用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思interview
樓主: nickykiu
go

啟思interview   [複製鏈接]

引用:我BB+好似咩都未識,好擔心呀! +

原帖由 mandykei829 於 13-09-28 發表
我BB 好似咩都未識,好擔心呀!
大B嗎?我仲未收到面試通知吖!唔知細B要等到幾時才通知呢?

I've applied through online to LAm Tin campus.  still no news.  My son was born in 2012 Feb.

回覆:Evachau 的帖子

你BB 幾多月?我BB係5月B…其實遲d in 有著數……

引用:請問有冇報深灣軒收到通知? +

原帖由 Kimkitty2002 於 13-09-25 發表
請問有冇報深灣軒收到通知?
上星期收到,15/10 10am interview。都唔知in乜...我個仔得十四個月大,我諗睇佢嘅行為,同人communicate比乜反應gwa...

引用:請問有冇報深灣軒收到通知? +

原帖由 Kimkitty2002 於 13-09-25 發表
請問有冇報深灣軒收到通知?
有呀! 5/10 in!

引用:Quote:原帖由+Kimkitty2002+於+13-09-25+發

原帖由 clcsandy 於 13-09-30 發表
上星期收到,15/10 10am interview。都唔知in乜...我個仔得十四個月大,我諗睇佢嘅行為,同人communicate比 ...
我都收到喇,12/10 星期六 in,我bb都係14個月大,順其自然啦……

回復 apple_love 的帖子

Me too ar, 12/10 9:30am, 平時個仔十點幾先起床架。

in d muc?

引用:你BB+幾多月?我BB係5月B…其實遲d+in+有著

原帖由 mandykei829 於 13-09-30 發表
你BB 幾多月?我BB係5月B…其實遲d in 有著數……
點解遲d in 有著數?我果個12/10 就要in 喇!

回覆:啟思interview

我仔是11年12月超大b,已收到藍田那間通知了,12/10 in , 講明只可一家長陪同,唔知問什麼呢,到時daddy企門口等?

回復 iamcarmentam 的帖子

PN or K1?

10月19日IN ,沙田 ,6月BB

啟思interview唔算好深,我寶寶上年都in過,係問D基本野。

我可以整理一下上年interview嘅流程俾大家參考。

引用:啟思interview唔算好深,我寶寶上年都in過

原帖由 悟雅 於 13-10-04 發表
啟思interview唔算好深,我寶寶上年都in過,係問D基本野。

我可以整理一下上年interview嘅流程俾大家參考 ...
好呀,仲有無媽媽可以share?感激!

根據我嘅記憶,面試流程如下:

1)       在門外排隊登記,每位小朋友由一位家長陪同到指定課室等候。

2)       課室內,有幾張枱放著玩具,每張枱可坐幾位小朋友和他們的家長,家長可自行選擇。

3)       老師會在課室找小朋友進行面試。一般來說,面試就在小朋友就坐的位進行。

面試語言:廣東話

鄰坐男孩面試的 *部分*內容:
1)  老師指著申請表的相片問:「呢個邊個黎?」

2)  老師拿出玩具水果,叫小朋友用玩具刀切開。

3)  老師拿出布偶,叫小朋友把蘋果分給布偶,橙分給媽媽。

4)  老師又叫小朋友指出布偶的眼、口等。

我家寶寶面試的全部內容:
1)  老師先介紹自己。

2)  老師指著申請表的相片問:「呢個邊個黎?」

3)  老師問:「你食左早餐未?」「今日邊個同你黎呀?」

4)  老師拿出蘋果、麵包、橙等,逐一問:「呢個係咩黎?」

5)  老師請她把蘋果給媽媽,之後把橙給老師,再之後自己拿起麵包,一起吃。

6)  老師拿出一本布書問顏色,又指著書上的波、車等問是甚麼。

7)  老師拿出Mega Block 積木示範如何疊起,並叫她試做。

8)  老師示範如何推玩具車,又叫她試做。

9)  老師送上一張貼子。小朋友應道謝。

10) 老師問家長,如果上午班額滿,會否考慮下午班。

希望有用,祝大家好運。

回覆:悟雅 的帖子

Thank you

引用:未識講野点答呀???!!

原帖由 CapricornO 於 13-10-04 發表
未識講野点答呀???!!
我仔一月大b都晤係好識講嘢,肯定答唔到

回覆:啟思interview

我個囡唔識講中文

CapricornO  係呀,好似英文易上腦D  發表於 13-10-4 22:58
‹ 上一主題|下一主題