用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普教中vs 廣教中
樓主: siumanma
go

普教中vs 廣教中   [複製鏈接]

研究.....?

自2000年起,花了兩年時間做的研究 ── 《比較以普通話和以廣東話教授中文科對小學生中文能力的影響》 ── 在其最終報告寫「就中國語文能力而言,兩個年度小六學生的語文能力表現保持一貫水平,既未見增強,亦未見低落。

兩年度小六學生的語文水平,可說是既穩定,又一致的。」又寫「 研究結果顯示,字詞運用和閱讀理解方面,普教中低年級樣本成績較評量研究(註1)的高,高年級則較評量研究的低。寫作方面,除一年級外,普教中各級樣本的成績都略低於評量研究。

Ivan_s 發表於 16-1-24 01:10
其實係香港都好難係有人唔洗靠國內搵食...無論出黎做金融 / 零售 / 設計 / IT 等等都唔多唔少會接觸到, 仲 ...

相信冇人會則疑pth的重要,問題是for 普羅大眾,是否普教中較好,還是當a 2nd language 學已足夠

引用:+本帖最後由+Ivan_s+於+16-1-24+02:29+編輯

原帖由 Ivan_s 於 16-01-24 發表
在我來說,完全相信與完全否定都是無知的。陳守仁的例子,對我來說也沒有說服力。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-1-24+09:24+編

原帖由 MrBeast 於 16-01-24 發表
Second language.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

最大問題是廣教中的小學已成小數, KT / TKO 近90% 小學是普教中, 根本無所謂有得選擇~~  

chanyw777 發表於 16-1-24 16:20
最大問題是廣教中的小學已成小數, KT / TKO 近90% 小學是普教中, 根本無所謂有得選擇~~   ...
語言偽術嗎!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chanyw777 發表於 16-1-24 16:20
最大問題是廣教中的小學已成小數, KT / TKO 近90% 小學是普教中, 根本無所謂有得選擇~~   ...

真係9成咁誇呀? XD

其實咁都係學校自由選擇既結果...邊面有市場 / 有成效就會多人選擇....如果好似呢個POST咁多人爭入去粵教中, 個比例點會低到咁呢.....學校都要面對收生既壓力

或者可以優化政策, 例如建議每區限定要保持一定既比例 (50/50)去推, 不過咁又失去左學校自主決定既自由!

回覆:普教中vs 廣教中

其實粵教中講到咁好,我常疑惑那些爭崩頭的一缐私小及直資,幾時會由普教中,轉回粵教中呢?又不知道來自這些學校的學生,中文水平在普教中後,可有變得低落?

引用:其實粵教中講到咁好,我常疑惑那些爭崩頭的

原帖由 sofesofe 於 16-01-24 發表
其實粵教中講到咁好,我常疑惑那些爭崩頭的一缐私小及直資,幾時會由普教中,轉回粵教中呢?又不知道來自這 ...
私小和真資的小朋友可能由幼稚園已開始普教中,故他們大部分已適應。

ngkka 發表於 16-1-24 21:48
私小和真資的小朋友可能由幼稚園已開始普教中,故他們大部分已適應。

...

同一個問題, 如果粵教中講到咁好, 幼稚園又幾時會由普教中, 轉回粵教中呢?

引用:其實粵教中講到咁好,我常疑惑那些爭崩頭的

原帖由 sofesofe 於 16-01-24 發表
其實粵教中講到咁好,我常疑惑那些爭崩頭的一缐私小及直資,幾時會由普教中,轉回粵教中呢?又不知道來自這 ...
神級學校是廣教中。

ngkka 發表於 16-1-24 21:48

...
同意,另外考得c g,大部份的家長都會有心栽培和某些support⋯

sofesofe 發表於 16-1-24 18:20
Interesting question,唔知有冇高人統計過呢?

sofesofe 發表於 16-1-24 18:20
喇沙, 男拔同SPCC的小學好似都是廣教中, 有錯請更正

引用:Quote:sofesofe+發表於+16-1-24+18:20+其實

原帖由 NeoMom 於 16-01-25 發表
喇沙, 男拔同SPCC的小學好似都是廣教中, 有錯請更正
正確。除左spcc高小會轉普教中適應中學普教中。

另外。聖保羅書院小學一至三年級都係粵教中。

咁其實都唔少丫.....搵到條LINK唔知UP唔UPDATE

https://sites.google.com/site/hklangstudies/

MrBeast 發表於 16-1-25 07:56
Interesting question,唔知有冇高人統計過呢?
其實學校我唔知, 我只知多間設有普通話班既官立小學, 根本上有超過90%精英學生(全級top 25%個班)係唔會選普通話班.

沙田某間一線"初小"以普教中既小學, 高小會轉番粵教中, 原因係學校話擔心繼續以普教中會拖累Pre-S1成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ffaye 發表於 16-1-25 09:51
正確。除左spcc高小會轉普教中適應中學普教中。

另外。聖保羅書院小學一至三年級都係粵教中。
但SPCC 高中又走番去廣教中.....又係聽番黎既 ~~~

回覆:普教中vs 廣教中

照各位咁講,即是神校一半半,或混合式普教中,但一向升中成績亮麗的私小,如宣小、KTS、SFA,全部也是一律 普教中,我不敢說他們中文水平低落,所謂春光水暖鴨先知,若普教中不理想,無理由這些學校不轉回粵教中,有用家可以分享嗎?

sofesofe 發表於 16-1-25 12:33
照各位咁講,即是神校一半半,或混合式普教中,但一向升中成績亮麗的私小,如宣小、KTS、SFA,全部也是一律 ...
神校小學同學已有入埸卷, 唔洗咁AGREESIVE, 但你講果D熱門小學一般都時TARGET呢學校, 要同其他人爭剩下的位, 家長會覺得普通話強D會佔優, 所以你睇好多人講讀DGJS/DBSPD會輕鬆過讀果D熱門學校, 這是我的睇法
‹ 上一主題|下一主題