用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教..4歲學芭蕾舞問題
go

請教..4歲學芭蕾舞問題 [複製鏈接]

想請教小囡4歲半已學芭蕾舞1年, 好喜歡跳舞, 但好似沒什麼進展.......是否咁細年齡的班別均是這樣的.....包括....王仁曼的學校嗎? 因考慮緊轉唔轉去王仁曼學 (學費貴, 及每班人數多....成20人), 還是繼續係社區學校學著先 (學費平...每班人數少...約5-10人).

我唔係要考試或什麼, 只是想根基學得好.....先話轉去王仁曼, 但是否這個年齡太細是沒有所謂呢.....而幾多歲開始才要著重呢.......謝謝 !

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
   0    0    0    0

我亞囡就來4歲, 學了4個多月, 都有明顯進步.  你小朋友學的那一班是否太多人?

(我亞囡不是在王仁曼之類"貴"族學校學的)

[ 本文章最後由 yuenwa 於 07-7-18 11:51 編輯 ]
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

yuenwa,

請問你囡囡係邊間學架....Thanks!

原文章由 yuenwa 於 07-7-18 11:49 發表
我亞囡就來4歲, 學了4個多月, 都有明顯進步.  你小朋友學的那一班是否太多人?

(我亞囡不是在王仁曼之類"貴"族學校學的)

我囡囡3歲多, 試左2堂, 正式番左2堂, 都覺得囡囡有進步, 見佢平時行吓路都會自己跳吓, 好有節奏感, 係屋企, 都會自己申吓腳, 整吓腰咁, 好可愛

我囡學的那一間規模比較少, 只有一個大的舞蹈室, 但校長是聽說是王仁曼的高徒.

我見她收得平, 而且很專業.  那些老師(包括校長)很快便很了解每個小朋友的性格, 會用不用的語氣和態度對待不同的小朋友.

如我個女跳皮, 但不是沒有天份, 有一次校長教時, 見我個女有個動作做得不好, 她便好嚴厲的糾正我個女, 我個女不但沒嬲, 而且好快掌握到, 下一堂便有進步.  校長見到有進步時, 便馬上給亞囡貼紙獎勵.  其他小朋友, 如果只是來玩玩, 沒有認真學習, 校長不會太嚴厲對待.  我想那些只來玩玩的小朋友, 是父母要她來學的, 不是自願的.

我pm那個學校的資料給你.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原文章由 yuenwa 於 07-7-18 12:36 發表
我囡學的那一間規模比較少, 只有一個大的舞蹈室, 但校長是聽說是王仁曼的高徒.

我見她收得平, 而且很專業.  那些老師(包括校長)很快便很了解每個小朋友的性格, 會用不用的語氣和態度對待不同的小朋友.

如 ...

yuenwa,

我都想知, 可否pm埋比我?  thanks!

worry,

pm左比你喇!

原文章由 yuenwa 於 07-7-18 12:44 發表
worry,

pm左比你喇!

YUENWA,

收到啦, 睇落都唔錯, 但好可惜, 在我來看, 實在太遠啦, ANYWAY, 多謝你既資料.

醒目開學勳章

I want to know too.  Can you also pm to me the information?
原文章由 yuenwa 於 07-7-18 12:36 發表

如 ...

yuenwa,

唔該晒, 但太遠了......

各位媽媽, yuenwa介紹的在港島區........Morton Terrace 摩頓台.

[ 本文章最後由 BBHim 於 07-7-18 17:27 編輯 ]

有冇...mama對以下問題有意見呢, 因我決定唔到轉定唔轉呢....
謝謝...........

想請教小囡4歲半已學芭蕾舞1, 好喜歡跳舞, 但好似沒什麼進展.......是否咁細年齡的班別均是這樣的.....包括....王仁曼的學校嗎? 因考慮緊轉唔轉去王仁曼學 (學費貴, 及每班人數多....20), 還是繼續係社區學校學著先 (學費平...每班人數少...5-10).

我唔係要考試或什麼, 只是想根基學得好.....先話轉去王仁曼, 但是否這個年齡太細是沒有所謂呢.....幾多歲開始才要著重.......謝謝 !

原文章由 BBHim 於 07-7-18 17:24 發表
有冇...mama對以下問題有意見呢, 因我決定唔到轉定唔轉呢....
謝謝...........

想請教小囡4歲半已學芭蕾舞1年, 好喜歡跳舞, 但好似沒什麼進展.... ...

