用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 羅陳楚思出年9月轉直資,朋友今日註冊先知... ...
go

羅陳楚思出年9月轉直資,朋友今日註冊先知... [複製鏈接]

雖然學校話今年入學學生唔洗交學費,
但朋友覺得上左賊船,知道一定唔會揀,
今日先知出年轉直資,想轉校又太遲揾。
   0    0    0    0

有些學校的做法是,已經入讀的會一直不用轉直資,先問清楚吧....

原文章由 師奶 於 07-7-12 22:56 發表

咁都得:tongue:

原文章由 師奶 於 07-7-12 22:56 發表

如果你入讀果時係津貼學校,應該係免費讀到中三。
轉直項仲好啦!資源多D呀!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

中一至中三講左唔洗交學費,朋友覺得早知就唔揀,因為轉直資學校唔知變成點?又要佢暑假補英文,同埋一定要學一種活動,朋友話出面學得唔得,學校話出面學"得"但比分少d,係學校學比分高分d。
朋友環境唔好,擔心開學後一定要參加d物,驚每個月都要比一千幾百學野,唔學老師又話低分d。
佢覺得冇咁大個頭冇謂學人充,佢話冇能力個個月比佢學野。

其實轉 334 後,要學一些技能(類此樂器等)好似係必需的,我相信可能不是因為直資的問題......

原文章由 師奶 於 07-7-13 10:13 發表
中一至中三講左唔洗交學費,朋友覺得早知就唔揀,因為轉直資學校唔知變成點?又要佢暑假補英文,同埋一定要學一種活動,朋友話出面學得唔得,學校話出面學"得"但比分少d,係學校學比分高分d。
朋友環境唔好,擔心開學 ...

原文章由 師奶 於 07-7-13 10:13 發表
朋友環境唔好,擔心開學 ...

其實唔駛擔心咁多0既,陳楚思屬新校,得六年歷史,轉直資可能收生質素會高左,明年俾學費d中一生津貼埋F.2-F.7的同學,如果搞得好,分分鐘變名校。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 2bzmummy 於 07-7-13 10:47 發表
其實轉 334 後,要學一些技能(類此樂器等)好似係必需的,我相信可能不是因為直資的問題......

2bzmummy,

請問"轉 334 後,與學一些技能(類此樂器等)好似係必需"的關係? 因為女女學校都有一份通告關於小交響樂團,我女女說不參加,會否有問題?

334 著重多元學習

334 在高中要求學生有其他學習經歷,包括體藝、社會服務、德育等,好似以時數計算,要加入個人概覽內,是評核的一部份,沒有一技傍身,好蝕底。

Sorry, 我淨係知道我的小朋友(今年升中二)一樣運動加樂器係 compulsory,學校仲講明一直到高中都會需要 。。。

原文章由 vc267912 於 07-7-13 17:00 發表

2bzmummy,

請問"轉 334 後,與學一些技能(類此樂器等)好似係必需"的關係? 因為女女學校都有一份通告關於小交響樂團,我女女說不參加,會否有問題?

cherrymimi, 多謝解釋 ....

原文章由 cherrymimi 於 07-7-14 16:34 發表
334 在高中要求學生有其他學習經歷,包括體藝、社會服務、德育等,好似以時數計算,要加入個人概覽內,是評核的一部份,沒有一技傍身,好蝕底。

virgokaren & 2bzmummy
多謝你哋回應,我轉告左比佢知轉直資未必係壞事。
學一種活動,解釋左佢知好多學校都要學。
佢聽完都係好擔心,但都會照讀。

我同你朋友一樣,都覺得好似上左賊船。
我想問如果遲 D 真係負擔唔黎的話,如想轉校,中學會唔會較困難?
有無媽咪知道?

原文章由 babywing000 於 07-7-24 15:39 發表
我同你朋友一樣,都覺得好似上左賊船。
我想問如果遲 D 真係負擔唔黎的話,如想轉校,中學會唔會較困難?
有無媽咪知道?

Hi babywing000
佢個小朋友係新界區屬band 1尾 ,由於搬屋搬去官塘區,所以揾band 2學校,所以好唔開心,因為佢覺得除了羅陳楚思仲有其他band 2學校選擇,冇法啦!佢真係唔知佢轉直資。
佢話讀住先先算,有機會都會轉校,因家庭某種原因,連每月比多幾百蚊都有困難。:-|

[ 本文章最後由 師奶 於 07-7-24 19:02 編輯 ]

我覺得間學校有心隱瞞的,因之前派學校簡介裡面都沒有提及,和選校時班主任都唔講,直至派位公佈果日班主任先講俾d學生知會轉直資,但之前真係無心理準備讀直資,好像俾人騙了的感覺。

原文章由 babywing000 於 07-7-25 00:24 發表
我覺得間學校有心隱瞞的,因之前派學校簡介裡面都沒有提及,和選校時班主任都唔講,直至派位公佈果日班主任先講俾d學生知會轉直資,但之前真係無心理準備讀直資,好像俾人騙了的感覺。

同意,朋友就是在不知道轉直資情况下選,仲要派位公佈當日班主任都冇講,註冊先知,真係覺得好唔開心。
朋友睇定先,覺得唔對路就轉校。
希望你同我朋友開學後一切順利。
‹ 上一主題|下一主題