本想比小朋友留班, 但由於學校無位兼老師評估他ok, 所以照升k3, 但我聽聞細仔考私校較輸蝕, 所以非常擔心, 請各家長給予意見, 萬分感激。:a ...

hi,

我個仔12月出生, 考到4間私小, 1間唔收.  我覺得考到唔難, 將來讀小學就唔知會點.  你再考慮下啦.

醒目開學勳章 王國長老

真係一間間wor, 好似spcc, 家長會上, 校長講明"其實年尾出世果d好彩就真, 今年唔得, 出年可以再黎過", 又話自己讀高一年班, 細仔細女比較難跟得上etc
我女女都係讀直資學校, 班中有唔少係年尾細女........真係要睇學校觀點喇!

原文章由 sixcats 於 07-8-3 09:51 發表
hi,

我個仔12月出生, 考到4間私小, 1間唔收.  我覺得考到唔難, 將來讀小學就唔知會點.  你再考慮下啦.

我個细女當年考幼稚園, 7間得1間收, 另1間waiting list.  
最後beg入咗間waiting list個間kinder.   
一直都擔心入小學又唔知點算...結果小一又第一round入到...而家年年攞成績優異獎唔使我煩.   

小女的小學不是一線, 但都好出名.  當年就係怕 考唔到又抽唔到, 甘interview小女又內向...所以挑了一間校風樸素但不是頂级名校. 都ok la.

都幾矛盾. 又驚細仔輸蝕, 又想佢IQ高跳班上位....

totally wrong

My friend's daugther will go to DGS for Primary One soon.  She is borned in Dec 01

原文章由 rohoy2k 於 07-8-17 16:03 發表
都幾矛盾. 又驚細仔輸蝕, 又想佢IQ高跳班上位....
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Girls usu learn quicker, esp in early years. 細女 may not be a problem, but 細仔 are, just like my son. He will be going to K2 this year, and I'm worried whether he will be admitted by good 直資/private sch. Anybody can share their successful cases of such, and admitted to which schools?   

原文章由 NichoB 於 07-8-18 22:04 發表
My friend's daugther will go to DGS for Primary One soon.  She is borned in Dec 01

你個女好叻呀! 真替你高興, 希望我的小朋友都有好消息啦 !

原文章由 NichoB 於 07-8-18 22:04 發表
‹ 上一主題|下一主題