我囡都是5歲半, 3歲開始學跳舞,佢第一樣興趣班就是跳芭蕾舞,老師話很多學生的家長覺得孩子好像沒有什麼進度便放棄,這很可惜!因為跳芭蕾舞是要用很多年時間才有成績,也要小朋友用心學有興趣才可! 我聽了之後都認同老師的講法,在過去12月, 我囡開始考pre-primary試, 表現很好, 雖然沒有實質分數, 但考官的評言很好,這就是因過去兩年的努力學習基本功,當然, 我們作父母也要有心理準備,投放入孩子身上所分費的將會不少。

晴晴的媽媽

Hi 咁多位,

在下都有少少意見想發表 ,我女都有學ballet
我覺得你地嗰d 小朋友似乎仲係太細了, 因為小女
現年 6yrs , 佢係4yrs 時開始學ballet, 佢對芭蕾舞
亦好有天份... 但直至現時爲止, 老師比佢既評價都
係尚小, 腳部不夠力 ...

加上 我唔敢否定大家對自己小朋友既觀察力, 但
想提醒各家長, 你們所祈望既進展係乜野呢 ?

因為芭蕾舞真係好高深可以講係 表演藝術, 技巧,
體能, 音樂感, 修養(耐性, 毅力,內涵,蘊味)於一身。

相信 對於一位咁細既小朋友嚟講 現階段我地應該
先培養佢地對ballet 既興趣& 基本工, 基本工呢
樣野真係唔係 一年半載可以的 ... 因為芭蕾舞可
以話係所有舞蹈既根底,你可能見到個小朋友學左
一年有多都仲係學緊伸尖,bend bend jump ,
但呢d要做到達標並非易事, 最重要係呢d 都未做
好往後既動作更加難。

唔知大家有無真正欣賞過芭蕾舞表演, 如果無的話
不妨襯嚟緊 8 月 香港芭蕾舞團會公演著名芭蕾舞
劇<<天鵝湖>> 呢個刻目好識合小朋友欣賞 , 大
家可留意, 舞者所運用既技巧, 來來去去都係源自
你小朋友現在所學的演變出來的 ...

sorry 請別怪我多嘴, 因為芭蕾舞真係好高
深。唔係大學校就一定好, 細學校就一定唔好...
只要教嗰位係好老師便可 。
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

醒目開學勳章

如 ...

yuenwa,

可否pm間學校資料俾我? 謝謝!

醒目開學勳章

原文章由 worry 於 07-7-18 11:58 發表

我囡囡3歲多, 試左2堂, 正式番左2堂, 都覺得囡囡有進步, 見佢平時行吓路都會自己跳吓, 好有節奏感, 係屋企, 都會自己申吓腳, 整吓腰咁, 好可愛

Worry,

你個女係邊度學咁,可否提供資料給我? Thanks a lot!

原文章由 BBHim 於 07-7-18 11:37 發表
想請教小囡4歲半已學芭蕾舞1年, 好喜歡跳舞, 但好似沒什麼進展.......是否咁細年齡的班別均是這樣的.....包括....王仁曼的學校嗎? 因考慮緊轉唔轉去王仁曼學 (學費貴, 及每班人數多....成20人), 還是繼續係社區 ...

bbhim,
我千斤....以前...刀學左成年幾芭蕾舞....我初初刀覺得佢好似學唔到d...mud甘....直至....老師話要考試....我心諗...車..佢mud鬼刀唔識....考mud...wor....到考試前...千斤無啦啦響屋企...練舞....我先覺得...原來千斤...lee年真械有學到野架..... 比d時間小朋友啦...

SARAH,

我囡囡係土瓜灣梁玉潔到學, 暫時都覺得O.K.
原文章由 Sarah.hk 於 07-7-27 01:26 發表

Worry,

你個女係邊度學咁,可否提供資料給我? Thanks a lot!

其實4歲半的ballet class主要都是從遊戲中學習, 技巧就5歲先開始練...我女女依家5歲, 我帶佢上堂見到佢D同學仔技巧都唔係咁好(我細個都學過ballet),但係咁細個你迫佢就唔好la。5歲小朋友未必會好明白老師講咩, 唔會做得好perfect, 但起碼有個形, 做得似樣, 咁就ok la!就算你想女女5歲就考pre-primary(RAD),技巧唔好都唔會扣好多分, 因為考官見佢重細, 一路大個一路improve,冇理由要求一個小朋友做ge technique全部都係最perfect, perfect到好似考major試咁ga ma;所以4歲半就繼續俾佢玩下la,至於駛唔駛轉校, 我又覺得唔駛ar...等佢大個D, technique好D再轉會有更大得著

唔該晒各位, 你地既意見好好, 多謝 !

ayane_mama,

多謝你的意見, 我決定比囡囡玩下先, 其實我唔係話要佢咁細去考試, 考試黎講對我冇所謂, 只係我見佢鍾意啫........

而係驚我冇比最好既機會佢, 驚錯過左起步點......聽完你的意見, 我就定D啦.....原來仲有好多時間, Thanks!
‹ 上一主題|下一主題